DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TRANS YAĞLARA KARŞI SAVAŞ AÇTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), endüstriyel trans yağların kullanımdan tamamen kalkması için bir kampanya başlattığını duyurdu (1).

Örgüte göre trans yağlar her sene 500 binden fazla insanın kalp-damar hastalıklarından ölümüne yol açıyor.

WHO’ ya günaydın!

Trans yağların kalp-damar hastalıklarının bir numaralı sebebi olduğu ta 1950′ li senelerden beri biliniyordu ama gıda ve ilaç şirketleri tarafından yönetilen WHO, FDA, CDC gibi kuruluşlar bu gerçeği ustaca gizledikleri gibi tam aksine margarinleri “kalp dostu” yağ olarak bile gösterdiler (2).

Endüstri neden trans yağları tercih ediyor?

Sertleştirilmiş bitkisel yağlardan elde edilen margarinde bulunan trans yağlar uzun raf ömürleri ve ucuz fiyatları sebebiyle hazır ve dondurulmuş gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor.

WHO’ nun geç de olsa  trans yağlara karşı başlatmış olduğu bu kampanya doğru ama diğer taraftan da kalp-damar hastalıklarının sebebi olarak doymuş yağları işaret etmeleri de tamamen yanlış.

Merada otlayan hayvanların et ve sütlerinde doymuş yağlar ve trans yağlar bulunmakla beraber bunlar endüstriyel yağlar gibi zararlı olmaları bir tarafa tam aksine kalp-damar hastalıkları, obezite ve diyabeti önlüyor.

Dünya sağlıklı yağlardan uzaklaştırıldı

Dünyada da ülkemizde de tereyağı ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kötülenerek insanlar margarin ve bitkisel yağ kullanmaya teşvik edildi.

Kardiyologlar, margarin şirketleriyle ortaklaşa kampanyalar düzenleyerek margarini kalp dostu ilan ettiler.

Margarinlerin kalp-damar hastalıkları yanında tüm kronik enflamatuar hastalıkların başta gelen sebebi olduğunu daha yeni anlayan WHO’ ya ne demeli bilmiyorum.

Bunlar, 30 sene sonra utanmadan bu sefer de kalp hastalıklarının sebebi doymuş yağlar değil diyecek ama bu arada gene milyonlarca insan kalp krizi ve felçlerden ölecek veya sakat kalacak.

Gelelim neticeye

WHO ve diğer sözde bilimsel kuruluşların sağlıklı diye tavsiye ettikleri bitkisel yağların da trans yağlar kadar zararlı olduğunu, soframızda bulunması gereken iki yağdan birinin soğuk sızma zeytinyağı diğerinin de köy tereyağı olduğunu, unutmayın.

Kaynaklar:

1. http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/06/03/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/trans-yaglara-karsi-kahramanca-savasan-fred-kummerow-oldu/

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Mehmet Sağlam dedi ki:

    Birleşmiş Milletler neyse WHO da odur, NATO neyse WHO odur.
    Bunlar büyük güç odaklarının kuruluşlarıdır.
    Hiçbiri de garibanı düşünmez, kollamaz, aksine ezilmesine, öldürülmesine vesile olur.
    WHO da böyledir, ilaç şirketlerinin yan kuruluşudur.

  2. Doğada 30 türlü yağ asidi vardır.

    işlem görüp bozulmadıkları zaman, yani transyağlara dönüşmedikleri takdirde her canlı için hayati önemleri olan yağlardır. Tüm hayvansal ve bitkisel katı yağlar, tüm yarı katı olan köy tereyağı, doymamış bütün yağlar.

    Kalp krizine, felce, kanserlere, diyabete, tansiyon yüksekliğine, kısırlığa, karaciğer yağlanmasına, artritlere, haşimato gibi tüm otoimmün bozukluklara neden olan iki türlü yağ vardır. Onlar insanlar için ve her türlü canlı variıklar için zararlıdır.

    1. TRİGLİSERİDLER- şekerler, her türlü karbonhidratların kanımıza yükselttiği yağlardır.
    Yiyeceklere, bağlı olarak yükselen tek yağlar bunlardır. Bilinenin aksine KOLESTEROL değildir.
    2. TRANSYAĞLAR- işlenmiş, tüm endüstriyel yağlardır.

    Atı alan Üsküdarı geçmiş, WHO’ya günaydın diyelim.

  3. Aydınlandırıcı bir paylaşım.

  4. güzel başarili bir makele olmuş

Siz de yorumunuzu paylaşın: