DİYABET İLACI METFORMİN ALZHEİMER VE PARKİNSON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Uzun süre diyabet ilacı metformin kullananlarda Alzheimer ve Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının daha fazla görüldüğü bildirildi.

Araştırma Taiwan’ da yarısı metformin kullanan yarısı kullanmayan toplam 9.300 tip 2 diyabet hastasının 12 sene süreyle takibiyle gerçekleştirildi.

Analizlerde, birçok risk faktörü hesaba katıldıktan sonra metformin kullananlarda nöro-dejeneratif hastalık riskinin 2 mislinden fazla artmış olduğu, dozaj (240 mg üzeri) ve kullanım süresi arttıkça (300 günden fazla) riskin de arttığı tespit edildi.

Daha önce yapılan araştırmalarda ise bunun tam aksine metforminin nöro-dejeneratif hastalık riskini azalttığı sonucuna ulaşılmıştı.

Metformin ne için kullanılıyor?

-İnsüline bağımlı olmayan diyabet; özellikle diyet tedavisinin başarılı olmadığı şişman hastalarda etkili olur. Glucophage başlangıç tedavisinde tek başına ya da sulfonilüre grubu bir ilaçla kombine olarak kullanılabilir.

– İnsüline bağımlı diyabet; Glucophage insülin tedavisine yardımcı olarak özellikle semptomların iyi kontrol edilemediği hastalarda kullanılır (2).

Metformin ihtiva eden ilaçların en tanınmışları Diaformin, Glifor, Glucophage, Glukofen, Matofin’ dir.

Gelelim neticeye

BİR: Bu gözleme dayalı bir araştırma olduğu için bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor, sadece bir risk artışı söz konusu.

İKİ: Bu araştırmanın sonucu öncekilerle çeliştiğine göre, daha geniş kapsamlı ve risk artışına sebep olabilecek daha çok faktörü dikkate alan araştırmaların yapılması şart.

ÜÇ: Metformin elbette diyabet tedavisinde kullanılabilir ama bu ilacın yanlış beslenen ve yeteri kadar hareket etmeyen insanlara bu hatalarını telafi amacıyla yazılmasını doğru bulmuyorum.

DÖRT: Bu ilaç maalesef doktor tavsiyesi olmadan özellikle zayıflama hevesiyle leblebi gibi yutuluyor. Tam bir akıl tutulması!

Kaynaklar:

1. https://www.medscape.com/viewarticle/877965

2. https://www.ilacprospektusu.com/ilac/198/glucophage-1000-mg-100-film-tablet

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Necla dedi ki:

    10 kişilik emekli öğretmen grubuyuz. İçimizde 7 hanım bu ilaçtan içiyor, hepimiz de şişman veya fazla kilolıyuz.

  2. Saniye Şen dedi ki:

    Bizde emekli bankacılar qhatsupp grubuyuz. Bizim hepimizin bu ilacı var.

  3. zaralı baki dedi ki:

    Bir metformimciler grubu oluştursak hiç de fena olmaz. Hatta parti bile kurabiliriz.

  4. emine dedi ki:

    İdeali 3 aylık şeker ort. 7 ve üzeri durumlarda verilmesi gereken ilacın hipoglisemi durumunda hastaya verilmesi olayını takdirinize bırakıyorum. Saygılarımla.

  5. Mustafa dedi ki:

    Tip 2metfimgalvusmet verdı

  6. yaşar yumak dedi ki:

    ben 54 yaşındayım. 13 yıldır tip 2 diyabet hastasıyım glifor içiyorum 1 yıldır ayaklarımda uyuşma ve batmalar başladı. Bunun giderilmesi için diyabet dr glifix sinir dr lipolin 600mghr ve neurontın 300 mg içiyorum. Ayaklardaki uyuşma devam ediyor. İhtiyarlayınca alzheimer veya parkinson 0lmamam için ne yapmalıyım.

  7. Saadet dedi ki:

    bu ilaçlar herkese yazılıyor, leblebi gibi kullanılıyor. diyet hastanın işine gelmiyor doktorun da diyet tarif edecek zamanı yok. aslında doktorun diyet tarif etmemesi belki de daha iyi zira doktorlar hem beslenmeden habersizler hem de beslenme bildiklerini zannedenlerin bilgisi yanlış eksik.

Siz de yorumunuzu paylaşın: