MUTLU OLANLAR GRİP AŞISINDAN DAHA ÇOK FAYDA GÖRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

9 sene önce kaleme aldığım “Grip aşısı olmak, göle maya çalmaktan farksız” başlıklı makalemde aynen şu satırlar yer alıyordu (1):

Prospektüsünde yazmıyor, ama aşı yaptırırken ‘Ya tutarsa’ diye iyi dilekte bulunmanızı da hararetle tavsiye ederim. Çünkü ‘iyimser olmanın bağışıklığı kuvvetlendirdiğini’ gösteren araştırma sayısı, grip aşılarının etkin olduğunu gösteren araştırma sayısından çok daha fazla!

***

Brain, Behavior, and Immunity’ de yayınlanan ve grip aşısı oldukları gün mutlu olanların aşıdan daha çok fayda gördükleri ortaya koyan araştırma bu tezimin doğruluğunu ispatlıyor (2).

Nottingham Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada çeşitli psikolojik ve davranışsal faktörlerin aşılanmayı nasıl etkilediği mercek altına alındı.

Araştırmada yaşları 65-85 arasında değişen 138 kişinin müspet ve menfi ruhsal halleri, fiziksel aktiviteleri, diyet ve uyku alışkanlıkları belirlendi ve bunlar 6 hafta boyunca haftada 3 gün takip edildi.

Bu parametreler içinde grip aşısının etkili olmasını sağlayan unsurun müspet ruh hali olduğu, 4. ve 16. haftalarda en yüksek antikor seviyelerinin aşı yapılan günde ve diğer günlerde mutlu olanlarda görüldüğü tespit edildi.

Gripten korunmanın yolu ticari aşılar değildir

Gripten korunmanın yolu, virüs yüzeyinde sürekli değişiklik gösteren antijenlere göre hazırlanan ticari grip aşıları olamaz!

Sadece antikor cevabına yol açan, hücresel bağışıklığı uyarmayan bu aşıların koruyucu olmasını beklemek akıl ve bilim dışıdır.

Gripten en büyük zararı gören yaşlı ve ağır kronik hastalığı olanlarda grip aşılarının koruyucu olması bir tarafa bağışıklık sisteminin bunlara tepki göstermesi bile beklenemez.

Grip aşıları, gözü bir türlü doymayan endüstrinin ticari ürünleridir.

Gripten nasıl korunalım?

Gripten korunmak için şunlara dikkat edin:

BİR: Adam gibi beslenin, işlenmiş un, şeker ve trans yağları yani hazır gıdaların zerresini bile ağzınıza koymayın.

İKİ: Her gün bir saat tempolu yürüyün, yazın denize girin.

ÜÇ: Geceleri 7-8 saat zifiri karanlıkta uyuyun.

DÖRT: Güneşli günlerde öğle vakti yarım saat güneşlenin.

BEŞ: İyimser olun, her şeyi kafaya takmayın.

ALTI: Salgın zamanlarında topluma girmemeye itina edin.

YEDİ: Asla sigara, alkol kullanmayın; sigara içilen ortamlarda bir saniye bile durmayın.

SEKİZ: Ellerinizi akarsu altında beyaz sabunla sık sık ve iyice yıkayın; elinizi ağzınıza, burnunuza, gözünüze temas ettirmeyin.

DOKUZ: Antibakteriyel sabun ve jellerin hiçbir faydası olmadığı gibi bin bir türlü zararları olabileceğini unutmayın.

ON: Vitamin, mineral ve bağışıklığı kuvvetlendirdiği iddia edilen her türlü üründen ve kürden uzak durun.

Gelelim neticeye

Bu çalışma, müspet düşünmenin, mutlu olmanın, stressiz bir hayatın bağışıklığı kuvvetlendirdiğini bir defa daha tüm bilmeyenlere duyuruyor.

BİR: Grip aşısından fayda görme ihtimali ile Nasrettin Hoca’ nın göle çaldığı mayanın tutma ihtimalleri aynıdır. 

İKİ: Grip aşısı yaptıracağınıza gülün, mutlu ve iyimser olun çünkü iyi ruh hali bağışıklığı grip aşısına göre çok daha fazla güçlendiriyor.

Kaynaklar:

1. http://www.iyibilgi.com/artikel.php?artikel_id=24197

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28923405

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. S.M. dedi ki:

    Çok teşekkürler efendim, sayenizde başka doktorlardan duymadığımız gerçekleri bizlere bıkmadan usanmadan anlatıyorsunuz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: