AİLEVİ KOLESTEROL ERKEN KALP KRİZİ NEDENİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bilim dünyası kolesterol korkutmasına devam ediyor; varsın etsinler, onları “takan” yok!

Çok şükür ki sadece doktorlar değil tıpla uzaktan yakından ilgisi olmayan insanlar bile kolesterol teorisinin bir pazarlama oyunu olduğunu, senelerce aldatıldığını öğrendi.

BİR: Kalp krizi ve felçlerin esas sebebi kolesterol ve hayvansal yağlar değil işlenmiş un, şeker ve trans yağlar yani hazır gıdalardır. 

İKİ: Damar sertliği yani ateroskleroz, kronik enflamatuar bir hastalıktır ve sebebi de kötü kolesterol yüksekliği değildir, esas mühim olan iyi de olsa kötü de olsa kolesterolün okside olmasıdır.

ÜÇ: Kalp hastalıkları için esas risk faktörleri trigliseritten zengin lipoproteinler ve lipoprotein (a), insülin direnci, endotel disfonksiyonu, sigara, obezite, diyabet, hipertansiyon, hareketsizlik ve strestir.

Gelelim neticeye

Şunları bir düşünün bakalım:

BİR: Ailevi Hiperkolesterolemi Günü var da neden bir İşlenmiş Tahıl, Şeker, Trans Yağ Günü yok?

İKİ: Bilim dünyası neden şekerin, trans yağların, hazır gıdaların adını anmaz anamaz?

ÜÇ: Sağlık muhabirleri neden hazır gıdaların foyasını ortaya koyan bir haber yapmaz yapamaz?

***

Hürriyet’ te Mesude Erşan‘ ın haberi:

BUGÜN Ailevi Hiperkolesterolemi Günü. Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, hastalık kolesterol yüksekliğinin damarlara verdiği zararın ispatı.

Ailevi kolesterol erken kalp krizi nedeni

Kayıkçıoğlu, “Katılımsal olan bu hastalık toplumumuzda çok yaygın. Ülkemizde tahminen her 100 ila 200 kişiden birinde görülüyor” dedi. Türkiye’de genç yaşta kalp krizleri Avrupa ülkelerinden daha sık görülüyor. Türkiye’de kalp krizlerinin yüzde 20’si 50 yaşından önce olurken, Avrupa’da erken kalp krizleri yüzde 10’u geçmiyor. Prof. Dr. Kayıkçıoğlu, “Avrupa’da ortalama kalp krizi yaşı 60-65 arası iken ülkemizde 10 yaş daha genç bir ortalama görüyoruz. İşte ülkemizdeki bu erken kalp krizlerinde ailevi hiperkolesterolemi, önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

TANI KOLAY AMA BİLİNMİYOR
Hastalık pek bilinmediği için tanı ve tedavide geç kalındığını belirten Prof. Dr. Kayıkçoğlu şunları söyledi: “Kişide LDL kolesterolü yüksek (190 mg/dl’nin üstünde) ve eğer ailesiyle yakın akrabalarında genç yaşta (60 yaş öncesi) kalp krizi vakası varsa ailevi hiperkolesterolemi tanısını koydurtuyor. Erken tanı çok önemli. Bu aileler ve çocuklarında LDL düzeyleri düşürüldüğünde tamamen normal yaşama kavuşabiliyorlar. Hastalığın en önemli özelliklerinden biri kalp krizi gelişene kadar hiçbir bulgu vermemesi. Bu nedenle ailesinde, akrabalarında erken yaşta kalp krizi olanların mutlaka kan kolesterol düzeylerini ölçtürmeleri ve eğer yüksekse mutlaka kolesterol düzeylerinin süreğen olarak düşürmeleri gerekiyor.”

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ailevi-kolesterol-erken-kalp-krizi-nedeni-40588545

***

EK 2 (13.1.2023): I think we’re behind the Europeans on many things with LDL, Lp(a), and a bunch of other cardiovascular issues. I think it’s a great point that you’re bringing up at the outset of this conversation. I’m certainly disturbed by it. I think there should be universal screening.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/984091

Makale: What About Lp(a)? To Test or Not to Test and the Current Treatment Landscape

***

EK 3 (19.2.2023): 

Kaynaklar:

https://www.medscape.com/viewarticle/984091?src=WNL_infocu4_230218_MSCPEDIT&uac=2009DZ&impID=5177099&faf=1

https://www.medscape.com/viewarticle/985209?src=WNL_infocu3_230218_MSCPEDIT&uac=2009DZ&impID=5177099&faf=1

https://www.medscape.com/viewarticle/983641?src=WNL_infocu2_230218_MSCPEDIT&uac=2009DZ&impID=5177099&faf=1

https://www.medscape.com/viewarticle/987221?src=WNL_infocu1_230218_MSCPEDIT&uac=2009DZ&impID=5177099&faf=1

***

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Mustafa dedi ki:

    Ne proflar söyleyebilir ne de gazeteciler yazabilir bunları. Ancak hiç fark etmiyor artık, insanların gözleri açıldı, kimin kimin adına ne için neler söylediğini gayet iyi biliyor. Bunları takmak bir tarafa kahkahalarla gülüyoruz artık.

  2. Kadir dedi ki:

    Sağlık muhabirleri her şeyi haber yapamaz, yapsa yayınlanmaz, dirense kapının önüne koyarlar adamı. Mesude ne yapsın? Ona şunu şununla haber yap diyorlar o da yapıyor.

  3. Gökhan Gökmen dedi ki:

    Yapmayın lütfen. Bari siz yapmayın.
    Ailesel kolesterol yüksekliği ile alakalı tek mantıklı açıklama sadece bir kaç kişiden geldi.
    Benim kızımda da genetik trigliserit yüksekliği var, gerçi fonksiyonel olarak bakabilecek tek bir doktor bulamadık henüz ve buna rağmen Kalkıp genetik diyebildiler. Bir de ne kalp krizi yapar ne yapmaz gibi kısır sorulara açıklama yapmayı bir kenara bırakın. Onyıllar boyu mantıyı ekmekle yeyip bir problem yaşamayanlarla birlikte sözde adam gibi beslenip burnu pislikten çıkmayanlarla dolu etrafım.
    Herkesin metabolizması kendine özgüdür. Şunu yapın bunu yapmayın demelerle en fazla yüzde 2 ya da 3 etki ettirebilirsiz sağlığınıza. Sadece kendinizi dinleyin

Siz de yorumunuzu paylaşın: