SOĞUK ALGINLIĞINA BAĞLI ÖKSÜRÜKTE KORTİZONDAN DAHA FAYDALI TAVSİYELER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

JAMA’ da yayınlanan araştırmada soğuk algınlığına bağlı öksürüklerde bir dayanağı da olmadığı hȃlde “belki faydası olur” gerekçesiyle sık kullanılan kortizonun işe yaramadığı ortaya çıktı.

Araştırmada astım veya KOAH’ ı olmayan, akut öksürük ve balgam, göğüs ağrısı, hırıltı veya nefes darlığı belirtilerinden biri olan hastalar iki gruba ayrılarak bir gruba günde 20 miligram kortizon bir gruba ise plasebo verildi.

5 gün sonunda iki grup arasında belirtilerin düzelmesi bakımından hiçbir fark bulunmadı, herhangi bir yan etki de görülmedi.

Geniş kapsamlı gözleme dayalı bir çalışmada kısa süreli kortizon tedavisinin bir sonraki ay sepsis, kırık ve derin ven trombozu riskini hatırlatmakta fayda var (2).

Öksürük için ilaçtan daha etkili tavsiyeler

Şu tavsiyelerim hem her türlü ilaçtan daha faydalı, hem hiçbir yan etkileri yok ve hem de bedava:

Öncelikle burundan nefes alıp vermeniz gerekiyor. Bunun için de evin ısısının 20-21 derece, neminin de yüzde 45-50 arası olması şart.

Ev çok kuru ise mesela yüzde 40’ ın çok altında ise nem yapan cihazların faydası olur; eğer yüzde 40’ larda ise radyatörlere ıslak havlu koymak veya su kabı asmak da yeterlidir.

Odalar her gün havalandırılmalı ve kapalı mekânlarda sigara içilmemeli ve solunum yollarını tahriş edecek parfüm, deterjan vb kokular olmamalıdır.

Yatak odasının güneş görmesi ve toz barındırabilecek eşyalar olmaması da çok önemlidir.

Bol su içilmesi iyi olur; adaçayı, ıhlamur gibi sıcak içecekler de sabahları bir tatlı kaşığı zencefilli bal da faydalı olabilir.

Burun tıkanıklığına karşı en etkili tedavi deniz olan bir şehirde yaşıyorsanız temiz bir yerden alacağınız “deniz suyu ile burnunuzu güzelce yıkamaktır”.

Deniz yoksa bir litre kaynamış suya bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat koyup karıştırın ve bu sıvıyla burnunuzu yıkayabilirsiniz ama lütfen eczanelerde “serum fizyolojik” veya “deniz suyu” ya da “okyanus suyu” gibi isimlerle satılan sıvılardan almayın; bozulurum.

Gelelim neticeye

Kortizonun astım veya KOAH’ ı olmayan hastalarda öksürük için bir faydası olmadığı cümle âleme duyurulur.

Kaynaklar:

1. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2649201

2. http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1415

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. çok güzel yazılarınız var hocam sizi saygıyla selamlıyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: