SAĞLIKLI DOĞAL LEKE ÇIKARICILAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Karılarından “fırça” yemek istemeyen bütün erkeklerin okumaları ve öğrenip uygulamaları gereken bir yazı:

***

Sağlıklı doğal leke çıkarıcılar ve pratik ipuçları

PERC kimyasalının yanında daha pek çok temizlik ürününün hem çevreye hem insan sağlığına zararları bulunuyor. İşte bu zehirlerden kaçınmanızı sağlayacak birkaç doğal leke çıkarıcı:

-Su, oksijen, sodyum ve bordan oluşan ve doğal bir mineral olan boraks, temizlikte kullanabileceğiniz oldukça sağlıklı bir malzemedir.1 bardak suya (200 mlt) 1 çay kaşığı boraks katarak iyice karıştırın, elde ettiğiniz bu karışımı lekeler üzerinde kullanabilirsiniz. Boraks sıcak suda daha çok çözünür ama soğuyunca çöker. Bu çözeltiyi kaynatıp soğuttuğunuz bir su ile yaparsanız oda sıcaklığında cam bir şişede ağzını kapatarak muhafaza edebilirsiniz.

-Karbonat olarak bilinen sodyum bikarbonat, kumaşlardan leke çıkarmada oldukça etkilidir. Yağ lekesi büyüklüğü kadar karbonat döküp ovalayın.

-Sirkeyi hem giysilerdeki hem de halı, döşeme ve mobilyalardaki lekeleri çıkarmak için kullanabilirsiniz. Ter lekelerinde de, sirke ve karbonat karışımı etkilidir.

-Limon ve tuz karışımı, kahve, çay ve mürekkep gibi lekeleri çıkarmada oldukça işe yarar. Ayrıca tuz, hemen uygulandığı takdirde yağ gibi kumaşın çabuk emdiği lekelerin yayılmasını önler.

-Soda, çay ve kahve lekelerini çıkarmada etkilidir.

-Lekelere sıcak su uygulamak, lekenin kumaşta kalıcılığını artırabilir. Bu yüzden lekelere soğuk ya da ılık su uygulamak gerekir. Lekelenen kumaşı ıslak tutmak, lekeden kurtulma şansını artırır.

-İpek gibi hassas kumaşlarda oluşan lekelere mısır nişastası dökebilir ve bir fırça yardımıyla hafifçe ovabilirsiniz, lekelerin kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.

-Lekelenen kumaş beyazsa, suyla seyrelteceğiniz oksijenli su da çamaşırlarınızın doğal bir şekilde ağarmasını sağlayacaktır.

-Kıyafetlerinizdeki fondöten lekelerini hafif etere batırılmış bir bezle silebilir ve sonrasında sabunlu suyla yıkayabilirsiniz.

-Küf kokan kıyafet ya da havluları, yarım bardak oksijenli su, yarım bardak da sirke eklenmiş suya basın, biraz bekletin ve yıkayın. Kokunun gitmesini ve küfün temizlenmesini sağlayacaktır.

Kuru temizleme yerine başka alternatif uygulamalar var mı?

PERC ve diğer kuru temizleme çözücülerinden kaynaklanan kaygılar nedeniyle, “ıslak temizleme” olarak adlandırılan gelişmiş makine tabanlı yeni bir uygulama ortaya çıktı. Islak temizlemede, su bazlı temizlik yöntemleri kullanılıyor. Çoğu zaman el ile uygulama yapılsa da, evde ıslak çamaşır yıkama işlemine benzemiyor. Islak temizlemede, kuru temizlemede olduğu gibi birçok programın bulunduğu bigisayarlarla kontrol edilen özel yıkama makineleri kullanılıyor. Ancak ıslak uygulama yapıldığından ütüleme için daha fazla vakit ve emek harcanması gerekiyor. Çevre dostu olan bu temizleme işlemi, sadece birkaç katkı maddesi ile hazırlanan su çözeltisi ile gerçekleştiriliyor. Kuru temizlemeye vereceğiniz çamaşırlarınızın ıslak temizleme ile temizlendiğine dikkat edin.

Kaynak: https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/prof-dr-derya-uluduz/kuru-temizlemede-kanser-riski-islak-temizleme-cozum-mu

Siz de yorumunuzu paylaşın: