BAKANLIK AŞI TARTIŞMASINA SERT GİRDİ! SORUMSUZ YAPILAN AÇIKLAMALAR…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

BİR: Bu açıklama Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmış olabilir ama muhteva ve ifade tarzı bunun doğrudan veya dolaylı olarak tıp dernekleri tarafından kaleme alındığını düşündürmektedir (1, 2, 3, 4).

İKİ: Milli Savunma Bakanlığı ve ya Genel Kurmay Başkanlığı olsa tamam anlarım ama Sağlık Bakanlığı’ nın açıklamalarının “sert” olmasının bir değeri olamaz. 

ÜÇ: Sağlık Bakanlığı’ nın açıklamaları bilimsel verilerle desteklendiği, bilimsel araştırmalara dayandığı ve müşfik bir üslupla yazıldığı zaman kıymet kazanır ve halk tarafından kabul görür.

DÖRT: Sağlık Bakanlığı bu tür sert açıklamalar yerine neden bir eğitim hastanesinde çalışan sağlık personelinin ancak yüzde 4.3′ ünün grip aşısı yaptırdığını, neden bunların yüzde 65′ inin grip aşısının etkinliğine inanmadığını araştırsa daha doğru bir iş yapmış olur (5).

BEŞ: Sağlık Bakanlığı’ ndan antibiyotiklerle ilgili “güldüren kampanyasının” bu sert açıklamasından çok daha etkili olacağını ve maksada ulaşmada gerçekten işe yarayacağını düşünüyorum (6).

ALTI: Sağlık Bakanlığı grip aşısı için de bir güldüren kampanya düşünebilir. 

*** 

Sağlık Bakanlığınca, “Aşılamayla elde edilen başarılara rağmen hiçbir bilimsel dayanağı olmadan sorumsuzca yapılan açıklamalar, aşılama konusunda vatandaşlarımızda az da olsa tereddüde yol açmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre aşılar son derece güvenilir biyolojik ürünlerdir. Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçmektedir.” değerlendirmesi yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, aşılarla ilgili son günlerde medyada, kamuoyunda yanlış algılara neden olabilecek haberlerin yer alması üzerine açıklama yapılması gereğinin doğduğu ifade edildi.

Bağışıklama hizmetlerinin çocuklara yönelik en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, 21. yüzyıla girerken aşı uygulamaları sayesinde yılda 5 milyon 977 bin 855 ölümün önlendiği, bunun yanı sıra 750 bin çocuğun sakatlıklardan korunduğunun hesaplandığı kaydedildi.

Açıklamada, 1924-1944 yıllarında büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığının aşılama çalışmalarıyla 1977’den itibaren tamamen yok edildiğine, 1988’de dünya genelinde 350 civarındaki çocuk felci vakasının 2015’te 74’e kadar azaltıldığına ve Türkiye’de de son çocuk felci vakasının Kasım 1998’de görüldüğüne işaret edildi.

– “Aşılar son derece güvenilir biyolojik ürünlerdir”

Türkiye’de 2001’de 30 bin 509 olan kızamık vakasının etkin aşılama sonrası 2016 yılı itibarıyla sadece 9 olduğu, difteri vakasının da 2011’de görülen bir vaka ve ölüm haricinde 2004’ten bu yana görülmediği bildirilen açıklamaya şöyle devam edildi:

“Etkin ve kapsayıcılığı yüksek aşılama çalışmalarımız sayesinde aşı ile önlenebilir hastalıklardan hepatit A ve B, boğmaca, invaziv bakteriyel hastalıklardan pnömokok ve Hib menenjiti, sepsis ve bakteriyemi; suçiçeği, kabakulak ve kızamıkçık vaka görülme sıklıkları da oldukça azalmıştır.

Tüm bu sonuçlara ve aşılamayla elde edilen başarılara rağmen hiçbir bilimsel dayanağı olmadan sorumsuzca yapılan açıklamalar, aşılama konusunda vatandaşlarımızda az da olsa tereddüde yol açmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre aşılar son derece güvenilir biyolojik ürünlerdir. Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçmektedir. Ülkemizde kullanılan aşılar, uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve onaylanan ‘İyi Üretim Prosedürleri’ kurallarına uygun olarak üretilmektedir.”

Kaynaklar:

1. https://www.medimagazin.com.tr/hekim/saglik-bak/tr-bakanlik-asi-tartismasina-sert-girdi-sorumsuz-yapilan-aciklamalar-2-13-75654.html

2. http://aa.com.tr/tr/saglik/gripten-korunmanin-asidan-daha-etkili-bir-yolu-yok/1012119

3. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-asiyi-reddeden-aile-sayisi-artti-11-681-75620.html

4. https://www.medimagazin.com.tr/hekim/meslek-org/tr-9-dernek-bir-araya-geldi-canan-karatayin-asi-aciklamasina-tepki-yagdi-2-14-75615.html

5. http://www.milliyet.com.tr/saglikcilar-grip-asisindan-gundem-2579469/

6. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-saglik-bakanligindan-gulduren-kampanya-11-681-75652.html

***

EK 4 (23.10.2022): FERHAT ARSLAN Öyle bir kült ile karşı karşıyayız ki işe yarar olduğunu düşündüğünüz bir aşının zamanlamasını dozunu veya kaç doz yapılacağını bile tartışma konusu yapamıyorsunuz. E sonra buna bilim diyorlar. Çalışma? İlaç firması yapıyor. Katolik rahibi gibiler.

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1583915564028030978?s=20&t=ag3UmnyS0x_L__kBJWJ54w

***

EK 1 (20.12.2022): FERHAT ARSLAN “Çocukluk aşıları ile ilgili oluşturulan bir kült ve bu külte sahip çıkan din (bilim! )çevreleri vardır. Hepsini besleyen ise sermayedir. Mesele insandır. Üretilen şey değildir. Doz ve uygulama zamanları saçma sapan bir hal almıştır. Bu bir kaç doktorun başa çıkabileceği şey değildir.

Çocukların bağışıklık sistemlerinde bazen fark etmesi zaman alacak problemler doğuştan kaynaklı olarak vardır. Bu çocuklarda hastalıklar (kızamık, su çiçeği..) ağır gidebilmektedir. Toplu bir şekilde yaşanan yerlerde bağışıklığı iyi olan çocukların aşılanması bir nevi fedakarlıktır

Belli birkaç hastalık için ( kızamık, difteri, Tetanoz, hepatit B, hepatit a, kuduz, çocuk felci (ağızdan) ) bu fedakarlıktan ötede bireyin sağlığı için zararından daha çok fayda sağlamaktadır. Ama her mikrobu her virüsü hedefleyen kitlesel aşılama başka bir manyaklık türüdür.

Şurda fayda sağlamaktadır sözü bile tekrar tekrar değerlendirmeye tabi tutulmalı sağlam farmakovijilans çalışmaları ile her de katta tekrar değerlendirilmelidir. Diyelim ki herhangi birisi ile bir başka kronik hastalık ilşkisi bulundu. Elbette yapılmamalıdır. Bilim böyle ilerler

Özellikle hayatını bu işlere adamış çocuk hastalıkları profesörlerinin tutumunu ibretle izlemekteyim. Tıp ettiğinin zarar vermeme ve yararlılık ilkelerini her yeni çıkarılan aşı ile nasıl bağdaştırıp bu kadar emin konuşuyorlar. Bu saçmalıktır!

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1605097897791574016?s=20&t=X9J2hDvKKsq2MxawMG1JUQ

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Fatih dedi ki:

    Açıklamanın Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmadığı açık. ilaç firmalarıyla kolkola girmiş bir öğretim üyesinin Sağlık Bakanlğı açıklama yapıyormuş gibi bir algı oluşturmasına Sağlık Bakanlığının tepki vermesi gerekir. Nasıl ki Vergi Dairesinde çalışan bir memur Maliye Bakanlığı adına açıklama yapamazsa Hacettepe Üniversitesinde çalışan bir öğretim görevlisi de Sağlık Bakanlığı adına açıklama yapamaz. O zaman Canan Karatay’ın, Alişan Yıldır’ın, sizin açıklamalarınızı da Sağlık Bakanlığı yapmış deme keyfiyetimiz oluşur.

  2. nevin dedi ki:

    biyolojik bir ürün nasıl son derece güvenli olabilir?
    vücuda dışarıdan biyolojik bir ajan veriliyor.
    hayvan / fetüs DNAsında üretilmiş, genleri ile etkileşim hale gelmiş bir ajan güvenli??

Siz de yorumunuzu paylaşın: