BU BALIK DENİZLERİ KURUTTU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Geçtiğimiz hafta Marmaris’te balıkçılar “hiçbir şey avlayamıyoruz, balon balığı denizi kuruttu” diyerek isyan bayrağı çekti. Yavru balıklarla beslendiği için ekolojik dengeyi bozduğu belirtilen balon balıkları, Akdeniz ve Ege’deki yerli balık popülasyonlarında ciddi azalmaya yol açıyor.

Uzmanlar ve balıkçılar acil önlem alınması için çağrıda bulunuyor ve “Balon balıkları imha edilmezse yiyecek balık bulamayacağız” diyorlar. Küresel ısınmanın etkisiyle Hint Okyanusu’ndan başlayan yolculukları Süveyş kanalını geçerek Akdeniz’e oradan da Ege’ye göç eden balon balığı, papağan balığı, sokkan balığı ve zehirli denizanaları da Ege ve Akdeniz’deki yerli balık türlerini, ahtapot, kalamar ve kabuklu popülasyonunu tehdit ediyor.

Bu zehirli türlerden şikayet eden Marmarisli balıkçılar, Hisarönü Körfezi, Gökova Körfezi ve Marmaris limanını kıyıları ile açıklarında avlanmanın sorun olmaya başladığını, her avdan elleri boş döndüklerini, boyları 10 ile 70 santim arasında değişen balon balıklarının ahtapot, kalamar ve kabuklu popülasyonunu oldukça azalttığı belirtiyorlar

Barbun, tekir, gümüş ve mercan tükeniyor

Balon balıkları konusunda üç yıldır araştırma yapan, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü Başkanı Prof. Dr Halit Filiz, “Balık gelir, bu normal. Ama onların burada yaşayacakları bir ortam oluşması normal değil” diyerek küresel ısınmaya bağlı yabancı balık popülasyonunun üç yıldır artarak devam ettiğini söylüyor.

Filiz, “İstilacı türler nedeniyle barbun, tekir, kızılmercan, ve gümüş sayısında azalma başladı. Şu an Ege ve Akdeniz’de 60 kadar istilacı tür bulunuyor ve bu istila yerel ekosistemler ile balıkçılığa olumsuz etkileri var” diyor.

Kaynak: http://www.gazetevatan.com/denizdeki-katil-balon-cikti-1119944-pazar-vatan/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Nusret dedi ki:

    ne balıkmış ama. Merak ettim bu balığun eti yenir mi fakat yendiğini sanmam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: