SAĞLIKÇILAR GRİP AŞISINDAN NEDEN KAÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yard. Doç. Dr. Tuğba Sarı’ nın “Sağlıkçılar grip aşısından kaçıyor” başlıklı yazıma gönderiği cevap:

Sayın Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta,

Sizin gibi bilimsel verilerle konuşan ve yazan bir akademisyenin, benim makalemden alıntı yapılan bir haberi okuyup, makalenin aslını okumadan, yorum yapması ve paylaşması beni çok üzdü.

Makalenin tamamı okunursa, çalışmanın amacının; sağlık çalışanlarının grip aşısı karşıtı tutumlarına neden olan faktörlerin ortaya konulması ve değiştirilmesi icin stratejiler geliştirilmesi olduğu görülecektir.

Makalenin tartışma bölümünde literatür eşliğinde grip aşısı gerekliliği tartışılmıştır. Örneğin bir calışmada, sağlık calışanlarına aşı öneren ve önermeyen merkezler karşılaştırılmış ve sağlık çalışanlarının influenza aşısıyla aşılandığı merkezlerde tüm sebeplere bağlı ölüm %40 daha az görülmüştür.

Bir başka çalışmada da sağlık çalışanlarında influenza aşılanma oranının sadece %15 olduğu bir hastanede yenidoğan servisinde 54 bebeğin 19’unda nozokomiyal influenza ve buna bağlı bir ölüm bildirilmişdir.

Diğer bir çalışmada da sadece %12 sağlık personelinin influenza aşısıyla aşılandığı bir sezonda, kemik iliği transplantasyon ünitesinden bildirilen nozokomiyal influenza salgınında 25 vaka ve iki ölüm tanımlanmıştır. Yine başka bir nozokomiyal influenza salgınında sağlık personeli influenza aşılanma oranının çok düşük olduğu (%7) bir yılda, 23 hasta ve 57 çalışanın infekte olduğu ve bir kişinin öldüğü bildirilmiştir.

İnfluenza aşılanma oranlarının %4’ten %67’ye yükseltildiği bir hastanede, sağlık calışanlarındaki influenza oranı %42’den %9’a, nozokomiyal infeksiyon olgusu sayısı %32’den %0’a gerilemiştir. Diğer bir calışmada, aşılanan beş sağlık calışanıyla bir influenza benzeri hastalığın, aşılanan sekiz calışanla ise bir ölümün önlendiği gösterilmiştir.

Makalemin sonuç bölümünde de sağlık çalışanlarının aşılanmasının sağlanması gerektiği, öncelikle sağlık calışanlarında bilinclendirme ve farkındalığın artırılması yoluyla aşılama oranlarının arttırılmasının gerektiği vurgulanmaktadır.

Ayrıca sonuç bölümünde; bağışıklamanın, en başarılı koruyucu sağlık müdahalesi olduğu, halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığı, aşıların doğrudan ve dolaylı etkiyle birçok hastalığın oluşmasını ve yayılmasını engellediği, aşıların son derece güvenilir biyolojik ürünler olduğu vurgulanmıştır.

Unutulmamalıdır ki, influenza aşısıyla aşılanmayan kişilerin influenzaya yakalanma ve bu hastalığa bağlı morbidite ve mortalite olasılığı, aşılamayla oluşabilecek istenmeyen etkilerin görülme olasılığıyla karşılaştırılamayacak kadar fazladır.

Saygılarımla…

***

Not: Değerli meslekdaşımdan ulaşamadığım makalesi ve bir resmini göndermesini bekliyorum. Yazsında herhangi bir başlık olmadığı için başlık bana aittir, bunu uygun bulmuyorsa istediği şekilde düzeltilecektir.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Aile hekimi dedi ki:

    Araştırmacı, farkında olmadan çok önemli bir gerçeği ortaya çıkarmış. Lafı dolandırmasına bakmayın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: