PANKREAS KANSERİ TEDAVİSİNDE BÜYÜK İLERLEME

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

ASCO’ nun Chicago’ daki senelik toplantısında, metastaz yapmamış olan pankreas kanserinde dört ilaçlı kombine tedavinin tek ilaçla yapılan standart tedaviye göre çok daha uzun bir hayatta kalma süresi sağladığı bildirildi (1).

Ortalama 3 senelik bir takipten sonra Folfirinox grubunda yer alanların yüzde 40’ ında standart tedavi (Gemzar) grubundakilerin ise yüzde 20’ sinde hiçbir hastalık belirtisi olmadığı, Folfirinox hastalarının üçte ikisinin Gemzar grubunun ise yarısının hayatta kaldıkları belirlendi.

Araştırma Fransa ve Kanada’ da duktal karsinomları olan 500 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Bunların bir grubuna 6 ay süreyle dörtlü ilaç kombinasyonu 2 haftada bir uygulanırken diğer gruba ise Gemzar tedavisi uygulandı.

Folfirinox tedavisi

FOLFIRINOX’taki ilaçların her biri, büyüme ve çoğalma yeteneklerini durdurarak kanser hücrelerini öldürmek veya kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak için tasarlanmıştır (2).

FOL – folinik asit

F – fluorourasil

IRIN – irinotekan

OX – Oxaliplatin

FOLFIRINOX en sık, bölgesel olarak ilerlediği için ameliyat edilemez veya 4. evre (metastatik) pankreas tedavisinde, hastalığı geriletme, hastalığa bağlı belirti ve şikayetlerin azaltması ve yaşam süresinin uzatılması için verilir.

Nadir durumlarda, FOLFIRINOX, tedavi ile tümörleri küçültme ve kanserli dokuları ameliyat ile çıkarmaya elverişli hale getirmek amacıyla (neoadjuvan) verilebilir.

Ayrıca kolon ve rektum kanseri tedavisinde de bu kemoterapi rejiminin yeri vardır.

Pankreas kanseri

Dünyada senede 330 bin kişiye pankreas kanseri teşhisi konuyor ve hastaların çoğu bir sene içinde kaybediliyor, sadece yüze 6’s ı beş sene yaşıyor.

Hastaların yüzde 15 kadarı cerrahi tedaviye uygun oluyor ki bunlar hastalığın henüz metastaz yapmamış olduğu erken dönemde teşhis ediliyor.

Kaynaklar:

1. https://www.cbsnews.com/news/study-finds-rare-advance-in-treatment-of-pancreatic-cancer/

2. https://www.drozdogan.com/folfirinox-kemoterapi-rejimi-pankreas-kanseri-tedavisi/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. yaren dedi ki:

    rabbim tüm hastalara acil şifalar versin, hastası olanlara da sabırlar versin

  2. Birsen Tektaş dedi ki:

    Mehmet Ali Birand, gazeteci Ufuk Güldemir ve GS Başkanı Özhan Canaydın da bu hastalıktan hayatlarını kaybetmişlerdi.

  3. modemarayuz.com dedi ki:

    Acil şifalar diliyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: