KRONİK YORGUNLUK SENDROMU TİROİT HORMONLARI AZLIĞI İLE İLİŞKİLİ BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Frontiers in Endocrinology isimli dergide yayınlanan bir araştırmada kronik yorgunluk sendromu (KYS) ile tiroit hormonları seviyeleri düşüklüğü arasında bir ilişki olduğu gösterildi.

Araştırma KYS olan 98 ve kontrol grubu olarak 99 sağlıklı insan üzerinde yapıldı ve bunlarda T3 (triiyodotronin) ve T4 (tiroksin) seviyelerini düşük ama TSH seviyelerinin normal olduğu görüldü.

KYS’ lu hastaların idrarlarında hipotiroidi hastalarında olduğu gibi iyot azlığı ve düşük derecede enflamasyon tespit edildi.

Kronik yorgunluk sendromu olan hastalarda rT3 (reverse T3) seviyelerinin nispi olarak yüksek olduğu görüldü ve bunun da hormon yapımındaki bir kaymayla ilgili olduğu belirlendi.

Buna göre kronik yorgunluk sendromunda vücut T4’ ü T3’ e çevirmek yerine rT3’ e dönüştürüyor ve bunun neticesinde de dokularda T3 azalıyor.

Kronik yorgunluk sendromunda görülen birçok belirtiye hipotiroidide yani tiroit hormonlarının kandaki seviyelerinin azalmış olduğu durumda da rastlanıyor.

Hipotiroidide tiroit hormonları sentezini artırmak için TSH salgısı artıyor ama kronik yorgunluk sendromu olan hastalarda TSH artışı tespit edilmedi.

Kronik yorgunluk sendromu (KYS), adından da anlaşılabileceği gibi altı aydan uzun süreli ve dinlenmeyle düzelmeyen aşırı derecede yorgunluk, hafıza ve uyku bozukluğu, iskelet ve kas ağrıları ile karakterize bir hastalıktır.

Hastaların dörtte üçü kadındır ve başlangıç yaşı da 30-35’ dir.

Hastalık bazılarında hafif seyretse de bazı kişilerde onu ve hatta yatağa bağlayacak kadar ağır da olabilir.

KYS’ nun özel bir fizik muayene ve laboratuvar bulgusu yoktur, teşhis benzer belirtilere yol açan diğer hastalıkların dışlanmasıyla konur.

Klinik olarak doğrulanmış hastalık görülme oranı yüzde 0.75’ dir ve buna göre ülkemizde 600 bin kadar insanda KYS olduğu söylenebilir.

KYS’ nun kesin sebebi belli değildir ve daha ziyade psikolojik bir hastalık olarak değerlendirilir.

Kaynak: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2018.00097/full

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. şakir cihan dedi ki:

    Bu hastalığın şarkısı da var hocam…

    Yıllar yorgun ben yorgun… boşa geçti seneler…

  2. Dr. X. dedi ki:

    Bu depresyonun bir türüdür troitle ne alakası var anlamadım

  3. Esra dedi ki:

    Bu kronik yorgunluk sendromundan ben de muzdaribim bir tedavisi yok şu anda çok sikintidayim

Siz de yorumunuzu paylaşın: