KİLOYU DİYET DEĞİL BAĞIRSAK BAKTERİLERİ BELİRLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

International Journal of Obesity’ de yayınlanan araştırma liften zengin diyetin herkeste kilo vermeye faydalı olmadığını ortaya koydu.

Danimarka’ lı araştırmacılar, fazla kilolu 62 kişinin dışkılarında Prevotella ve Bacteroides sınıfı bakterilerin oranını (P/B) belirledikten sonra bunları rastgele iki gruba ayırdılar.

Bir gruba 26 hafta süreyle liften ve tam tahıllardan zengin New Nordic Diet (NND) bir gruba ise Average Danish Diet (ADD) verildi.

PB oranı yüksek olanlarda liften zengin NND uygulananların ADD uygulananlara göre 3.15 kilo fazla yağ kaybettikleri belirlendi.

Buna karşılık P/B oranı düşük olanlarda her iki diyet de herhangi bir yağ kaybı sağlamadılar.

Bu sonuçlar, insanların diyetlere bağırsak bakterilerinin kompozisyonuna göre cevap verdiklerini, liften zengin bir diyetin herkeste kilo vermeyi sağlamadığını gösteriyor.

NND, İsveç, Norveç, Danimarka, İzlanda gibi ülkelerde geleneksel olan bir diyet türü olup koyu yeşil sebze, kök sebze, etli ve zarlı kabuksuz meyve, elma ve armuttan zengindir.

Diyette balık, az miktarda süt ürünleri ve av etleri gibi yağsız protein de bulunur ve sarımsak, mantar ve deniz yosunu da tüketilir.

Akdeniz Diyeti ile birçok ortak noktası olan bu diyet, ortalama Batı Diyetine göre daha az yağ ve şeker ihtiva eder.

ADD’ de ise yağsız et, yumurta, salata ve kahve bulunur ama tam tahıllardan dolayısıyla da liften fakir bir diyettir.

Gelelim neticeye

Bağırsak mikrobiyotasının hastalıklardan korunmada ve sağlıklı yaşamada ne kadar önemli olduğu bir kere daha gösterilmiş oluyor.

Tek başına liften zengin bir diyet tabii ki işe yaramaz, öncelikle zeminin sağlam olması icap eder.

Sağlıklı bir mikrobiyotaya sahip olmanın temel şartı ise anne sütünden başlayarak adam gibi beslenmedir ve bunun için de işlenmiş un ve şeker, trans yağlar yani hazır gıdalardan kesinlikle uzak durmak gerekir.

Kaynak: http://www.nature.com/ijo/journal/vaop/naam/abs/ijo2017220a.html?foxtrotcallback=true

What major scientific breakthroughs have been made in gut microbiome  science in 2020? - Gut Microbiota for Health

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Zeynep Cantürk dedi ki:

    Kurutma ve bulaş makinası kullanılması konusunda ve kılcal damar çatlaması varış konusundaki fikirlerini öğrenmek istiyorum Ahmet Rasim Küçüksu hocamızın.

  2. Okan TURAN dedi ki:

    en güzeli aç yaşamak

Siz de yorumunuzu paylaşın: