BİTKİSEL İLAÇLARDAKİ OYUN BOZULDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Reçeteli veya reçetesiz tüm ilaçların, bitkisel tıbbi ürünlerin, doğal beslenme ürünlerinin, antioksidanların, vitaminlerin, tıbbi amaçla kullanılan besin desteklerinin ve benzerlerinin mutlaka ve sadece eczanelerde reçete ile satılması; bu tür ürünlere Tarım Bakanlığı’ nın değil Sağlık Bakanlığı’ nın ruhsat vermesi gerektiğini anlatan onlarca yazı yazdım.

Bu yeni düzenlemeler ile hem bir takım şarlatanların halk sağlığı ile oynamaları ve hem de haksız kazanç sağlamaları büyük ölçüde önlenmiş oluyor.

Senelerdir bitkisel ilaçların “ilaç” muamelesi görmesi, ruhsatlarının Tarım Bakanlığı tarafından değil Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesi, eczanelerde ve reçete ile satılması gerektiğini savunan biri olarak bu haber beni çok memnun etti.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/ilacta-bitkisel-atak-ekonomi-2653656/

BİTKİSEL İLAÇLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Bu vesile ile bu konudaki görüşlerimi tekrar özetlemek istiyorum:

BİR: Fabrikaya girerek bir takım fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçen, katkı maddeleri eklenen, şurup, tablet, kapsül veya draje haline getirilip şişeye konan bir ‘bitkisel ilacın’ o çekindiğimiz ilaçlardan hiçbir farkı kalmıyor.

İKİ: Bitkisel ilaçların etkinlikleri bilimsel araştırmalara değil gözlemlere dayanıyor. Bunların hiçbirinin bir hastalığı tedavi ettiğini gösteren kesin bilimsel deliller mevcut değil. 

ÜÇ: Farklı yerlerde yetişen bitkilerin kimyasal muhtevaları ve dolayısıyla da etkileri farklı olabilir. Bitkileri standardize etmek mümkün değildir.

DÖRT: Bitkisel ilaçların faydası olmasa da zararlı olmadıkları düşüncesi de tamamen yanlıştır. Her bitkide onlarca kimyasal madde vardır ve bunların yakın ve uzun vadede ne gibi olumsuzluklara yol açabilecekleri iyi bilinmemektedir.

BEŞ: Bitkisel ilaçların hastaların sürekli olarak kullandıkları ilaçlarla etkileşimleri de önemlidir. Bu yüzden esas ilaç etkisiz kalabileceği gibi, kanda birikerek toksik yani zehirleyici etki de gösterebilir.

ALTI: Bitkisel ilaçlara çaktırmadan bir takım kimyasal maddeler eklenebiliyor.

YEDİ: Bitkisel ilaca vereceğiniz para ile o bitkiden kilolarca almanız mümkündür.

SEKİZ: Bitkisel ilaçlara Tarım Bakanlığı değil Sağlık Bakanlığı’ nın ruhsat vermesi, bunların mutlaka eczanelerde reçete ile satılması gerekir.

Kaynaklar:

http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/04/03/hakkimda/bitkisel-ilac-meselesi/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/13/hakkimda/aktarlar-imza-kampanyasina-basladi-sadece-eczanelerde-satilmamali/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/06/tabiban-i-cihan-icun/recetesiz-de-olsa-ilac-ilactir/

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Belgin dedi ki:

    Bitkisel ilaçların raptı zapt altına alınması yerinde ama çok geç kalınmış bir karardır. AHmet Hoca bunu gerçekten de senelerdir yazıyor söylüyordu.

  2. Kemal dedi ki:

    Bu bitki tüccaralrı içinde doktorlar da var başka iş çevirenler de. iyi oldu bu paragözlere, artık istedikleri gibi at oynatamayacaklar.

  3. Saime dedi ki:

    Bunlar her zaman gemisini yürüten tiplerdir, bir yolunu bulurlar evveallah.

  4. Hasan Demirbağ dedi ki:

    Sayın hocam
    Doğal ürünlere hiç değinmemişsiniz. Network Marketing ürünleri doğal ürünler olduğu halde sizce yine de sakıncaları (içerik olarak) olabilir mi ?
    Network Marketing doğal ürünlerine de Tarım Bakanlığı izin veriyor; bu konuda size katılıyorum: izni Sağlık Bakanlığı vermesi gerekir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: