HAVA KİRLİLİĞİ ERKEN YAŞLANMAYA YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kanserden diyabete birçok hastalık riskini artıran hava kirliliğinin hücrelerin erken yaşlanmasına da sebep olduğu ortaya çıktı.

Araştırma JAMA Pediatrics’ te yayınlandı.

641 yeni doğan bebek üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, anne karnında fazla miktarda hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin kordon kanındaki hücrelerde telomerlerinin yüzde 8.8 ve plasenta hücrelerindeki telomerlerinin yüzde 13.2 daha kısa olduğu belirlendi.

Araştırmada, gebeliğin 4-6 aylarında maruz kalınan kirliliğin etkisinin daha fazla olduğu dikkat çekiyor.

Telomerler her hücre bölünmesinde kısalırlar, bundan dolayı da yaşlı hücrelerin telomerleri genç hücrelerinkinden daha kısa olur ve bu yapıların çok kısalması hücre ölümünün yakın olduğunun bir işaretidir.

Bu bilgilere göre, daha kısa telomerleri olan hücrelerin de daha kısa zamanda yaşlanacakları söylenebilir.

Daha önce yapılan çalışmalarda sigara, obezite, şiddet ve stres gibi etkenlerin teleomerlerin kısalmasına yol açabileceği bildirilmişti.

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de gebeliğin son üç ayında fazla miktarda hava kirliliğine maruz kalan bebeklerin telomerlerinin hava kirliliğine daha az maruz kalan bebeklerinkinden uzun bulunmasıydı.

Araştırmacılar bu durumu gebeliğin son üç ayında fetüsün hava kirliliğine karşı koruyucu mekanizmalar geliştirmiş olmalarıyla açıklıyorlar.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2656621

***

EK 1 (11.9.2022): İngiltere, Güney Kore ve Tayvan’daki 460.000’den fazla kişinin sağlık verilerinin analizinde 2.5 mikrondan daha küçük olan (PM2.5) partiküllere maruz kalmanın, EGFR geninde mutasyon riskinin artmasına yol açtığı ortaya çıktı. Fareler üzerinde yapılan laboratuvar çalışmalarında, parçacıkların EGFR geninde ve her ikisi de akciğer kanseri ile bağlantılı olan KRAS geninde değişikliklere sebep olduğu gösterildi. 

Daha sonra sigara veya ağır kirlilikten kanserojenlere maruz kalmayan yaklaşık 250 insanın akciğer dokusu örneği incelendi. Akciğerler sağlıklı olmasına rağmen, EGFR genlerinin yüzde 18’inde ve KRAS genlerinin yüzde 33’ünde DNA mutasyonları bulundu. Araştırmacılar kanserin ortaya çıkması için bu mutasyonların yeterli olmadığını ama hava kirliliğine maruz kalmanın yarattığı enflamasyonun bunu gerçekleştirebileceğini ifade ediyorlar. 

Fareler üzerinde yapılan başka bir deneyde, bir antikorun interlökin 1 beta adı verilen ve iltihabı tetikleyen ve kanserin başlamasını önleyen aracıyı bloke edebileceğini gösterildi. 

Kanda: https://www.sciencealert.com/scientists-think-theyve-solved-the-enigma-of-how-air-pollution-causes-lung-cancer

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: