HÜRRİYET’ İN TELOMER KEPAZELİĞİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici “Üzmek İstemezdim” başlıklı yazısında gazetesinin yazarları Ayşe Arman ve Ertuğrul Özkök ile şarkıcı Sertab Erener’ in alet oldukları “telomer kepazeliğini” anlatıyor (1).

Ben de Arman ve Özkök’ ün yazılarını okuduktan sonra bu mevzu ile ilgili görüşlerimi sitemde dört yazıda dile getirdim.

BİR: Sertab ve Özkök’ ü ot yoluna gitmemeleri için uyarıyorum (2)

İKİ: Telomer tedavisi bir pazarlama tekniğidir (3)

ÜÇ: Sertab Erener telomer tedavisi görüyor (4)

DÖRT: Sertab tamamen reklam yapıyor (5)

Faruk Bildirici’ nin satırları olayın tam bir telomer kepazeliği olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yazılarımdan bazı cümleler şunlar:

-Bu, abuk subuk bir ot için yapılan bir reklam kampanyasıdır (4).

-Özkök ve Sertab, bu tür abidik gubudik ürünlere kanabilirler, kendileri bilir ama başkalarını kandırmaya hakları yoktur  (2).

-Bill Andrews bilim adamı falan değil, bir bitki tüccarı veya pazarlama elamanıdır (2).

-Bizimkilerin meftun olduğu Andrews’ i bir bilim adamı veya araştırmacı olarak görmek mümkün olmadığı gibi TA-65 isimli molekülün bilimsel bir değerinden söz etmek de mümkün değil (2).

– Sadece Sertab değil, Ayşe Arman ve Ertuğrul Özkök bilerek (muhtemelen) veya bilmeyerek (hiç sanmıyorum) bu reklama alet oluyorlar (5).

Bunlar da Bildirici’ nin cümleleri:

-Andrews’ün farkı, bu ürünü “telomer tedavisi” ve “yaşlanma önleyici” diye pazarlaması. Bu ürün, hayvanlar üzerinde denenmiş ama insanlar üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış değil.

-Belli ki, Andrews ürünü pazarlamak için Türkiye’ye gelmiş. Onu ağırlayan da ürünü (bazı testlerle birlikte) yüzlerce liraya satan bir şirket.

-Bu ürünün “piyasa yüzü” de Sertab Erener. Sanatçı, ürünün tanıtımı için 5 Ekim’de düzenlenen basın toplantısına katılmış, reklam panosu önünde şirket yöneticileriyle fotoğraf çektirmişti

Müftüoğlu’ nun bilimsel kaynağı dostlarının WhatsApp mesajları

Bildirici’ nin yazısından gazete yazarlarından Müftüoğlu’ nun bilimsel kaynak olarak dostlarından gelen WhatsApp mesajlarını kullandığını da öğreniyoruz.

Bu arada Müftüoğlu’ nun Endonezya kaynaklı diye bildirdiği Brillo.net diye bir web sitesine erişemedim ama bu adresi satın almanın mümkün olduğunu gördüm (6).

Hürriyet sağlık yazarının bilgi kaynağının ne olduğuna bakın ve buna dayanan yazılara ne kadar güvenmek veya en iyisi hiç güvenememek mi gerektiğine siz karar verin.

Keşke doktor bile olmayan Bildirici’ deki titizliğin binde biri akademik bir unvana sahip birinde de olsa deyip geçelim.

Ayşe Arman’ ı unutmamak lȃzım

Bildirici’ nin telomer kepazeliğinin aktörlerinden Ayşe Arman’ ı es geçmesine de anlam veremedim.

Ayşe Arman’ ın bu konuda sicili hiç de parlak değildir.

Sinsi sinsi yapılan bir HPV aşısı reklȃmı!” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim (7).

Gelelim neticeye

BİR: Sertab Erener ticari bir ürünün reklȃm yüzü olabilir, kendi bileceği bir iştir ama bunu Ayşe Arman’la mülakatında açıkça bildirmesi icap ederdi.

Uzun ve sağlıklı yaşamak kadar “dürüst” yaşamak da önemlidir ve bunun için de herhangi bir ota çöpe veya hapa gerek yoktur.

İKİ: Hürriyet’ in akılları başlarından başka yerde olan yazarları Ayşe Arman ve Ertuğrul Özkök’ ün okuyucularından özür dilemeleri gerekir.

ÜÇ: Faruk Bildirici’ ye hem teşekkür ediyor hem de tebrik ediyorum fakat yazıları soyadı gibi “bildirici” özelliği ile kalmamalı, “yaptırıcı” da olmalı yani yaptırım gücü de taşımalıdır.

DÖRT: Zamanında “Zakkum rezaleti” diye haklı manşetler atan Hürriyet’ in sağlık haberleri rezaletlerinin bir özetini “Hürriyet’ ten yeni bir sağlık skandalı” başlıklı yazımda bulabilirsiniz (8).

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/faruk-bildirici/uzmek-istemezdim-40634934

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/10/30/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/sertab-ve-ozkok-u-ot-yoluna-gitmemeleri-icin-uyariyorum/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/01/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/telomer-tedavisi-bir-pazarlama-teknigidir/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/10/29/hakkimda/sertap-erener-telomer-tedavisi-goruyor/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/05/hakkimda/sertab-tamamen-reklam-yapiyor/

6. https://uniregistry.com/market/domain/brillo.net?landerid=www5a007d3c416434.86082555

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/06/19/yazilar/tip-yazilari/ayse-armanin-hpv-asi-ile-ilgili-roportajina-cevabim/

8. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/01/16/yazilar/tip-yazilari/medya/hurriyet-ten-yeni-bir-saglik-haberi-skandali/

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Nuh dedi ki:

    Alıştık efendim bu tür dalaverelere de onun için etkilenmiyoruz.

  2. Zafer dedi ki:

    Ertuğrul Beyin aklı penistedir, bunu kendisi sık sık yazar, bilmeyenlere hatırlatmak istedim.

  3. Demir Kazancı dedi ki:

    Osman Müftüoğlunu televizyonda dinledim. Bunlar pazarlama taktikleri arkasından kokusu çıkar diyordu, helal olsun adama. Dedikleri aynen çıktı. Bilmesi normal çünkü o bu işlerin bir numaralı ustası.

  4. İsmail Orhan dedi ki:

    Faruk Bildirici daha önce gazete yazarlarının reklam rezaletini yazmıştı.
    Buradan okuyabilirsiniz: http://sosyal.hurriyet.com.tr/Yazar/59388/Faruk-Bildirici/65269/Guvenilirligi-reklama-tahvil-etmek

  5. Sevim atilgan dedi ki:

    Ben hollandada yasayan iki erkek cocugu sahibi bir anneyim. Hollandada 3000000 insana iyot (kaliumjidide G.L.65 mg) haplari dagitildi, bu ilaci 40 yas alti insanlar kulanabiliyor, dolayisiyla ben ve esim kullanamiyor, fakat 13 ve 8 yaslarindaki ogullarim bu ilaci kullansinlar diye bize gonderdiler.
    Benim sorum, dunyada yasanan bunca saglikla alakali ahlaksizca isler yapilirken, ben bize gonderilen bu haplari cocuklarima icirmelimiyim.
    Sonsuz sevgi ve saygilarimla,

  6. Emine Yaşar dedi ki:

    Sayın Küçükusta şu cümlenizi çok tuttum: Uzun ve sağlıklı yaşamak kadar “dürüst” yaşamak da önemlidir ve bunun için de herhangi bir ota çöpe veya hapa gerek yoktur.

Siz de yorumunuzu paylaşın: