ÜZÜM DEPRESYONA İYİ GELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Nature Communications isimli dergide yayınlanan bir araştırmada üzüm yemenin ruh sağlığına müspet etkileri olabileceği ve üzümde bulunan bileşiklerin depresyon tedavisinde kullanılabileceği bildirildi.

Icahn Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan araştırma dihydrocaffeic acid (DHCA) ve malvidin-3′-O-glucoside (Mal-gluc) isimli bileşiklerin depresyonu serotonin ve dopamin dışı mekanizmalarla tedavi edebileceğini gösteriyor.

Daha önce yapılan çalışmalar üzümde bulunan polifenollerin depresyona iyi gelebileceğini ortaya koymuştu.

Bu bileşiklerden DHCA T hücreleri ve makrofajlar tarafından salgılanan ve enflamasyonu teşvik eden interlökin-6’ yı azaltıyor.

Mal-gluc ise Rac1 geninin histon asetilasyonunu modüle ediyor.

Depresyon sadece serotonin ve dopaminle ilgili değildir

Depresyonda periferik (lenf bezleri ve diğer dokular) bağışıklık sisteminin enflamasyonu ve sinir hücreleri (nöronlar) arasında elektriksel veya kimyasal iletişimin sağlandığı sinapsların tutulumunun da rolü vardır.

Bugün kullanılan antidepresanlar bu enflamasyonu ve sinaptik adaptasyon bozukluklarını değil daha ziyade serotonin, dopamin ve diğer nöro-transmitterleri düzenleyen sistemleri hedef alır.

Gelelim neticeye

Bu araştırma bilim adamlarının amacının üzüm yemek değil bağcı dövmek olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor.

Araştırmacılar insanlara üzüm yiyin tavsiyesinde bulunmak yerine üzümde bulunan bileşikleri hap haline getirip yutturmak derdindeler.

Allah’ ım sen bizi endüstrinin kucağında oturan bilim adamlarından koru.

Kaynak: https://www.news-medical.net/news/20180202/Novel-grape-derived-compounds-could-be-developed-as-therapeutic-agents-for-treatment-of-depression.asp

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Namık dedi ki:

    Bahçelerde üzüm
    Yosmalarda gözüm

  2. hasan dedi ki:

    şarap içsek olma mı

  3. CEMALETTİN GÖZENELİ dedi ki:

    Adıyaman’da yarı turustik bir yere bir Amerikalı geliyor. Üzüm bağı sahibi ona yerli üzüm ikram ediyor. Amerikalı soruyor. Bu üzüm ithal mi? yok begim bu üzüm bizim bağdan. Olamaz olamaz .Nayn… Hala doğal üzüm kaldı mı? Biz bu üzümleri halletmiştik. Nasıl olur. Bu hakiki üzüm olamaz diyor. Aralarında tartışma çıkıyor. Turisti kovalıyorlar. Turist söylene söylene gidiyor. 2017 yılında Malatya’nın Kayısı ağaçlarının üçte biri yeni getirilen ve kullanılan ilaçlarla kurutuldu. Ve Malatya halkı Kayısı ağaçlarının üçte birini kesti. Vesselam…

Siz de yorumunuzu paylaşın: