BAZI TANSİYON İLAÇLARI PANKREAS KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

AACR’ nin senelik toplantısında sunulan bir raporda kısa etkili kalsiyum kanal blokerlerinin (KKB) menopoz sonrası kadınlarda pankreas kanser riskini artırabileceği bildirildi.

Kısa etkili KKB içinde nifedipin, nikardipin ve diltizem var ve bu etken maddeler ülkemizde de çeşitli isimler altında eczanelerde satılmaktadır.

Kalsiyumun kalp ve damar hücreleri içine girmesini engelleyen bu ilaçlar kardiyak stres ve yükü azaltırlar; yüksek tansiyon dışında ritim bozuklukları ve çeşitli kalp-damar hastalıkları için tüm dünyada yaygın olarak kullanılırlar.

Son senelerde tansiyon düşürücü ilaçların kullanımının ileri derecede arttığı da dikkate alındığında genel nüfusta bu ilaçlarla pankreas kanseri arasındaki ilişkinin çok iyi incelenmesi gerektiği ortaya çıkar.

Araştırma kadınlar üzerinde yapıldı

Araştırma, antihipertansif ilaçların ve eriyebilen ilerlemiş glikasyon son ürün reseptörlerinin (sRAGE) pankreas kanseri riskini ne ölçüde etkilediklerini belirleyebilmeyi amaçlıyordu.

Daha önceki çalışmalarda da sRAGE’ nin anti-enflamatuar etkisi olduğu ve pankreas kanseri riski düşüklüğü ile ilişkili olduğu gösterilmişti.

Antihipertansif ilaçlar da sRAGE seviyelerini artırdıkları için bu ilaçların pankreas kanseri riskini azaltabilecekleri bekleniyordu ama umulanın tam aksi bir sonuçla karşılaşıldı.

Araştırma, Women’s Health Initiative kapsamındaki 50-79 yaş arasındaki 145.551 kadının takip edilmeleriyle gerçekleştirildi.

Kadınların hangi tansiyon ilaçlarını kullandıkları ve bunların doz ve süreleri belirlendi.

Beta bloker, diüretik, ACE inhibitörü ve KKB olmak üzere dört grup ilaç değerlendirildi.

Bu grup içinde 842 kadında pankreas kanseri teşhis edildi.

Bunların 489’ nda ve kanser dışı katılımcılardan oluşan 977 kişide serum sRAGE seviyeleri ölçüldü.

Pankreas kanseri riski yüzde 66 artıyor

Hesaplamalarda KKB kullanan kadınlarda pankreas kanseri riskinin diğer tür ilaç kullananlara göre yüzde 66 fazla olduğu, bu ilaçları üç veya daha uzun seneler kullananlarda riskin yüzde 107’ ye yükseldiği tespit edildi.

Diğer üç grup ilacın pankreas kanseri ile bir ilişkisi gösterilemedi.

KKB kullanan kadınlarda sRAGE seviyeleri diğer tür ilaçları alanlara göre anlamlı derecede düşük idi.

Bu sonuçlar, KKB’ lerinin sRAGE salgısını azalttıklarını ve bunun da sRAGE’ nin enflamatuar cevapları baskılayıcı etkisini azalttığını düşündürüyor.

Kronik enflamasyonun hem pankreas kanseri ve hem de birçok kanserler için bir risk faktörü olduğu kabul ediliyor.

Pankreas kanserinden ölüm riski çok yüksektir

Pankreas kanseri USA’ da ölüme yol açan kanserler listesinde dördüncü sırada yer alıyor ve 2018’ de 44.330 kişini pankreas kanserinden ölecekleri hesaplanıyor.

Pankreas kanseri tipik olarak hipertansiyon gibi kronik bir hastalıkları da olan yaşlılarda görülüyor.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırmanın gözleme dayalı olduğunu ve sadece menopoz sonrası kadınlar üzerinde yapıldığını hatırlatırım.

Dolayısıyla bu araştırmadan tüm nüfusu ilgilendirecek kesin bir hüküm çıkarılamaz ama menopoz sonrası kadınlarda özellikle de pankreas kanseri riski yüksek olanlarda kısa etkili KKB’ den kaçınılmasının uygun olacağı söylenebilir.

İKİ: Tansiyon ilaçlarının doğru kullanıldıklarında hayat kurtarıcı oldukları elbette tartışılmazdır ama bu ilaçların gereksiz yere kullanıldıkları da unutulmamalıdır.

ÜÇ: Hipertansiyonda özel durumlar dışında hemen ilaç başlanması asla doğru değildir.

DÖRT: Yüksek tansiyon teşhisinde yapılması gereken ilk şeyler adam gibi beslenme, yeteri kadar hareketli olma, sigara ve alkolden uzak durma, yeterli ve kaliteli uyku, stressiz bir hayat gibi sağlıklı yaşamanın temel unsurlarının yerine getirilmesidir.

Kaynak: http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=1185#.W0L23TFrzIU

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Ezgi dedi ki:

    Bu ilaçların adlarını yazsaydınız hangilerinin kanser yaptığını bilirdik.

  2. Bu ilaçların ismini öğrenmek çok kolay Goog’a tek tek nifedipin, nikardipin, diltizem yazarsanız bunların eczanelerde hangi isimlerle satıldığını öğrenebilirsiniz.

  3. Hacer dedi ki:

    Nifedipin içeren ilaçlar diye yazdım https://www.ilacrehberi.com/s/nifedipin/2/
    Adalat Nidilat Nidicard çıktı

  4. kardiolog dedi ki:

    Riski yani yan etkisi olmayan bir ilaç var mı ki? Boş bir yazı buna göre!

Siz de yorumunuzu paylaşın: