ELEKTRONİK SİGARA ZATÜRRE RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Elektronik sigara dumanının, zatürreye sebep olan pnömokok bakterilerinin solunum yolları hücrelerine bağlanmasını kolaylaştırabileceği gösterildi.

European Respiratory Journal’ de yayınlanan araştırmada üç farklı deney yapıldı.

Birinci deneyde insan burun epitel hücreleri, nikotin bulunan ve nikotin bulunmayan elektronik sigara dumanına maruz bırakıldı.

PAFR seviyelerinin, nikotinli veya nikotinsiz dumana maruz kalan hücrelerde kontrol grubu hücrelerine göre 3 misli yükseldiği, bu hücrelere pnömokok bakterileri bulaştırıldığında havayollarına yapışan bakteri miktarının da 2 misli arttığı belirlendi.

Fareler üzerinde gerçekleştirilen ikinci deneyde, havayollarını döşeyen hücrelerdeki PAFR (platelet-activating factor receptor) seviyelerinin ve bunlara yapışan bakterilerin arttığı tespit edildi.

Üçüncü deney ise 11 sigara kullanıcısı ve 6 elektronik sigara kullanmayan kişinin burun epitel hücreleri üzerinde gerçekleştirildi.

Bu kişilerin havayolu hücrelerindeki PAFR seviyeleri ölçüldükten sonra beş dakika için elektronik sigaradan en azından on nefes çekmeleri istendi.

Dumanı çektikten bir saat sonra havayolları hücrelerindeki PAFR seviyelerinin 3 misli yükseldiği görüldü.

Uzmanlar, bu sonuçları elektronik sigaraların da tıpkı tütün sigaraları ve kirli hava gibi oksidatif strese yol açan serbest oksijen radikalleri ihtiva ettiğini ve bunun da PAFR aktivitesini artırdığını düşünüyorlar.

Zatürre riskini nasıl artıyor?

Araştırma, havayollarını döşeyen hücreler tarafından üretilen PAFR üzerinden gerçekleştirildi.

Araştırmayı yapan uzmanlar, daha önce bakterilerin havayolları hücrelerine tutunmak için PAFR’ ı kullandıklarını, bunun da zatürre oluşumunu kolaylaştırdığını göstermişlerdi.

Bu araştırmada olduğu gibi elektronik sigara dumanına maruz kalan hücrelerde PAFR seviyelerinin artması, bakterilerin havayolları hücrelerine yapışmalarını, bu da zatürre riskini artırıyor.

Sigara dumanı ve hava kirliliğinin de PAFR seviyelerini artırdığı biliniyor.

Gelelim neticeye

Topluma zararsız olarak sunulan elektronik sigaraların masum olmadıkları ve tıpkı tütün sigaraları gibi uzak durulması gerektiği bir kere daha gözler önüne seriliyor.

Kaynak: http://erj.ersjournals.com/content/51/2/1701592

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Umut dedi ki:

    Elektronik sigara çocukları sigaraya alıştırmak için bir tuzaktır. Lütfen elektronik sigaraya da klasik sigara gibi karşı çıkalım. Sigaranın elektrosu manyetiği olmaz, sigara zehirdir.

  2. sait dedi ki:

    iyi de hocam duman çekmeden olmuyor olmuyoooor.

  3. Şule dedi ki:

    Yurt dışında çok yaygın. Çoluk çocuk da kullanıyor. Rabbim bizimkileri esirgesin

  4. Emin dedi ki:

    Yukarida yazilanlari okudum ve anladimki ben bu yüzden zaatürreye yakalandim bende Elektronik sigara kullanmaya basladiktan bir süre sonra hastalandim, hastanede Antibiyotikte tedavi oldum ama bu sefer bagirsak florasi bozuldu,bir sene oldu hala bu durumu düzeltmeye calisiyorum,artik bütün kötü aliskanliklari biraktim sigara, Elektronik olanida, cok zararli,
    Yedigime dikkat ediyorum, siz siz olun, bunlari icmeyin.
    Inanin cok zor günler gecirdim ve korkular yasadim. Hayat cok cabuk geciyor, en azindan güzel bir hayat gecirelim.
    Kalin saglicakla

Siz de yorumunuzu paylaşın: