BEYİN ÖLÜMDEN SONRA DA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Başlıktaki tipik “oksimoron” örneği ifade Langone Tıp Fakültesi Yoğun Bakım ve Reanimasyon Bölümü Başkanı Dr. Sam Parnia’ ya ait:

Beyin öldükten sonra da çalışmaya devam ediyor, insanlar öldüklerinin farkında oluyorlar”.

Resuscitation isimli dergide yayınlanan araştırma kalpleri duran yani teknik olarak ölmüş olan ama sonra yeniden “canlandırılan” 330 hastadan 140’ ı üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, bu hastaların yüzde 39’ unun kalbi durduktan sonra ve yeniden canlandırma faaliyeti başlamadan önce yani teknik olarak “ölü” iken şuurlarının bir dereceye kadar açık oluyor.

Kalpleri duran ve yeniden çalıştırılan hastalar bir süre etraflarında olan bitenleri görüyor, söylenenleri işitiyor ve hatta doktorlarının kendisi için “öldü” dediklerini de duyuyor.

Hastaların üçte biri zamanın abartılı olarak hızlandığını veya yavaşladığını bildiriyor, içlerinde parlak ışık veya halüsinasyon görenler de var.

Bunların önemli bir kısmının da, kendi ifadeleriyle onlara bakan doktor ve hemşirelerin ifadeleri kıyaslandığında çevrelerinde olan bitenlerin tam olarak farkında oldukları anlaşılıyor.

Kalp durunca beyne kan gitmiyor

Kalp durduğu zaman beyne de kan gidemez oluyor ve öğürme ve gözbebeği refleksleri gibi tüm beyin sapı refleksleri de hemen hemen eş zamanlı olarak ortadan kalkıyor.

Beynin korteks adı verilen, şuurdan ve beş duyu ile elde edilen bilgilerin işlenmesinden mesul olan kısmı da kalp durduktan sonraki 2-20 saniye hiçbir aktivite göstermez oluyor yani beyin dalgaları ortadan kalkıyor.

Beyin hücrelerinde ölümle sonuçlanacak olan bir dizi değişiklikler başlıyor ama beynin tamamen “ölmesi” kalp durduktan saatler sonra gerçekleşiyor.

Yeniden canlandırma (kardiyo-pulmoner resisütasyon) işlemi ile beynin kan akımının yüzde 15 oranında sağlanması beyin hücrelerinin ölmelerini önlüyor ama beynin yeniden çalışmasına yetmiyor.

Hayvan deneyleri de ölümden dakikalar sonra beyin aktivitesinde bir artış olduğunu gösteriyor.

Gelelim neticeye

Amerikalı bilim adamlarının çalışmasını takdir ediyorum ama “hayatın ölümden sonra” devam ettiği dilimizdeki “yaşayan bir ölüyüm” sözünün de gösterdiği gibi zaten bilinen bir gerçektir.

Fethi Karamahmutoğlu’ nun güftesi H. Lâmi Ergül’ e ait hüseyni şarkısı da buna güzel bir örnektir:

Ne olur anla beni
Koyma bu canla beni
Onmaz yaralarım var
Acıma dağla beni

Ben sevdalar çölüyüm
Keder mihnet gölüyüm
Yaşayan bir ölüyüm
Kerem et sağla beni

Kaynak: http://www.resuscitationjournal.com/article/S0300-9572(14)00739-4/abstract

Şarkıyı dinlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=5_wdV4N7ptU

Yazı için henüz yorum yapılmamış.

  1. Hamdi dedi ki:

    Benim beynim zaten çalışmıyor dilerim öldükten sonra çalışmaya başlar bana bir faydası olur mu onu da bilmiyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: