OKUNMUŞ YOĞURT NE ZAMAN ÇIKACAK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bugün BBC’ de “Glütensiz su’ ve diğer saçma gıda etiketleri” başlıklı haberi okurken seneler önce kaleme aldığım “Okunmuş yoğurt ne zaman çıkacak” yazımı hatırladım (1).

5.9.2006′ da yayınlanan yazımı tekrar sunuyorum (2):

***

OKUNMUŞ YOĞURT NE ZAMAN ÇIKACAK

Her zaman söylüyorum, sağlıkta, hastalıkta reklâm olmaz, olmamalı. Ayrıca da, yanlış bilgilendiren, haksız rekâbete sebep olan, bilime aykırı, dini duyguları sömüren reklâmların dönüp dolaşıp sahibini vurması kaçınılmaz. 

Geçen gün muayene için gelen yaşlı bir hastam torununun internetten indirdiği yazıyı okumam için önüme uzattı:

Doktor bey, ben artık kolesterol ilaçlarımı bıraktım. Bunları şimdiye kadar boşuna içmişim, boşuna dünya kadar para dökmüşüm. Üstelik ilaç bu, ne olursa olsun, kimyevi bir madde. Bir sürü de yan etkisi var. Kiminin karaciğerini mahvediyor, kiminin kaslarını çürütüyormuş diyorlardı… hepsinden kurtulduk. Çünkü, artık kolesterolün yoğurdu çıktı, ilacı bıraktık, yoğurt yiyoruz.”

Gözleri ışıl ışıl parlıyordu; getirdiği yazıyı okudum:
Etkisi klinik deneylerle kanıtlanmış bitkisel stanoller içeren ‘süt ürünleri’ her gün düzenli tüketildiğinde, kandaki iyi kolesterolü etkilemeden, kötü kolesterol seviyesini 2 haftada %15’e varan oranda düşürmektedir. Yapılan araştırmalar, kötü kolesterol seviyesinde sağlanan %10′ luk bir düşüşün kalp ve damar hastalıkları riskini %50 oranında azalttığını göstermektedir.”

Hayretler içinde kaldım. Bunlar ilaç prospektüsü bilgileri değil, bir yoğurt reklâmından alınmış, yanlış anlamalara ve eğitim düzeyi yüksek olmayan insanların sağlıklarını ciddi şekilde tehlikeye atmalarına neden olabilecek sözler.

 

KAYNAK GİBİ YOĞURT YORUMU

Ben yazıyı okuyup kendisine tekrar uzatırken yaşlı teyze de yorumunu patlattı:
Doktor bey, torunum hesabını yaptı. Kolesterol yüksekliği de, kalp hastalıkları da kalp krizleri de tarihe karışacak bu yoğurtlar sayesinde. Kötü kolesterolüm 2 hafta sonra %15, 4 hafta sonra %30, 6 hafta sonra %45 azalacak, 4 ay sonra ise tamamen sıfırlanacakmış.

Daha da önemlisi, kötü kolesterolde %10’luk bir düşüş kalp ve damar hastalıkları riskini %50 oranında azalttığına göre, kolesterolü %20 düşürürsek, kalp hastalığı riskimizin tamamen ortadan kalkması lâzım, ne dersiniz?

REKLAM ŞAKŞAKÇILARINA UYARI
Daha geçen gün, İzmir Diş Hekimleri Odası’nın, misvak özünün dişleri tedavi ettiği iddiasıyla televizyonlarda yayınlanan ‘Misvak Özlü Diş Macunu’ reklâm filmi için yaptığı şikâyet sonrası, ürünün reklâmlarının durdurulması ve para cezası verilmesi kararı alındığını da hatırlatalım.

“Tezgâh üstü ilaçlar her yerde satılsın, bunların reklâmları yapılsın” diye sağlıkta reklâmı destekleyen iletişim uzmanları veya halk arasındaki isimleriyle reklâm şakşakçıları fazla konuşmasınlar. Yarın uyanığın biri her derde deva okunmuş yoğurdu piyasaya sürerse, sap gibi kalırlar.

Kaynaklar: 

1. http://www.bbc.com/turkce/vert-cap-42949980

2. http://www.mynet.com/haber/saglik/okunmus-yogurt-ne-zaman-cikacak-202594-1

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Suat dedi ki:

    Milletin aklına böyle akla ziyan şeyler düşürmeyin. Şimdi şu bizim vitamin hapı satan doktor bu sefer de okunmuş yoğurt çıkarır sap diye asıl sen kalırsın Bay Ahmet.

  2. zEKİ dedi ki:

    Sayın hocam gel seninle anlaşalım. Sen bizim yoğurtlarımıza oku parası neyse verelim biz de okunmuş yoğurt satalım. Kapış kapış gider valla çünkü millet sana güveniyor. Mikroplu yoğurt yiyin diyorsun yiyen bir millet okunuş yoğurdu hayda hayda yer.

Siz de yorumunuzu paylaşın: