ELEKTRONİK SİGARANIN “DUMANI” AKCİĞERLERİ “DARMADUMAN” EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada elektronik sigaraların akciğer savunmasına kendine has zarar verdiği ve klasik sigaralara alternatif olamayacağı gösterildi.

North Carolina Üniversitesi’ nde Mehmet Kesimer ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen araştırma American Journal of Respiratory Critical Care Medicine’ de yayınlandı.

Araştırma için 15 elektronik sigara, 14 klasik sigara içen ve 15 hiç sigara içmeyen kişiden indüklenmiş balgam örnekleri incelendi:

BİR: Elektronik sigara içenlerde aldehit-detoksifikasyonu ve sigara içmeyle ilişkili thioredoxin (TXN)  gibi oksidatif stres proteinleri sigara içmeyenlere göre yüksekti.

İKİ: KOAH ile ilişkili kalıtsal savunma proteinleri olan elastaz ve matriks metaloproteinaz-9 seviyeleri artmış bulundu.

ÜÇ: Elektronik sigara içenlerde nötrofil sayısında bir artış olmadan nötrofil granülosit ve NET- proteinleri (miyeloperoksidaz, azurosidin, protein arginin deaminaz 4) anlamlı artış tespit edildi.

DÖRT: Elektronik sigara ve klasik sigara içenlerde hava yolları mukusundaki MUC5AC konsantrasyonları fazla idi.

Bu proteinler akciğer hastalıklarında savunma mekanizmalarının aktive olduğunun belirteçleridir.

Araştırmacılar bu sonuçları, elektronik sigaranın hava yolları salgılarındaki kalıtsal savunma proteinlerinin profilini değiştirdiği, bu değişikliklerin hem klasik sigara içenlerdekine benzer ve hem de elektronik sigaraya has olduğu sözleriyle yorumluyorlar ve diyorlar ki: Elektronik sigara klasik sigaraya sağlıklı bir alternatif olamaz.

Gelelim neticeye

Sigaranın iyisi kötüsü, masumu zalimi olmaz.

Sigara sigaradır, hepsi birdir, hepsi birbirinden kötüdür.

Kaynak: http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201708-1590OC

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Murat Kılıç dedi ki:

    Merhaba Sayın AHmet Hocam. Sitenizi takdirle takip ediyorum birçoğunda destekliyorum. Elektronik sigara konusunu 6 aydır sıkı bir araştırma ile taklip edip araştırıyorum. Lakin ortada ki bilimsel veriler yukarıdaki veriyi net bir şekilde yalanlıyor. Atılan başlık ise oldukça cahilce olmuş(kusuruma bakmayın bu kelime için). Sizin gibi bir Bilim insanı bu başlığı atmamalıydı çünkü: ELEKTRONİK SİGARA’dan çıkan Duman değil, Buhardır. Elektronik sigara ile ilgili TR de ilk bilimsel makaleyi yayınlamıştık.

  2. Sevtap dedi ki:

    Elektronik sigaralar zararlı olmasa bile gençliği sigara bağımlısı yapmak için bir tuzaktır. Anne babalar öğretmenler ve elbette hükümet uyanık olmalıdır.

  3. Işıl dedi ki:

    Anlaşılan o ki Murat bey, yazının DUMANINDAN rahatsız olmuş. Sigaracıların yaptırdığı veya desteklediği araştırmalar tabii ki elektronik sigarayı temize çıkaracak. Bir zamanlar doktorların sigara reklamına çıktıklarını hastalarına sigara önerdiklerini unutmayalım. Elektronik sigaranın zarardan başka ne faydası olabilir ki.

  4. Aytekin dedi ki:

    Elektronik sigaralar faydalıdır mutlaka kullanılmalıdır diyen bir takım tipler de çıkarsa şaşırmamak lazım. Senin elektronik sigaranın zararlarını yalanlayan bilimsel verilerini sevsinler. Sen elektronik sigaraya devam et devam et de başına gelecekleri gör.

  5. E.M.T. dedi ki:

    Murat Kılıç beyefendi bir 6 ay daha sıkı çalışırsa, elektronik sigaraların kola ve cips gibi çok faydalı olduğunu da öğrenecektir.

  6. Kadir dedi ki:

    Yorum yapmadan önce diğer bilimsel makalelere okuyun kimse e sigaraya zararsız demiyor Fakat normal Sigaranın zararlarını yazsaydı dört madde değil 1004 madde yazardı. Elektronik sigara normal Sigarayı bırakmak için Yumuşak bir geçiş süreci benim ve bircok kişi icin.

Siz de yorumunuzu paylaşın: