ATOM TEDAVİSİ LÖSEMİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Cleveland Kliniği tarafından yapılan araştırmada iyi diferansiye tiroit kanseri sebebiyle ameliyat edilen ve radyoaktif iyot (RAİ) tedavisi uygulanan hastalarda erken dönemde akut miyeloit lösemi (AML) ve kronik miyeloit lösemi (KML) riskinin anlamlı derecede artmış olduğu ortaya çıktı.

1973-2016 seneleri arasında iyi diferansiye tiroit kanseri dolayısıyla RT ile tedavi edilen hastalara ait veriler üzerinde gerçekleştirilen araştırma ikinci kanser olarak AML gelişen hastaların hayatta kalma süresinin de daha kısa olduğunu gösteriyor.

Araştırma kapsamındaki 148.215 hastanın yüzde 53’ üne sadece cerrahi müdahale yapılmışken yüzde 47’ sine ise ameliyattan sonra RAİ tedavisi uygulanmıştı.

6.5 senelik bir medyan süre sonunda 417’ si sadece cerrahi müdahale yapılanlarda ve 366’ sı da cerrahiden sonra RAİ tedavisi yapılanlarda olmak üzere toplam 783 hastada hematolojik bir malignite geliştiği belirlendi.

Bu hastalarda AML ve KML’ ye ilave olarak KLL, ALL, Hodgkin, non-Hodgkin lenfomalar ve multipl miyelom gelişme riskleri araştırıldı.

RT’ den sonra risk artışının sadece AML ve KML için geçerli olduğu, AML veya KML’ nin RAİ’ den 1-2 sene sonra geliştiği görüldü.

Araştırmacılar RAİ tedavisinin sadece yüksek riskli hastalık tablosu gösteren hastalara yapılmasını ve RAİ verilen hastaların lösemi bakımından yakından takip edilmesini tavsiye ediyorlar.

RAİ tedavisi nedir?

RAİ tedavisi halk arasında “atom tedavisi” adıyla bilinir ve tiroit kanseri ameliyatlarından sonra uygulanır.

Hastalara, laboratuvar ortamında birleştirilen radyoaktif madde ile iyot kapsül şeklinde verilir.

İyot ameliyattan sonra kalmış olan tiroit hücreleri ve varsa lenf bezlerindeki metastazlar tarafından tutulur ve radyoaktif madde bu hücreleri öldürür.

Tiroit kanserlerindeki artışa uygun olarak RAİ tedavisi gören hasta sayısı da tüm dünyada her geçen gün artıyor.

Gelelim neticeye

İyi diferansiye tiroit kanserlerinin önemli bir kısmının overdiagnosis yani gereksiz teşhis olduğu biliniyor.

Overdiagnosis, bir kimsede ömür boyu bir şikâyete sebep olmayacak ve bilhassa da ölümüne yol açmayacak bir hastalığın teşhisi; overtreatment yani gereksiz tedavi de bu teşhis sebebiyle hastalara tedavi uygulanmasıdır.

Buna göre düşük ve orta derecede riskli kanserleri olan hastalar için RAİ tedavisinin lösemi ihtimali yaratması bu tedavinin rastgele herkese yapılmasının ne kadar sakıncalı olduğunu gözler önüne seriyor.

Tarama ve tedavi meraklılarına önemle duyurulur.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29252123

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Hilal şentürk dedi ki:

    Yeşim Hoca bu araştırma için ne düşünüyor yazarsa memnun olurum

  2. Meral dedi ki:

    teyzem yeni atom tedavisi gördü ve bu yazıyı okuyunca kaygılandım. Risk acaba gerçekten büyük mü? Riski azaltmak için ne yapılabilir?

  3. Selami dedi ki:

    Ben de 2 sene önce ameliyattan sonra atom aldım . Kanser riskim nedir?

  4. lale dedi ki:

    Atom yapılmazsa nolur bunu da yazın yani ne gibi mahsuzrları var

  5. Selen dedi ki:

    Bende atom tedavisi aldım papiller karsinom nedeniyle ameliyat oldum
    1.3 cm nodül sağ Lobta solda mikrokarsinom total olarak 2 lob alındı. Kalan doku hucre varsa bunu oldurmek Lenf bezlerine akciğer vs yayılım olmaması için zaten bu tedavi yapılıyor. Bir yazıdada baska bir profesor meme kanseri olursun diyordu. Simdidede bunu okudum. Her türlü kansersin o zamn . Artık psikolojim bozuldu. Ama fayda-zarar analizi yapılınca alamk daha yararlı bu riskler yüzde 5 gibi yazilana bakın 148 binde 783 kisi . Sayın hocakarım iyileşmeye çalışırken psikolojim bozuluyor. İhtiyacı olmayan zehirli guatr vs olan alnasın migdem acayip bulanık hayatımın en koyu 3 gününü geçirsem radyoaktif iyot aldım asıl almasan kalan dokular canlanacak nüks edecek.Uyarınız yapmışsınız Sayın hocak saygı duyuyorum ama şunu sormak istiyorum 1.3 cm nodulu aldırdım papiller karsinom buna radyoaktif iyot sart deniliyor acaba sizin başka bir öneriniz varmi onuda yazsaydınız bedir öneriniz? Çözümünüz varmi?

  6. Zennure dedi ki:

    Merhabalar hocam ben 2014 yilinda papiller ameliyat oldum ve 100 cc iyot verildi . 2016 yılında hamile iken kml tanısı konuldu.. ben kml yi atoma bagladim baska bir a aciklamsi olamaz.hiç bir de ve prof bu atom dan dolayi kml olunmaz denildi ve şimdi kalkmış yeni yeni atom kml yapıyor deniliyor. Benim yaşım 26 ben hukiki hakkımı nasıl arayacağım.. Benim hayatımı kim maf etti ?
    Ben imatis 400 kullanmaktayım ben bu ilacı her içtiğimde her günüm zehir olmakta bunun hesabını kim verecek ?
    Bu kadar kolay mi bir insanı öldürmek ? Bunun adı cinayet değil ama kasten adam yaralama değilde nedir ?
    Benim hakkım yok mu ? Bana yardım ederseniz çok memnun olurum..
    Beni hayata bağlayan eşim ve kml teşhisi konulduğunda çok şükür sağlıklı olan bir kızım var…

Siz de yorumunuzu paylaşın: