AKNE (SİVİLCE) Mİ DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRIYOR YOKSA AKNE İLACI MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Akne teşhisinden sonraki ilk sene içinde majör depresyon riskinin yüzde 63 yüksek olduğu bildirildi.

British Journal Dermatology’ de yayınlanan araştırma, dünyanın en büyük elektronik tıbbı veri kaynağı olan The Health Improvement Network 1986-2012 kapsamında gerçekleştirildi.

Katılımcıların yaşları 7-50 arasında değişiyordu ve çoğu 19 yaşından küçük idiler.

Calgary Üniversitesi uzmanlarının çalışmasında, akne teşhisi konan hastalar 15 seneden uzun süre takip edildi.

Bu süre içinde akne teşhisi konanların yüzde 18.5’ inde majör depresyon teşhis edilirken bu oran aknesi olmayanlarda yüzde 12 olarak bulundu.

Araştırma, aknenin kadınlarda, gençlerde, sigara ve alkol içmeyenlerde, obez olmayanlarda ve sosyo-ekonomik durumu iyi olanlarda daha fazla görüldüğünü ve majör depresyon riskinin kadınlarda daha yüksek olduğunu da gösteriyor.

Araştırmadan çıkan ilginç bir sonuç da depresyon riskinin teşhisten beş sene sonra akne olmayanlarla aynı derecede olması.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırmadan akne depresyona yol açıyor gibi sonuç çıkarmak elbette doğru olmaz, sadece bir risk artışından söz edilebilir.

İKİ: Aknelilerde depresyonun riskinin beş sene sonunda aknesi olmayanlarla aynı oranda olmasının birkaç sebebi olabilir.

Birincisi, bu süre zarfında akne tedavi ile kaybolmuş olabilir, ikincisi hastalar akneyi kafaya takmamayı öğrenmiş olabilirler, üçüncüsü ise tedaviyle depresyondan kurtulmuş olabilirler.

ÜÇ: Akne daha çok gençlerin bir hastalığıdır ve ağır vak’alarda depresyona yol açması da şaşırtıcı değildir.  Bu kişiler tekrar gençlik günlerine dönmek için en ağır akneye bile razı olan bizim gibi ihtiyarlar olduğunu bilselerdi sivilcelerini o kadar da dert etmezlerdi.

DÖRT: Araştırmada, sivilce tedavisinde kullanılan ve depresyon riskini artırdığı bilinen Roaccutane isimli ilacın rolü üzerinde durulmamış olmasını ise anlayamadım. 

Kaynak: http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi/10.1111/bjd.16099/full

***

EK 1 (20.2.2023): Akne insidansı ergenlik öncesi kızlarda erkeklerden daha yüksektir ve yaşla birlikte artar. Aknesi olan preadolesanların obez olma olasılığı aknesi olmayanlara göre daha fazladır. VKE’leri daha yüksek olanlara sistemik tedavi verilme olasılığı daha yüksektir.

Kaynakhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/pde.15223

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. berke dedi ki:

    Hem sivilcesi var hem de depresyonda. Asla böyle bir kız arkadaşım olsun istemezdim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: