KADINLARDA DA PROSTAT KANSERİ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Başlık ilk anda absürt gelebilir ama bu ifade doğrudur.

Evet, kadınlarda da prostat kanseri olabilir.

Bakın neden?

Kadınlarda erkeklerdeki gibi prostat adı verilen bir organ olmamakla beraber onun benzeri olarak kabul edilen Skene bezleri vardır.

Bu bezler kadın idrar yolunun (üretra) alt ucunda, G-noktası yakınında yerleşmiştir.

İlk defa 1880 senedinde Alexander Skene isimli bir jinekolog tarafından tarif edilmiştir.

Bu bezlerin, prostat ile birçok benzerlikleri vardır ve bunlardan biri de Skene bezlerinde de PSA (prostat-spesifik-antijen) ve PSA fosfataz bulunmasıdır.

Skene bezleri tarafından üretilen ve kadının boşalması (ejekülasyon) sırasında salgılanan sıvı idrar yolu ağzının kayganlaşmasını sağlar, bu salgının aynı zamanda antimikrobiyal etkileri de vardır.

Çok ender de olsa kadın prostat bezlerinde kanser gelişebilir veya komşu olduğu idrar yolundan Skene bezlerine de geçebilir.

Adenokanser türünden olan bu kanser tüm kadın üro-genital kanserlerinin bir milyonda birini oluşturur.

Skene bezlerinin iltihap, enflamasyon ve kistleri idrar yollarının diğer enfeksiyonlarıyla karıştırılabilir.

Skene bezleri kanseri hastalığın ilk evrelerinde herhangi bir belirti vermez ama ilerlediğinde idrar yollarında kanama, ağrı, yanma, kaşıntı ve cinsel ilişkide çeşitli zorluklara sebep olabilir.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Gönül celik dedi ki:

    Merhaba size sorum olacak ben idealini yapamadım ve hastanede kahteter taktılar sebebınınde idral torbanın çalışmadığını söylediler bu bir protastamıdır kadinlarda da olabırmı ama idral problemim yaklaşık 1 buçuk senedir var fakat 8 cm mi yoksa var ama muyomdan kaynaklanmadığını idral torbadan kaynaklandığını söylediler eyer telefon numaranız varsa ulaşa bileceğim ve yazıma geri cevap yazarsanız çok sevinirim teşekürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: