ERİŞKİNLERİN ÜÇTE BİRİ DEPRESYONA YOL AÇABİLECEK İLAÇ ALIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

USA’ da erişkinler tarafından kullanılan ilaçların üçte birinden fazlasının depresyon ve intihar riskini artırabileceği bildirildi.

26 binden fazla erişkine ait verilerin değerlendirildiği araştırmada aralarında doğum kontrol, tansiyon, kalp ve reflü ile ağrı kesiciler de bulunan 200 ilaç suçlanıyor.

Journal of the American Medical Association’ da yayınlanan araştırmaya göre bu ilaçların birlikte kullanılması (polifarmasi) depresyon riskini daha da artırıyor.

Depresyon riski, ilaç kullanmayanlarda sadece yüzde 5 iken 3 veya daha fazla ilaç alanlarda yüzde 15, iki ilaç alanlarda yüzde 9 ve bir ilaç alanlarda ise yüzde 7 olarak bulundu.

Araştırma, ilaç tüketiminin her sene giderek arttığını da gösteriyor ki bu aynı zamanda yan etkilerin de giderek artması manasına geliyor.

Durum bizde de farklı değil

Bizdeki durumun da USA’ dan farklı olmadığını sanıyorum.

Esas mesele de, ilaç almadan hayat tarzında yapılacak düzenlemelerle önlenmesi ve tedavisi mümkün olan tip 2 diyabet, hipertansiyon, depresyon, reflü, osteoporoz ve tüm diğer kronik enflamatuar hastalıklar için hemen reçeteye başvurulması.

Bu, hastasına yeteri kadar zaman ayırması mümkün olmayan doktorun da hayat tarzında değişikliklerden hoşlanmayan hastaların da işine geliyor.

Gelelim neticeye

Gereksiz ilaç tedavisinin önlenmesinde şu huşular önemlidir.

BİR: Tıp eğitiminde koruyucu hekimlik ön planda olmalıdır.

İKİ: Endüstrinin tıp eğitimine tahakkümüne son verilmeli, doktorlar ve ilaç şirketleri arasındaki münasebetler sıfırlanmalıdır.

ÜÇ: İlaçların ancak hayat tarzındaki düzenlemelerle önlenmesi veya tedavisi mümkün olmayan hastalıklar için olduğu insanların da doktorların da beynine kazınmalıdır.

DÖRT: Devlet ve özel sigortalara daha az doktora hastaneye giden, daha az tahlil-tetkik yaptıran, daha az ilaç kullanan insanlara “hasarsızlık indirimi” uygulamalıdır.

BEŞ: Daha az tetkik-tahlil isteyen, daha az ilaç yazan doktorlar ödüllenmelidir.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2684607

***

EK 1 (2.12.2023): Depresyon ilaçlarının (diğer adıyla antidepresanlar, öyle değiller) intihara karşı koruduğuna dair acımasız yalan, ölümlere sebep oluyor. İntiharları ikiye katlıyorlar. Bir Google araması, halka sistematik olarak yalan söylendiğini gösteriyor. Ölümcül sonuçları olan araştırma dolandırıcılığı!

Bunu söyleyen Prof. Peter C Gøtzsche sıradan biri değil. Bizim psikiyatristlerin adını duymaktan bile asaplarının bozulduğunu tahmin ettiğim hakiki bir bilim adamı.

Danimarkalı bir tıp profesörü, tıp araştırmacısı ve Danimarka’daki Nordic Cochrane Merkezi’nin eski lideri, dünyanın bir numaralı meta-analiz merkezi Cochrane’ nin kurucu ortaklarından biridir ve kuruluş için çok sayıda inceleme yazmıştır. PubMed’ de 334 yayına katkısı var.

Kaynak: https://x.com/drahmetrasim/status/1730930431686590763?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. İhsan dedi ki:

    Tevekkeli değil

  2. CEMALETTİN GÖZENELİ dedi ki:

    Bir kısım depresyonlar Limon Melisa çayı içme ile aşılabiliyor. Günde 2 ya da 3 defa içilebilir. Sabah kahvaltısından sonra, öğlenden önce ve akşam yemeğinden 2 saat sonra… Çok sorun var maneviyat eksikliği… Ekonomik sorunlar…Mutluluklar dilerim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: