BİTKİSEL ÜRÜNLER İLAÇ GİBİ PAZARLANIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol‘ un “Bitkisel denilen bazı maddelerin ilaç gibi pazarlandığını, bunların bazı hekimler ve kişilerce rant kapısı haline getirildiğini ” bildiren görüşlerini ben de senelerdir dile getiriyorum.

Beş kuruşluk bir bitki tablet, kapsül haline getirilip beşyüz kuruştan üstelik de bir hastalığı önleyeceği veya tedavi edeceği yalanıyla pazarlanıyor.

BİR: İlaç şekline bürünen bitkiye gerçek ilaç muamelesi yapılmalı, ruhsatı Sağlık Bakanlığı tarafından verilmeli, doktor reçetesiyle eczanelerde satılmalıdır.

İKİ: Endüstrinin yaptığı veya desteklediği araştırmalarla “mucize” diye pazarlanan ve yan etkileri “küçümsenen veya gizlenen” gerçek ilaçlar olduğunu da hatırlatmak istiyorum.

***

Milliyet gazetesinin haberi:

Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Erol:”Bitkisel diye pazarlanan, her şeye deva gibi gösterilen maddeler ilaç değil ama maalesef ilaç gibi pazarlanıyor. Ne yaptıkları belli değil. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan şekilde ‘Alın bunu, kaynatın, için’ diyorlar””Halkımıza şunu öneririm, hekimlerinin yazdığı ilaçları kesinlikle terk etmesinler, mucize olarak sunulan bu tür tedavilere de çok bağlanmasınlar”.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, “bitkisel” denilen bazı maddelerin ilaç gibi pazarlandığını belirterek, “Halkımıza şunu öneririm, hekimlerinin yazdığı ilaçları kesinlikle terk etmesinler, mucize olarak sunulan bu tür tedavilere de çok bağlanmasınlar.” dedi.

Antalya’nın Serik ilçesi Belek turizm merkezindeki bir otelde dernek tarafından düzenlenen “33. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi” sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulunan Erol, son yıllarda ülkede “bitkisel” tabir edilen maddelerin kullanımının yaygınlaştığını, bunun bazı hekimler ve kişilerce “rant kapısı” haline getirildiğini söyledi.

İlaçların kullanıma sunulmadan önce birçok aşamadan geçtiğini anlatan Erol, önce hayvan, sonra insan deneyleriyle ilaçlar için doz çalışmaları yapıldığını ifade etti.

Daha sonra hastaya ilaç verildiğinde ne tür yan etkiler beklendiğinin hekimler tarafından bilindiğini belirten Erol, “Bitkisel diye pazarlanan, her şeye deva gibi gösterilen maddeler ilaç değil ama maalesef ilaç gibi pazarlanıyor. Ne yaptıkları belli değil. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan şekilde ‘Alın bunu, kaynatın, için’ diyorlar. Bazıları da tablet olarak ilaç gibi yüksek fiyatlara pazarlanabiliyor.” diye konuştu.

Bu tür maddelerin “Bütün kalp damarlarınızı açar” gibi ifadelerle pazarlanarak halkın kandırıldığını dile getiren Erol, “bitkisel ilaç” adı altında satılan maddelerin içindekileri dokorların da bilmediğini kaydetti.

Bu ürünlere bağlı ölümlerin yaşanabildiğini, incelendiğinde içinde kaçak ve kimyasal maddeler bulunduğunun görüldüğünü anlatan Erol, şöyle konuştu:

“Halkımız bunlara inanıp, normal uygulaması gereken ilaçları kullanmıyor. Burada da çok büyük risk var. Hasta yüksek tansiyonda ilacını bırakıyor, bunu alıyor. O zaman tansiyonu düşmüyor ve beyin kanamasıyla doktora geliyor. Ya da ikisini birlikte kullanıyor. Bu defa hekimler bu maddenin içinde ne olduğunu bilmediği için etkileşimleri de bilinemiyor. Bu maddeler, hastanın kullandığı ilacın etkisini artırabiliyor, ortadan kaldırabiliyor ya da yan etkilerinin çıkmasına sebep olabiliyor.

Kalp kapağı hastası, kan sulandırıcı kullanması gerekirken bu bitkisel ilacı alıyor. Kanı sulanmıyor, pıhtı oturuyor ve felç geçirebiliyor. Kalp kapağı çalışmaz hale gelebiliyor. Halkımıza şunu öneririm, hekimlerinin yazdığı ilaçları kesinlikle terk etmesinler, mucize olarak sunulan bu tür tedavilere de çok bağlanmasınlar.”

Erol, modern tıbbın bir kenara bırakılarak bu tür tedavilere yönelinmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

Bu maddelerin “bitkisel” olarak adlandırılmasının halkta hiç zararı yokmuş izlenimi oluşturduğuna işaret eden Erol, “Zayıflama ilacı gibi pazarlananların içinde yıllar önce yan etkileri nedeniyle terk edilen kimyasal maddeler bulunuyor. Son zamanlarda ‘detoks’ adı altında suya karıştırılarak içilen şeyler de sağlıklı değil.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/ilaci-terk-edip-bitkisel-maddelere-baglanmayin–yerelhaber-2335064/

***

EK 1 (29.8.2023): Çin’ de kalp-damar hastalıklarında yaygın olarak kullanılan; idrar söktürücü, damar genişletici ve kalbi güçlendirici tesirleri bilinen; 11 bitki karışımından oluşan Çin ilacının (Qiliqiangxin) kalp-damar hastalığına bağlı ölüm ve kalp yetersizliğine bağlı hastaneye yatışları önemli ölçüde önlediği tespit edildi.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/995876

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: