KOLESTEROL İLAÇLARINI BIRAKMAK ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Halk arasında kolesterol hapı olarak bilinen statinlerin kalp krizi ve felçleri ve bunlara bağlı ölümleri önlediği gerekçesiyle risk grubunda bulunan hastaların bu ilaçları ömür boyu almaları şart koşulur.

Stainlerin alınmaması veya almakta olanların bırakmasının felȃkete sebep olacağı, binlerce insanın hayatını kaybedeceği, bu ilaçların asla kesilmemesi gerektiği dayatılır.

Fransa’ da 2013’ de yoğun statin tartışmaları bu ilacı alan birçok hastanın kafasında soru işaretleri yarattı ve o sene 2011 ve 2012’ ye göre hastaların yüzde 50’ sinin bu koruyucu ilaçları terk ettiği belirlendi.

Buna göre, sonraki senelerde kalp krizi ve felçlere bağlı ölümlerde ciddi bir artış olması gerekiyordu ama yeni bir araştırmada statin tedavisinin kesilmesinin kalp krizi ve diğer ölümleri azaltabileceği ortaya çıktı (1).

Bu ülkede 2012’ de 558.200 kişi ölürken, bu rakam 2013’ de 556.200 olarak bulundu; toplam ölümlerde bırakın artışı 2 bin kişilik bir azalma vardı.

Araştırma, statinlerin bırakılmasından sonra kalp krizine bağlı ölümlerde 1.200 azalma olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar ölümlerdeki azalmanın, kolesterol hapını bırakan hastaların hayat tarzlarında yaptıkları sağlıklı beslenme, hareketlilik, sigara içmeme gibi değişikliklerle ilgili olabileceğini düşünüyorlar.

Bizde de statin tartışmaları yaşandı

O senelerde benzer bir durum ülkemizde de yaşandı.

Türk Kardiyoloji Derneği, kolesterol ilaçlarının etkinliklerinin abartıldığını ve emniyetlerinin ise küçümsendiğini açıklayan aralarında benim de olduğum bir grup doktora karşı adeta savaş açtı (2).

Statinleri bırakan hastalarının vebalinin kime ait olduğu tartışması ise devam ediyor (3).

Hastalar ilaca güven duymuyor

Hastalar kalp krizi veya felç gibi hayatlarını tehdit eden ciddi hastalıklar geçirmiş olsalar bile bu ilaçlara sıcak bakmıyorlar.

JAMA Cardiology’ de yayınlanan bir araştırma kalp krizi geçirdikleri için kolesterol hapı “statin” verilen hastaların çoğunun iki sene içinde ya ilacın dozunu azalttıklarını veya ilacı tamamen bıraktıklarını gözler önüne seriyor (4).

Bir başka çalışma ise kalp krizi ve felçlerin önlenmesi için kolesterol hapı almaları şart koşulan insanların %80’ inin ilaçlarını almadıklarını gösteriyor (5).

Oysa BMJ’ de yayınlanan biraraştırma kolesterol haplarının insan ömrünü gerçekten uzattığını gösteriyor (6).

Buna göre, tüm sebeplere bağlı ölümler birincil korunma için statin verilenlerde 3.2 gün (yani 3 gün 5 saat) ve ikincil korunma için statin verilenlerde ise 4.1 gün (yani 4 gün 3 saat) gecikiyor.

Birkaç sene ilaç içip “birkaç gün fazla yaşamak” göz ardı edilebilecek bir şey değil!

Gelelim neticeye

Bu araştırma kolesterol haplarının kelimenin tam manasıyla mucize ilaçlar olduğunu tüm dünyaya, dosta düşmana ilan ediyor.

İçildiği zaman ölümleri önleyen pek çok ilaç ve aşı var ama faydası bırakıldığı zaman ortaya çıkan bir ilacın olduğu bilinmiyordu.

Statinler, bunu başardı!

Bırakıldığında ölümleri azaltan ilaç mucize değil de nedir, söyler misiniz.

Kaynaklar:

1. http://jcbmr.com/index.php/jcbmr/article/view/18/37

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/12/04/abur-cubur-ivir-zivir/kolesterol-ilaclari-kullanilmamali-yonundeki-aciklamalar-halk-sagligini-ve-can-guvenligini-tehdit-ediyor/

3. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-statin-kullanimini-kesen-hastalarin-vebali-kimde-1-11-62099.html

4. http://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2619232

5. http://www.medscape.com/viewarticle/845331

6. http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118.full

Siz de yorumunuzu paylaşın: