BU ANTİBİYOTİK KALPTEN ÖLÜMLERİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tıbbi fetva kurumu FDA tarafından yayınlanan bir emniyet uyarısında kalp problemlerine ve ölümlere yol açabileceği için kalp hastalarına klaritromisin sınıfı antibiyotikleri yazarken dikkatli olunması istendi.

Bu ikaz, koroner kalp hastalığı olanların 10 sene süreyle takibiyle gerçekleştirilen, kısa adı CLARICOR olan çalışmaya dayanıyor.

Bu çalışmada 2 hafta süreyle klaritromisin verilen ve bir sene ya da daha uzun takip edilen kalp-damar hastalarında ölümlerin beklenmedik derecede arttığı görüldü.

Daha önce yapılan gözleme dayalı çalışmaların ikisinde bu antibiyotiğin uzun vadede riskli olabileceği, dördünde ise herhangi bir tehlikenin olmadığı sonucuna varılmıştı.

CLARICOR çalışması ileriye dönük ve plasebo kontrollü olduğu için sonuçları büyük önem taşıyor.

Araştırma, klaritromisinin plaseboya göre ölümleri neden arttırdığı hakkında herhangi bir bilgi vermiyor.

FDA’ nın bu uyarısı çok önemli

FDA ilaç şirketleri tarafında maniple edilen bir kurum olduğu için bunun “iyi” dediğine aldanmamak gerekir ama FDA bir ilaç hakkında “olumsuzluk” bildiriyorsa bu çok önemli bir husus demektir.

Bu ilaçların ritim bozukluğuna yol açarak kalpten ölümleri artırabileceği daha önceden de biliniyordu ve ben de bunu yazmıştım (2, 3).

Klaritromisin hangi isimlerle satılıyor?

Klaritromisin makrolid grubundan bir antibiyotik. Bu grupta azitromisin ve eritromisin de var ama eritromisin neredeyse 10 seneye yakın zamandır ülkemizde bulunmuyor.

Klaritromisin, deri, kulak, sinüs, akciğer ve vücudun diğer yerlerindeki enfeksiyonlarda ve HIV’ li hastalarda tüberküloz tedavisinde de kullanılıyor.

İçinde klaritromisin bulunan antibiyotikler

Macrol, Klacid, Deklarit, Klamaxin, Laricid, Claricide, Klarolid, Klamer, Klaromin, Uniklar, Megasid, Clabel, Cleanomisin, Klax, Klerant, Maxiclar (4).

Gelelim neticeye

Antibiyotikler yerinde kullanıldıklarında hayat kurtaran ilaçlardır ama bunlar tüm dünyada olduğu gibi bizde de gereksiz yere yazılan ilaçların başında geliyor.

Doktorların antibiyotik yazarken çok dikkatli olmalarında fayda olduğu gibi insanların da antibiyotiklerin leblebi değil içinde ölüm riski taşıyan kimyasallar olduğunu bilmeleri gerekiyor.

Kaynaklar:

1. https://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm597862.htm

2. .http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/05/25/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/bu-iki-antibiyotik-kalpten-olumleri-artiriyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/18/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/antibiyotikler-ani-ritim-bozuklugundan-olduruyor/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/11/18/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/antibiyotikler-ani-ritim-bozuklugundan-olduruyor/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ege dedi ki:

    Çocuklara en çok yazılan antibiotik bu yani Macrol ve Klacide.

Siz de yorumunuzu paylaşın: