HAMİLELİKTE ÖLÜM RİSKİ 8 KAT

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Haberin başlığı bile tek başına gebe kadınların moralini bozacak, bağışıklığını zayıflatacak ve hatta düşük riskini artıracak kadar korkutucu.

Erkek başıma endişelendim.

Gebeliğin her döneminde grip aşısı tavsiye edenlerin gripten korunmak için beslenmenin, hareketli olmanın, uykunun, stresten uzak kalmanın, genel hijyen tedbirlerinin, virüsün bulaşmaması için yapılması gerekenlerin adını bile anmaması çok tuhaf!

İlle de aşı ve ille de ilaç!

Grip aşısı USA’ da ne gebe kadınlara ne başkalarına mecburi değildir ancak tavsiye edilmektedir.

Üreticilerinin bile etkinlik ve emniyetlerinin belli olmadığını bildirdikleri, herhangi bir kanuni mesuliyetleri olmamasına rağmen gebe kadınlara mutlaka olmalarını tavsiye etmedikleri bir aşıyı yaptırmak ne kadar doğru, karar sizin.

Aşı meftunlarının, grip aşısının gebelerdeki koruyuculuğunu ve özellikle çocuklar için çok riskli olan antiviral ilacın emniyetli olduğunu ortaya koyan kendi araştırmaları var mı, merak ettim.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/03/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/gebelere-grip-asisi-yapilmali-midir/

FLU VACCİNE PREGNANCY ile ilgili görsel sonucu

***

Hürriyet’ te Mesude Erşan‘ ın haberi:

Hamileliğin vücutta yarattığı değişiklikler solunum sistemi hastalıklarının riskini kat kat artırıyor.

Ayrıca bağışıklık sistemi baskılandığı için grip virüsüne karşı hassasiyet artıyor. Bu nedenle hamile kadınlarda, hamile olmayanlara göre ciddi grip geçirme riski 5 kat artıyor. Gripten ölüm ihtimali de hamile kadınlarda genel topluma göre 8 kat daha yüksek.

GEÇEN YIL GRİP SEZONUNDA 21 HAMİLE BU HASTALIKTAN ÖLDÜ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Yaprak Üstün ün verdiği bilgiye göre, gebelikte kalp damar ve solunum sistemlerinde fizyolojik değişiklikler oluyor. Oksijen tüketimi ve kalp hızı artıyor, diyafram yükseliyor, akciğer kapasitesi ise azalıyor. Dolayısıyla solunum sistemi hastalıkları gebelikte tehlike arz ediyor. Ayrıca bağışıklık sitemi baskılanmış olduğu için grip virüsüne karşı hassasiyet artıyor. Bu nedenlerle hamile kadınlarda hamile olmayanlara göre ciddi grip geçirme riski de yükseliyor.

Geçen yılki grip sezonunda 21 hamilenin hayatını kaybettiğini hatırlatan Prof. Dr. Üstün, “Özellikle üçüncü trimesterde (son üç ay) risk en yüksek. Bilhassa astım, diyabet, obezite gibi ek risk faktörü olan hamilelerde risk artıyor” diyor. 

 

schwangere frau flu impfung ile ilgili görsel sonucu

GRİP AŞISI YENİDOĞANI DA 4-6 AY SÜREYLE KORUYOR

Grip aşısının hamileliğin her dönemde yapılabildiğini ancak ilk üç ayda yapıldığında koruyuculuk oranının daha düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Üstün, şunları söyledi: “Hamilelikte grip aşılarının hastalıktan koruma (bağışıklık) oranı yüzde 70 dolayında. Yenidoğanlar da tıpkı hamileler gibi grip açısından yüksek risk grubundadır. Yenidoğan dönemi için onaylanmış bir grip aşısı yok ama hamilelikte yapılan grip aşısı yenidoğanı 4-6 ay gripten koruyor. Hamilelikte yapılan grip aşısının yenidoğanı koruma oranı yüzde 60. Tüm hamilelere, ayrıca grip mevsimi olan ekim-nisan ayları arasında hamile olma ihtimali bulunan tüm anne adaylarına grip aşısı öneriyorum.”

HAMİLELERE ÖNERİLER

Hastalık belirtileri azalıncaya kadar toplumla temastan kaçının.

Ateş yüksekse, doktor kontrolünde ateş düşürücü kullanın.

Bol sıvı tüketin ve dinlenin.

Dünya Sağlık Örgütü hamileyken grip geçirenlere antiviral tedavi verilmesini öneriyor. Ancak antiviral tedavinin doktor kontrolünde geciktirilmeden verilmesi önemli. Etkili olabilmesi için hastaşlık başladıktan sonra 48 saat içinde alınmalı.

Üzerine bakteriyel enfeksiyonla eklenmedikçe antibiyotik kullanılmamalı.

ANNE KARNINDAKİ BEBEK GRİPTEN ZARAR GÖRÜR MÜ?
Anneden bebeğe grip virüsünün geçişi nadir görülüyor. Ancak gebeliğin erken döneminde grip geçiren hamilede ortaya çıkan yüksek ateş, fetüste doğumsal sakatlıklara yol açabilir. Doğum sırasında grip olan anne adaylarının yenidoğanları nöbet geçirebilir, oksijensiz kalabilir ve hatta yenidoğan ölümleri bile görülebilir.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/hamilelikte-olum-riski-8-kat-40718660

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Prof. Dr. Çocuk İmmünoloji-Allerji Uzmanı dedi ki:

    Bu doktor hanım lütfen bu zırvaların kaynağını da açıklasın!

  2. necmi dedi ki:

    Allah bizi grip aşısı hayranlarından korusun

  3. Ferda Kaya dedi ki:

    Mesude Erşan hanımefendi halkın değil ilaç şirketlerinin muhabiri sanki. Devamlı aşıları ilaçları öven bunları kullanmayanları ölümle tehdit eden haberler yazmaktan bıkmadı usanmadı pes yahu.

Siz de yorumunuzu paylaşın: