VİTAMİN VE BESİN DESTEKLERİ HİÇBİR İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

St. Michael’s Hastanesi ve Toronto Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada vitamin ve mineral desteklerinin hiçbir işe yaramadığı ama zararlarının da olmadığı ortaya çıktı.

Journal of the American College of Cardiology isimli dergide yayınlanan araştırma, 2012-2017 tarihleri arasında İngilizce yayınlanan sistematik değerlendirme ve randomize çalışmaların analizi ile gerçekleştirildi.

Değerlendirmeye alınan vitaminler, A, B1, B2, B3 (niasin), B6, B9 (folik asit), C, D, E ve beta-karoten, mineraller ise kalsiyum, demir, çinko, magnezyum ve selenyum idi.

Analizlerde en yaygın olarak kullanılan multivitaminler ile D ve C vitaminlerinin kalp-damar hastalıklarının, kalp krizlerinin, felçler ve erken ölümlerin önlenmesinde bir etkisinin de zararlarının da olmadığı tespit edildi.

Tek başına folik asit ve B-vitaminleriyle beraber folik asidin kalp-damar hastalıkları ve felçleri önleyebileceği, niasin ve anitoksidanların herhangi bir sebebe bağlı ölümleri az miktarda artırabileceği görüldü.

Gelelim neticeye

BİR: Tüm dünyada milyonlarca insanlar tarafından “çılgınca tüketilen” besin desteklerinin bir işe yaramadığı bir defa daha ispatlanmış oluyor.

İKİ: Araştırmada ciddi bir yan etkiye sebep olmadıkları bildirilmekle beraber bunların ciddi para israfına yol açtığı üzerinde durulmuyor.

ÜÇ: Besin destekleri, vitaminler, balık yağı hapları.. bunların tümü insanları sağlıklı beslenmeden uzaklaştıran, sadece üretici ve satıcısına faydası olan sinsi tuzaklardır.

DÖRT: Adam gibi beslenin, algı operasyonlarına kanmayın.

BEŞ: Fazla paranız var da ne yapacağınızı bilmiyorsanız, vitamin hapları içebilirsiniz.

Kaynak: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0735109718345601

***

EK 1 (26.3.2021): Vitamin, mineral gibi besin destekleri haplarını içerek sağlıklı olacaklarını sananlar: Gıdalarda, birçoğu büyük ölçüde ölçülmemiş ve belgelenmemiş olan binlerce farklı eser tabii bileşik ihtiva eder. Kaynak: https://www.nature.com/articles/s43016-021-00248-2

***

2

Siz de yorumunuzu paylaşın: