AMERİKAN KALP DERNEĞİ TANSİYON SINIRINI 14′ TEN 13′ E İNDİRDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Amerikan Kalp Derneği (AHA), hipertansiyon sınırını 14/9′ dan 13/8′ e indirdiğini açıkladı (1).

BİR: Dünya döndükçe yeni kılavuzlar yayınlanacak, tansiyon bazen 10 mm Hg indirilip 5 mm Hg yükseltilecek ama hiçbir zaman bu işin sonu gelmeyecektir.

İKİ: 100 seneden beri daha tansiyonun kaç olduğuna karar verememiş olan bunun için bıkmadan usanmadan sürekli yeni kılavuzlar yayınlayan modern tıbba ne kadar güvenmek gerekir karar sizin.

ÜÇ: Hipertansiyonun her geçen gün yaygınlaşmasında ve kontrolünün güçleşmesinde bu anlı şanlı tıp kurumlarının tansiyonu bir indirip bir çıkaran kararlarının da rolü vardır.

DÖRT: AHA, bu gidişte tansiyonu bir indirip bir çıkararak milleti kalbine indirecek!

BEŞ: Tansiyon derdim olmasın diyorsanız “Modern tıp daha tansiyonun kaç olması gerektiğini bile bilmiyor” başlıklı yazımı okuyun (2).

Bunu böyle bilin.

***

Hürriyet’ te Deniz Kılınç‘ ın haberi:

ABD Kalp Derneği, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, tansiyon hastalarının daha erken tedavi edilebilmeleri için yüksek tansiyon sınırının “14’e dokuz”dan, “13’e sekiz”e indirildiğini açıkladı.

Yayınlanan yeni yüksek tansiyon sınırı hastaların ilaç kullanmasını gerektirmezken, Amerikan Kalp Derneği Hipertansiyon ve Amerikan Kardiyoloji Koleji baş yazarı Paul Whelton bir kişinin tansiyonu 13/8’e ulaştığında, normal bir insana göre kardiyovasküler karışıklık risklerinin ikiye katlandığını söyledi.

Whelton konuyla ilgili, “Yeni sınır ilaç kullanımı gerektirmeden tansiyonunuzu düşük tutmanızı hatırlatan sarı bir ışık” dedi.

Daha önce 50’li yaşlarındaki insanlar arasında yaygın bir hastalık olan yüksek tansiyonun yeni sınırının, 40’lı yaşlardaki nüfusta tansiyon hastalıklarını arttırması bekleniyor.

ABD hükümeti tarafından gerçekleştirilen ve dokuz bin kişinin katıldığı araştırmada, bir insanın tansiyonunun 13’e sekize ulaştığında damarları tıkanmaya başlıyor. Bu oranlarda tansiyon değerleri olan hastalara, birinci kademe yüksek tansiyon teşhisi konuluyor ve ilaç tedavisi tavsiye ediliyor.

Sigara kullanımından sonra kalp hastalıklarının ikinci sebebi olan yüksek tansiyon, eski sınırla nüfusun yalnızca yüzde 32’sinde görülüyordu. Belirlenen yeni sınır ise, Amerika’da yaşayan nüfusun neredeyse yarısının yüksek tansiyon hastası olduğu tanısını koyuyor.

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/abd-kalp-dernegi-yuksek-tansiyon-sinirini-14t-40644314

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/04/yazilar/elestirel-yazilar/tip-egitimi/modern-tip-daha-tansiyonun-kac-olmasi-gerektigini-bile-bilmiyor/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Cem Kaptan dedi ki:

    Bence 12 yapsınlar ,tansiyon ilacı zorunlu olsun, kullanmayanlara hapis cezası verip zorla tuz yedirsinler. Devletlerin ,halkın üzerindeki ilaç şirketlerinin egemenliğine son verip hastalıkların belirtilerini yok eden ilaçları kaldırıp kalıcı tedavi eden ilaçların üretmesi lazım

  2. survin dedi ki:

    İnsanların diyete, egzersize, strese ve diğer hastalıkların etmenlerine vereceği tepki değiştikçe tansiynn kaç olması gerektiği değişecektir

  3. nuri ozplstalci dedi ki:

    hocam;135-140 kilo bi insanin tansiyonunu 130/80 altina 110 veya 100 e cekerseniz basdonmesi senkop olabilir..

Siz de yorumunuzu paylaşın: