TRANS YAĞLAR DA BİR TÜR KİTLE İMHA SİLAHIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Rahmetli arkadaşım Prof. Dr. Ahmet Aydın ve değerli hocam Prof. Dr. Canan Karatay ile “suni trans yağların” işlenmiş şeker, tahıl ve katkı maddeleri ile beraber günümüzde çığ gibi artan obezite, diyabet, kalp krizi, felç, kanserler başta olmak üzere tüm kronik hastalıkların başta gelen sebebi olduğunu bıkmadan usanmadan anlatık, anlatmaya da devam ediyoruz. 

Gel gelelim  trans yağların zararlarını bizden çok daha iyi bilmeleri ve bu bakımdan toplumu ve idarecileri ikaz etmesi gereken kuruluşlardan “tıs” çıkmıyor.

Türkiye Diyabet Vakfı ve Türk Diyabet Cemiyeti için kuruluşların isimleri ve trans yağ yazarak yaptığım google aramasında bir tek yazı veya habere rastlamadım (1, 2). 

Bir zamanlar margarin üreten bir şirketle “Kalbini sev değerini bil ” adı altında kampanya düzenleyen Türk Kardiyoloji Derneği’ ni düşündüğümüzde hiç değilse  bunların sesleri çıkmıyor diye sevinsek yeridir (3). 

Benim trans yağlarla alakalı onlarca yazım ve televizyonlarda pek çok konuşmam var (4).

Peki, bu girizgâhın sebebi ne?

Bugün medyada Kanada Sağlık Bakanlığı’ nın, hidrojenize edilmiş yapay trans yağların kullanımını resmen yasakladığı haberi yer aldı (5).

Daha önce de meşhur tıbbi fetva kurumu FDA, Amerikan diyetinden trans yağların “tamamen” çıkarılması kararını açıklamıştı (6).

Trans yağların yasaklanmasından sonra  kalp krizlerinin azaldığı da bilimsel araştırmalarla ortaya konmaya başladı (7).

Gelelim neticeye

Fazla söze gerek yok, günümüzün salgın halini alan kronik hastalıklarının önlenebilmesi ve tedavisi için suni trans yağların zerresinin bile ağza alınmaması gerekiyor.

Suni trans yağ demek işlenmiş, paketlenmiş hazır yiyecek ve içecek demektir, bunu unutmayın!

Bizde trans yağların Canan Karatay ve benim dışımda kimse tarafından neden dert edilmediği, bunun zararlarının neden doğru dürüst dile getirilmediği, toplumun ve idarecilerin neden ikaz edilmediği, en az sigara ve alkol kadar zararlı olan bu yağlar için Sağlık Bakanlığı’ nın yasaklama yönündeki çalışmalarının ne durumda olduğu sorularının cevabını bulmak ise siz okurlarımın vazifesidir (8).

Acaba neden?

***

NTV’ nin haberi:

Kanada Sağlık Bakanlığı, hidrojenize edilmiş yapay trans yağların kullanımını resmen yasakladı.

Kanada Sağlık Bakanı Ginette Petitpas Taylor, yaptığı yazılı açıklamada, hidrojenize edilmiş yağların (PHO) yasaklandığını duyurdu.

Taylor, yasak kapsamına ülke içinde üretilen gıda ürünlerinin yanı sıra ithal gıdaların da dahil edildiğini aktardı.

Bu kararın, Kanada’da önde gelen ölüm nedenlerinden olan kalp hastalığı riskini azaltmada anahtar işlevi göreceğini vurgulayan Taylor, şu ifadeleri kullandı:

“Trans yağlar, kalp hastalığına yönelik bir risk faktörü olan kanda kötü kolesterol seviyelerini (düşük yoğunluklu lipoprotein – HDL) yükseltirken, kalp hastalıklarına karşı koruyan iyi kolesterolün (yüksek yoğunluklu lipoprotein – LDL) kan seviyelerini de azaltır. Sağlık Bakanı olarak, Kanada’da ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olan kalp hastalığındaki artışla çok ilgileniyorum. Aldığımız bu kararın, Kanadalıları bu yağların neden olduğu kronik hastalıklardan koruyacağına inanıyorum.”

 Öte yandan, yapay trans yağların kullanıldığı gıdaların piyasadan çekilmesi için üretici firmalara bakanlık tarafından 2 yıl süre verildi. Firmalar bu süre zarfında hidrojenize edilmiş yapay trans yağları tedarik listelerinden çıkaracak.

Bakan Taylor, 17 Eylül 2018 tarihinin esas alındığı uygulama kararı gereğince, 17 Eylül 2020’de hiçbir markette gıda ürünlerinde hidrojenize edilmiş yapay trans yağ bulunmayacağını kaydetti.

HİDROJENİZE EDİLMİŞ YAPAY TRANS YAĞ NEDİR?

Doğal olmayan, tamamen sentetik olan yapay trans yağlar, sıvı bitki yağlarının hidrojen ile ısıtılması sonucu elde ediliyor.

Ucuz olduğu için bazı üretici firmalar tarafından tercih edilen bu yağlar özellikle erken ölümlerde önemli bir etken olarak gösteriliyor. Bu tür yağların en önemli zararının, “kötü kolesterol” olarak bilinen LDL’yi artırması ve “iyi kolesterol” olan HDL’yi azaltması olduğu belirtiliyor. Bilimsel araştırmalar, trans yağ seviyesi yüksek olanların kalp krizi geçirme riskinin, normal beslenenlere göre 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Trans yağların ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatarak diyabet, kas kaybı, kanser, obezite, kalp hastalıkları, kısırlık, karaciğer fonksiyon bozukluğu, alzaymır ve parkinson, hücre fonksiyon bozukluğu, kandaki yağ oranı yüksekliği, anne sütü kalitesinde düşüş ve düşük doğum riski gibi hastalıklara yol açtığı kaydediliyor. Hidrojenize edilmiş yağlar genellikle hazır patates kızartmaları, cips, kraker, bisküvi, çikolata, gofret ve benzeri besinlerde kullanılıyor.

Kaynaklar:

1.https://www.google.com.tr/search?ei=cwyhW7upHsO4sQGUkpigCw&q=+T%C3%BCrkiye+Diyabet+Vakf%C4%B1+trans+ya%C4%9Flar&oq=+T%C3%BCrkiye+Diyabet+Vakf%C4%B1+trans+ya%C4%9Flar&gs_l=psy-ab.3..33i160k1.29267.31903.0.32668.3.3.0.0.0.0.252.739.2-3.3.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.3.727…0j0i67k1.0.3KFkLKkigJY

2.https://www.google.com.tr/search?ei=-gyhW5f9FIn_swHc4r-wCg&q=+T%C3%BCrk+Diyabet+Cemiyeti+trans+ya%C4%9Flar&oq=+T%C3%BCrk+Diyabet+Cemiyeti+trans+ya%C4%9Flar&gs_l=psy-ab.3..33i160k1.16397.22050.0.22859.15.15.0.0.0.0.272.2409.0j4j7.11.0….0…1c.1.64.psy-ab..4.10.2212.10..0j35i39k1j0i22i30k1j33i21k1.0.UlzPO7-gDlE

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/12/15/haftanin-haberi/turk-kardiyoloji-dernegi-yag-firmasiyla-isbirliginde/

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/?s=trans+ya%C4%9Flar

5.https://www.ntv.com.tr/saglik/kanadada-yapay-trans-yaglar-yasaklandi,1O7hkpGOl0KBUh1Q7M0CFQ

6.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/16/yazilar/tip-yazilari/beslenme/toksik-trans-yaglar-tamamen-yasaklaniyor/

7.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/04/14/yazilar/tip-yazilari/beslenme/trans-yaglarin-yasaklanmasi-kalp-krizlerini-azaltmaya-basladi/,

8.https://www.haberler.com/gidalarda-trans-yag-orani-sifirlanacak-8996382-haberi/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Transyağlarla dolu, MARGARİNLERİ, senelerce KALP DOSTUDUR diye, sunan, REKLAMINI YAPAN TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİNE VE MEŞHUR KALP CERRAHIMIZ MEHMET ÖZ’e (TRANSYAĞ dolu margarinin kalp dostudur diye tanıtımını yapmıştı ve margarini dağıtmıştı) selam ve sevgilerimi sunuyorum.

    KARATAY HALK SAĞLIĞINA ZARAR VERİYORMUŞ, ÖYLE Mİ?

    HALK SAĞLIĞINA MEĞER KİMLER ZARAR VERİYORMUŞ ? FARKINDAMIYIZ?

    SÖYLEYENE BAKMAYIN, SÖYLETENE BAKIN, SÖYLETENE…..

    CESUR YÜREK, GERÇEK BİLİM ADAMI DOSTUM PROF. AHMET AYDIN’I VE GERÇEK BİLİM ADAMI BİYOLOG MEVLÜT DURMUŞU RAHMETLE, BURNUM SIZLAYARAK ANIYORUM.

    KALP KRİZİNİN, FELCİN, KANSERLERİ VE BÜTÜN KRONİK İNFLAMASYONLARI, BAŞLATAN TRANSYAĞLARDIR, RAFİNE ŞEKERLERDİR, RAFİNE UNLAR VE DE ENDÜSTRİNİN ÜRETTİĞİ TÜM HAZIR GIDALARDIR.

    KOLESTEROL MODERN TIBBIN ÜRETTİĞİ, TIP TARİHİNİN EN BÜYÜK YALANI VE ALDATMACISIDR.

    Prof. Ahmet Rasim Küçükusta ile birlikte hepimiz, bu gerçeği senelerden beri dile getiriyoruz!

    TRANSYAĞLARDAN UZAK DURMAMIZ ŞARTTIR!

  2. Nezahat dedi ki:

    Bu millet sesi çok çıkmasa bile bu müthiş dörtlünün değerini biliyor. Allah ikinize sapkıklı uzun ömürler versin, bizi sydınlatmaya uyarmaya devam edin saygılarımla

  3. H.T. dedi ki:

    Bizde yasaklanması uzak olasılık, sadece yasaklanmaya çalışılıyor gibi yapılıyor gibi geliyor bana

Siz de yorumunuzu paylaşın: