DOYMUŞ YAĞLAR DAMARLARI TIKAMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ENFLASYON ekonomiyi, ENFLAMASYON vücudu mahveder.

Doymuş yağlar damarları tıkamaz. Koroner kalp hastalığının sebebi kronik enflamasyondur. Bu enflamasyon sağlıklı hayat tarzıyla düzeltilebilir.

Doymuş yağ tüketimi ile tüm sebeplere bağlı ölüm oranları, koroner kalp hastalığı, koroner kalp hastalığına bağlı ölümler, beyin damarlarının tıkanmasına bağlı felçler ve sağlıklı insanlardaki tip 2 diyabet arasında bir ilişki yoktur.

Koroner kalp hastalıklarının ikincil önlenmesinde doymuş olanlar da dâhil yağı azaltmanın kalp krizi, kalp-damar hastalıkları ve tüm sebeplere bağlı ölümleri önlemede bir faydası yoktur.

Koroner kalp hastalığı olan menopoz sonrası kadınların doymuş yağlardan zengin diyetle beslenmelerinin aterosklerozun (damar sertliği) ilerlemesini yavaşlattığı, karbonhidrat ve çoklu doymamış yağların ise ateroslerozu hızlandırdığı anjiografi ile de gösterilmiştir.

Kaynak: https://bjsm.bmj.com/content/51/15/1111

***

EK 1 (22.6.2020): Journal of the American College of Cardiology‘ de yayınlanan bir değerlendirme makalesinde yeni meta-analizler ile randomize ve gözleme dayalı araştırmaların doymuş yağları azaltmanın kalp-damar hastalıkları ve total ölüm risklerine faydası olmadığı hatta felçlere karşı koruyucu olduğu bildiriliyor. Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720356874

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: