OBEZİTE CERRAHİSİ İNTİHAR RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İki kohort çalışmasında obezite cerrahisi uygulananlarda intihar ve kendine zarar verme risklerinin yüksek olduğu bildirildi.

2 bin hastanın 18 sene izlendiği çalışmada bu riskler cerrahi girişim uygulananlarda yüzde 4.3 oranında iken ameliyat yapılmayanlarda yüzde 2.4 olarak bulundu.

İkinci çalışmada ise obezite cerrahisi uygulanan 20 bin kişi ile hayat tarzı değişiklikleri uygulayan 16 bin kişi kıyaslandı. 4 senelik takipte intihar ve kendine zarar verme risklerinin ilk grupta yüzde 1.7 ikinci grupta ise yüzde 0.5 olduğu belirlendi.

Uzmanlar, mutlak riskin düşük olduğunu ve bu sonuçlara dayanarak bu tür girişimlerden vazgeçilmesinin doğru olmadığının, hastaların ameliyattan önce psikiyatrik durumlarının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Gelelim neticeye

Cerrahlar genellikle kısa dönemde ortaya çıkan “gözle görülür-elle tutulur” komplikasyonlara odaklanırlar, hastaların hȃlet-i ruhiyelerinin dikkate alınması ve bu çalışmalardan birinde olduğu gibi 20 seneye yakın bir takip bunların defterlerinde yazmaz.

Kestik, biçtik, bağladık, kapattık, hiçbir sorun yok” demekle olmuyor.

Obezite ameliyatı yapılan hastaların sadece metabolik bakımdan değil ruhsal bakımda da uzun süre yakından takip edilmelerinin ne kadar önemli olduğu bir kere daha anlaşılıyor.

Kaynaklar:

1. http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(17)30437-0/fulltext

2. http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(17)30435-7/abstract

***

EK 1 (21.2.2024): Obezite cerrahisinin, birlikte bulunan diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklar yanında enflamasyon ve zihinde iyileşmeler de dâhil olmak üzere uzun vadeli sağlık yararları tespit edildi. Ayrıca, ameliyattan 2 yıl sonra temporal lobda kortikal kalınlık da daha fazla bulundu. 

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2814867

Makale: Long-Term Brain Structure and Cognition Following Bariatric Surgery

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: