PAÇA ÇORBASINA KURBAN OLURUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’ nin “Paça çorbasındaki hata” başlıklı yazısına (1) cevabımdır:

Faruk Bey,

Suçu editörlere atmışsınız ama burada sizin açınızdan “haberi yapan muhabirlerin” bizim açımızdan haberde adı geçen “doktorların” da mesuliyetleri var.

Bu haberde açıkça (!) gizli reklâm yapılıyor.

Ürünün adının geçmemesi, bu markanın reklâmının yapılmadığı anlamına gelmeyeceği gibi tam aksine bu tür haberlerin yarattığı tesir daha da kuvvetlidir.

İsteyen bu ürünün piyasadaki adını benim de yaptığım gibi bir iki dakikada öğrenebilir veya bu markaya -haberde adları geçen hocalara bir de muayene parası ödeyerek- kolayca ulaşabilir.

Haberde, herkesin daha ziyade “evinde yapıp yediği” paça çorbası faydasız ve üstelik de sağlığa zararlı ilan edilip bunun yerine piyasada hap olarak satılan bir besin desteği yani “ticari bir ürün” öne çıkarılıyor.

Bu, binlerce senedir güvenle ve afiyetle tüketilen ev yapımı yiyecek ve içecekleri kötüleyerek insanların kafasında vitamin, mineral, antioksidan ve diğer besin ögelerinin ancak besin destekleri ile alınabilecekleri algısını yaratmak için uygulanan büyük pazarlama oyununun bir parçasıdır, sinsi bir tuzaktır.

Bu yapılan, insanları sağlıklı beslenmeden uzaklaştırarak onları ancak hap içerek sağlıklı olabileceklerine inandırmayı amaçlayan endüstrinin “bilerek” veya “bilmeyerek” oyununa gelmekten başka bir şey değildir ve her iki ihtimal de birbirinden vahimdir.

Temize çıkarılan muhabirlerin durumu

Muhabirlerin, bir araştırmanın sonuçlarının açıklandığı bir toplantıda bu araştırmada adı geçen 6 doktordan hiçbiri ile görüşmemiş olmaları veya görüşmüş olsalar da bunları haberde ifade etmemeleri affedilebilir bir hata değildir.

Haberde, araştırmayı yapanlar kenara itilerek neden sadece çalışmayla hiçbir alâkası olmayan doktorların görüşlerine yer verilmiş, neden bunlar başrollere çıkarılmıştır acaba?

Gözden kaçırılmaması gereken bir husus da muhabirlere konuşan doktorların reklâmlarının da yapılıyor olmasıdır.

Muhabirlere yeni vazife

Muhabirlerin şu soruların cevaplarını veren bir haber yapmalarını bekliyorum.

BİR: Paça çorbasının faydalı olmadığı gibi üstelik de zararları olduğu hangi bilimsel araştırmalara dayanmaktadır?

İKİ: Daha önce on-line olarak yayınlanan bir araştırmanın sonuçları neden sanki ilk defa açıklanıyor havasında verilmiştir?

ÜÇ: Toplantıya katılan 200 uzmanın seyahat, yeme-içme-otel paraları kim tarafından karşılanmıştır ve bunun miktarı nedir?

Gelelim neticeye

BİR: Paça çorbası, her sağlıklı insan tarafından düzenli olarak makul miktarda tüketilmesi gereken hem faydalı hem lezzetli harika bir yiyecektir.

İKİ: İnsanların binlerce senedir yiyip içtiği bir yemeğe çamur atanlar ve buna şuurlu olarak veya şuursuzca âlet olanlar endüstrinin oyununa geliyorlar ki ikisi de birbirinden büyük suçtur.

ÜÇ: Paça çorbasını karalayanlardan ayrıca hesap soracağım, şimdi paça çorbası içmeye gidiyorum.

Kaynak: 

1. http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/faruk-bildirici/yanlis-yalan-gaf-40869915

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Belma dedi ki:

    Suçüstü yapmışsınız

  2. Hikmet dedi ki:

    Doktor ilaç yazma yetkisi olan kişidir. Çorbacı değildir. Aferin bu araştırmayı ve bu haberi yapanlara. Siz çorbaya kaşık sallamaya devam edin, biz hapımızı içeriz.

  3. levent oyartı dedi ki:

    Hocam eğitim sistemimizde önce ahlak eğitimi yapılmalıdır,sonra eğitim bu temel üzerine bina edilmelidir,yoksa hangi bilimdalında olursa olsun böyle garip sadece kişisel çıkarını düşünen absulut yapı ortaya çıkar.Önerilerinizi saygı ile takip ediyorum,çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: