ALZHEİMER HASTALIĞI TIBBİ ALETLERLE YAYILABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Acta Neuropathologica’ da yayınlanan bir makalede beyinlerinde plak tespit edilen sekiz hastanın gençliklerinde geçirdikleri beyin ameliyatları sırasında kirli tıbbi aletlerle enfekte olmuş olabilecekleri bildirildi (1).

Beyin plakları hem Alzheimer hem de Deli Dana Hastalığı (Creutzfeldt-Jakob hastalığı) gibi nöro-dejeneratif hastalıklarda görülüyor.

İngiltere’ deki 8 hastanın beyinlerindeki plak oluşumu o kadar fazlaydı ki beyinlerindeki damarların patlamasına yol açmıştı.

Bu hastaların hiçbirinde Alzheimer hastalığı gelişmemiş olmakla beraber, genç hastalarda görülen bu aşırı miktardaki plaklar hastalığın insandan insana yayılabileceğini düşündürüyor.

Bunun da daha önce beyin ameliyatı geçiren Alzheimer’ lilerde kullanılan aletlerin çok iyi temizlenmeden genç yaşta beyin kanaması geçiren insanlarda da kullanılmasıyla mümkün olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Serebral amiloid anjiopatileri olan yani beyindeki kan damarlarında amiloid proteinleri biriken 8 hasta beyin plaklarının gelişmesi için çok küçük yaşta olmaları yanında hiçbirinde genetik bir risk faktörü de bulunmuyordu.

Bu sekiz hastanın tek ortak yönleri ergenlik döneminde beyin ameliyatı geçirmiş olmalarıydı.

Daha önce de yapışkan amiloid proteini parçalarının cerrahi aletlerle hastadan hastaya bulaşabileceği gösterilmişti (2).

Bu açıklama bana doğru gelmiyor

Genç yaşta insanların beyin damarlarındaki amiloid birikimini daha önce geçirdikleri beyin ameliyatı ile ilişkilendirmek bana pek mantıklı gelmedi.

Ben, bu amiloid protein birikiminin dışardan bulaşmaya değil, genç yaşta beyin kanaması geçirmeye sebep olan patolojinin ve risk faktörlerinin etkisiyle ortaya çıkması ihtimalini daha akla yatkın buluyorum.

Beyin cerrahları ne derler bilemem.

Gelelim neticeye

Son senelerde büyük bir artış gösteren Alzheimer Hastalığını sadece ortalama hayat süresinin artmasıyla açıklamak pek mümkün değil.

Ben, tip 3 diyabet olarak da adlandırılan bu hastalığın büyük ölçüde başta beslenme olmak üzere çevresel faktörlerle ilgili olduğu düşüncesindeyim.

Alzheimer olmamanın yolu da beyin ameliyatı olmamaktan değil adam gibi yaşamaktan geliyor.

Kaynaklar:

1. https://link.springer.com/article/10.1007/s00401-018-1822-2

2. https://www.nature.com/articles/nature15369

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Nezahat dedi ki:

    Annem kaçla protezi ameliyatından sonra birkaç gün saçmaladı. Konuştuklarını hatırlamadı bizi tanımadı ama sonra düzeldi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: