UZUN YAŞAMAK İSTİYORSANIZ KAPLUMBAĞA GİBİ OLUN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Başlıktaki “Uzun yaşamak istiyorsanız kaplumbağa gibi olun” öğüdü iyi de haberde bunu nasıl başaracağımıza dair tek bir ip ucu yok.

Kaplumbağaların da kalbi az atanlarında uzun yaşadıklarını zaten biliniyor. 

Kaplumbağanın kalbi yaradılıştan mı az atıyor yoksa hayat tarzı sayesinde mi bu özelliğe sahip oldu?

Evimizi onun gibi sırtımızda mı taşıyalım, ot mu yiyelim, az mı yoksa çok mu su içelim, gece kaç saat uyuyalım… sorularının cevabı yok.

Sonra kaplumbağanın büyüğü var küçüğü var, karada yaşayanı var suda yaşayanı var, hangisi?

“Kaplumbağa gibi olun” demekle olmuyor!

Kerim Güler mi eksik anlattı muhabir mi anlatılanları tam yazmadı, bilmek mümkün değil.

***

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından düzenlenen 19. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde konuşan konuşan Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerim Güler, kaplumbağayı örnek alarak yaşamak gerektiğini belirtti. Peki ama nasıl?

KÖPEKLER VE KAPLUMBAĞALAR ARASINDAKİ FARK

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerim Güler, istirahat halindeki bir kişinin nabzının 80’i geçmesi durumunda büyük risk altında olduğuna dikkat çekti.

Kişilerdeki nabız yüksekliğinin hayati önem taşıdığına işaret eden Güler, “Kalbin belirli bir atım sayısı var. Bunu ne kadar uzun süreye yayarsanız o kadar uzun yaşarsınız. Kalbi az atan hayvanlar çok yaşar, mesela kaplumbağa. Ama hızlı yaşayan bir hayvan olarak köpeğin kalbi devamlı alert durumundadır.

Sonuç olarak bu nedenle ölümler oluyor. Bazı karşı görüşler, 100 metreyi çok kısa sürede koşan atletlerin neden uzun yaşadıklarını soruyor. Kalpleri 120, 130, 140 atıyor. Sonuç olarak bunların niye uzun yaşıyor diyorlar. Onun kalbi o işi yaparken 120 atıyor. Durduğu anda kalbi 36. Kadın, erkek ayırmaksızın istirahat halinde nabız sayısı 80’i geçiyorsa bu büyük bir risk faktörü” dedi.

Prof. Dr. Kerim Güler, uzun yaşamak konusunda kaplumbağaları örnek almak gerektiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Kerim Güler, uzun yaşamak konusunda kaplumbağaları örnek almak gerektiğini söyledi.

Kişilerin böyle durumda sağlıklarını etkileyen risk faktörlerini gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Güler, “Vücut organlarının belirli bir kapasitesi var. Örneğin benim pankreasımın kapsitesi belli. Bunu idareli kullananlar çok yaşıyor. Yürüyerek, spor yaparak yaşam tarzımızla kapasiteyi yükseltebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/uzun-yasamak-istiyorsaniz-kaplumbaga-gibi-olun-2049354/

***

EK 1 (4.9.2023): Taurin takviyesinin, DNA hasarını, telomeraz eksikliğini, mitokondri fonksiyon bozukluğunu ve hücre yaşlanmasını yavaşlattığı ve sağlıklı ömür süresini uzattığı gösterildi.

Kaynak

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257

https://edition.cnn.com/2023/06/08/health/taurine-longevity-wellness/index.html

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Lale dedi ki:

    Koskoca profesör meramını anlatamamış. Kaplumbağaların neden uzun yaşadığını belli ki bilmiyor. Keşke kaplumbağalara sorsaymış.

  2. Sudiye dedi ki:

    Hem yavaş nabız uzun yaşar diyor hemde spor yapın deniliyor spor nabız yukseltigine göre spor yapmak yanlış birde biz doğarken kalp atış sayımız belli deniliyor yine spor yapmayarak idareli kullanmamız gerekmezmi

Siz de yorumunuzu paylaşın: