DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ BESİ HAYVANCILIĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANIMINA KARŞI ÇIKIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çiftçileri ve gıda endüstrisini uyararak sağlıklı hayvanlarda daha fazla et elde etme ve hastalık önleme amaçlarıyla antibiyotik kullanmamalarını istedi (1, 2).

WHO’ ya göre antibiyotiklerin yüzde 80’ i besi hayvancılığında daha fazla et elde etmek için tüketiliyor ve yaygın kullanım antibiyotiklere dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Antibiyotiklere dirençli bakteriler hayvanlardan insanlara doğrudan temas, hayvansal ürünler ve çevre vasıtasıyla geçebiliyor.

İdrar yolu enfeksiyonları, zatürre ve gonore (bel soğukluğu) gibi enfeksiyonların tedavisi dirençli bakteriler yüzünden zor oluyor.

WHO tarafından hayvanlarda bir enfeksiyon durumunda sefalosporin, glikopeptit, makrolit, ketolit ve kinolon sınıfından antibiyotiklerin kullanılmaması isteniyor.

Antibiyotik kullanımının azalmasıyla hayvanlardaki ve insanlardaki dirençli bakterilerin de azalması bekleniyor.

Gelelim neticeye

BİR: WHO’ nün hayvanlarda ticari amaçlı antibiyotik kullanımı ile ilgili uyarıları yeni değil, bunları destek olduğu bir analize dayanarak tekrarlıyor.

Bu ikaz üzerine besi hayvancılığında antibiyotik kullanımının şıp diye kesileceğini beklemeyin çünkü anlı şanlı WHO’ nun herhangi bir yaptırım gücü yok, sadece konuşuyor.

Örgütün gıda emniyeti başkanı Kazuaki Miyagishima da zaten “Bir gecede dünyanın düzeleceğini beklemiyoruz” diyor.

Netice şu ki birileri konuşur, birileri yapar!

İKİ: Bizde besi hayvancılığında ticari maksatlı antibiyotik kullanılmadığı ileri sürülür.

Doğru mudur bilemiyorum ama antibiyotik direncinde Avrupa birincisi olduğumuzu düşünecek olursak bu iddia bana hiç de gerçekçi gelmiyor (3).

Kaynaklar:

1. http://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(17)30141-9/abstract

2. https://www.healio.com/infectious-disease/antimicrobials/news/online/%7B8c649479-4113-4361-bfe7-7d131d4fc2f4%7D/who-asks-farmers-to-stop-using-antibiotics-in-healthy-animals

3. https://www.ntv.com.tr/saglik/turkiye-antibiyotik-direncinde-avrupa-birincisi,1VOOLYJxfUKJPvppjZ3CDg

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mahmut Şener dedi ki:

    Bizde de muhakkak kullanılıyordur fakat saklanıyor, söylenmiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: