MEYANKÖKÜNÜN FAZLASI RİTİM BOZUKLUĞU VE KALP YETERSİZLİĞİ YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tıbbi fetva kurumu FDA tarafından yapılan açıklamada mide ülseri, gastrit, reflü, boğaz ağrısı, bronşit ve hepatit gibi hastalıklar için tavsiye edilen meyankökünün ciddi sağlık riskleri olduğu bildirildi (1).

FDA’ ya göre, hem Batı hem Doğu tıbbının gözde bitkisel ürünlerinden olan meyankökünde bulunan glisirizin (glycyrrhizin) kanda potasyum düşüklüğüne yol açıyor.

Potasyum düşüklüğü ise ritim bozuklukları, hipertansiyon, ödem, kas zayıflığı ve kalp yetersizliği gibi ciddi tablolara sebep olabiliyor.

FDA, özellikle 40 yaş üzerinde olanları, 2 haftadan fazla süre günde 60 gramdan fazla meyankökü tüketmemeleri için ikaz ediyor.

Meyan kökü özellikle kalp ve tansiyon ilacı, kan sulandırıcı ilaç ve besin destekleri kullananlarda daha tehlikeli olabiliyor.

Daha önce de gebelik sırasında fazla miktarda meyankökü tüketilmesinin çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite yaptığı bildirilmişti (2).

Meyankökü nedir?

Meyan, başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere Asya ülkelerinde yetişen bir bitkidir ve kökü hem tıbbi amaçlarla hem de gıda olarak tüketilir.

Kolalı içeceklerde, şekerlemelerde ve bazı ilaçlarda bulunan meyankökü çay olarak içilebildiği gibi şerbeti ve balı da var.

USA’ da şekerlemelerde meyankökü tadını vermek için aynı koku ve lezzette olan anason ruhu kullanılıyor.

Gelelim neticeye

Bitkisel ürün, vitamin, balık yağı meraklılarına ve özellikle de bunları zararsız sananlara duyurulur.

Kaynaklar:

1. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm277152.htm

2. https://academic.oup.com/aje/article-abstract/doi/10.1093/aje/kww172/2967089/Maternal-Licorice-Consumption-During-Pregnancy-and?redirectedFrom=fulltext

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Sayın hocam paylaşımlarınızın sonunda özet yaptığınız “Gelelim Neticeye” kısmında laf sokucu cümleler kurmak yerine daha yumuşak uslüp kullansanız olur acaba!?

    Örneğin bu yazınızın netice kısmını şöyle yazsaydınız etkisi daha mı az olurdu :

    “Bitkisel ürün, vitamin, balık yağını sağlıklarına iyi geleceğini düşünerek kullananlar, bunların zararsız olmayabileceğini de dikkate almalıdırlar.”

  2. Mehmet Ağca dedi ki:

    Merhaba Hocam
    Tespit var.teşhis de var.
    Ama tedavi yok.
    Bu nasıl olacak peki?ilaç ve gereksiz kontrellerde katılıyorum.Racfeller denen Şeytan ilcaç sektöründe.bu yuzden gümüş iyonlarinin ortadan kayboldugunu okudum.bir çok prof ğümüş iyonun yok edemeyecegi virus yok dedi.hepsi susturuldu.

Siz de yorumunuzu paylaşın: