EVRENSEL GRİP AŞISI İÇİN ARAŞTIRMALAR BAŞLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Evrensel grip aşısı araştırmaları yeni başlamış değil.

Bugün uygulanmakta olan “ticari grip aşılarının” aksine mutasyon gösteren virüslere hayat boyu sürecek bir bağışıklık kazandırması mümkün olan “cihanşümul grip aşıları” üzerinde senelerdir çalışıyor ama bu araştırmalar endüstriden destek görmediği için bir türlü ilerleme kaydedilemiyor (1, 2, 3).

Endüstri enayi mi ki her sene yüz milyonlarca doz aşı satmak varken gribi bitirecek bir aşıyı üretsin!

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/09/24/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/boyle-grip-asisina-can-kurban/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/27/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-dedigin-boyle-olmali/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/08/02/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/yeni-grip-asisi-umudu/

***

Ntv’ nin haberi (1) :

Birleşik Krallık’taki Oxford Üniversitesi temelli Vaccitech şirketinin yürüttüğü klinik araştırmaların küresel halk sağlığı için büyük yararlar sağlayacağı ve aynı zamanda yıllık enjeksiyon ihtiyacını da ortadan kaldıracağı öngörülüyor.

Alphabet Inc. şirketinin girişim sermayesi kolu GV de dahil olmak üzere çeşitli yatırımcılardan toplam 27.6 milyon dolar sermaye elde eden şirket, evrensel grip aşısı için iki yıllık bir klinik araştırma yürütmeye başladığını duyurdu.

Bilim insanları, Vaccitech’in patentli grip aşısı MVA-NP + M1’in şimdiye kadar 145 kişi üzerinde güvenli olarak test edildiğini ve bir sonraki adımın aşının insanları gribe karşı koruyup koruyamayacağını bulmak olduğunu belirtti.

Dünya üzerinde bir ilk olan araştırma kapsamında, 65 yaş ve üzeri 862 kişiye aşı yapıldı.

Katılımcıların bir kısmına evrensel grip aşısı, diğer kısmına da plasebo aşıları yapılırken, araştırmacılar yeni aşının katılımcıların gribe karşı olan dirençlerini güçlendirmesini umut ediyor.

Ekim 2019’da tamamlanması beklenen evrensel grip aşısının onaylanması durumunda Vaccitech yetkilileri aşının beş ila yedi yıl sonra piyasaya sürülebileceğini söyledi.

Kaynak:

1. https://www.ntv.com.tr/saglik/evrensel-grip-asisi-icin-arastirmalar-basladi,DRcmAcKffUmkLcH1yuosZg

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk Doktoru, İmmünolog dedi ki:

    Cihanşümul grip aşısı yapmak zor değil.
    Asıl mesele herkesin buna ihtiyacı var mı?
    Sıhhatli bir çocuk veya erişkinin immün sisteminin her yıl geçirdiği grip, o kisiye bir ordunun tatbikat/manevra yapması gibi fayda temin etmekdedir. Yani grip aslında bize Allah’ın bir lütfudur.

  2. Bu kişileri grip olmuş değil “ömür boyu süren çok etkili bağışıklık sağlayan bir aşı olmuş gibi” değerlendirmek gerekir.

    Domuz gribinden değil “domuz gribini fırsata çevirmek isteyen domuzlardan” korkmak daha doğrudur.

    http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/08/02/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/yeni-grip-asisi-umudu/

Siz de yorumunuzu paylaşın: