DEPRESYON DA BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIĞI OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Brain Behavior ad Immunity isimli dergide yayınlanan araştırmada kanda CRP yüksekliği ile bipolar depresyonde kullanılan ilacın etkinliği arasında bir ilişki olduğu belirlendi.

Araştırma bipolar depresyonu olan 485 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Hastaların bir grubu 6 hafta süreyle atipik antipsikotik bir ilaç olan lorasidone alırken bir grubuna ise plasebo verildi.

Bu sürede genel olarak lurasidone alan hastaların depresyon seviyelerinde plasebo alanlara göre bir azalma olduğu görüldü ama esas dikkat çeken sonuç tedavi başlangıcında yüksek CRP değerleri olan hastalarda ilacın çok daha fazla etkili olmasıydı.

Düşük CRP seviyeleri olan hastalarda lurosidone’ nin etkili olmadığı görüldü.

Bu sonuçlar daha geniş kapsamlı araştırmalarla da doğrulandığında bipolar depresyonlu hastaların tedavisi her yerde kolaylıkla ölçülen CRP değerlerine göre belirlenebilecek.

CRP, vücuttaki enflamasyonun derecesini gösteren bir proteindir, bakteri, virüs gibi mikropların yol açtığı iltihabi hastalıklarda ve kronik enflamatuar hastalıklarda (mikropsuz iltihaplarda) artar.

Gelelim netice

Bu araştırma sadece bir hastalıkta ilacın etkili olup olmayacağını önceden göstermesinin ötesinde, asıl, başta depresyon olmak üzere ruhsal hastalıkların da bağışıklık sistemi ile yakından ilişkili ilgili olduğunu ortaya koyması bakımından büyük önem taşıyor.

Sağlam bir bağışıklık sisteminin de ancak adam gibi beslenmeyle mümkün olabileceğini, işlenmiş tüm gıdaların bu sistemi çökerteceğini tekrar hatırlatırım.

Bağırsaklarınıza da gözümüz gibi bakmayı unutmayın.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159118304392?via%3Dihub

***

EK 1 (10.12.2022): Bağırsak bakterilerinden bazılarının depresyon riskini artırabileceği, bazılarının azaltabileceği bulundu. 13 bakteri grubunun depresyon puanları ile ilişkili olduğu tespit edildi. Çoğu durumda, depresyonlu kişilerde bağırsak mikropları azalmıştı ama Sellimonas ve Eggerthella gibi bazı bakteri grupları insanlar depresyonda olanlarda daha bol miktarda idi. Böylece beyin-bağırsak arasındaki seviyeli ilişki bir kere daha gösterilmiş oldu.

Bağırsaklarınıza gözünüz gibi bakın diye bir söz yoksa, ben demiş olayım.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-022-34502-3

Makale: Gut microbiome-wide association study of depressive symptoms

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. TARIK dedi ki:

    CANAN HOCAM DEPRESYON İÇİN BAĞIRSAKLARINIZA İYİ BAKIN DEDİĞİ ZAMAN YER YERİNDEN OYNAMIŞTI. BUYURUN İŞTE ÇALIŞMA. BAĞIRSAKLAR HERŞEYİMİZDİR. BAĞIRSAKLARIMIZI BOZAN HER TÜRLÜ HAZIR GIDA EN BÜYÜK DÜŞMANIMIZDIR. SEN ÇOK YAŞA CANAN HOCAM

  2. Funda dedi ki:

    very interesting

  3. Osman dedi ki:

    Bağırsaklar,bağışıklık elbette önemli;ama depresyon-immün sistem ilişkisinde hangisi sebep hangisi sonuç? Psikolojik olarak sorunları olan birinin fiziksel olarakta belirti gösterebileceği muhakkaktır. Bu fiziksel etmenlere bağışıklık sistemi de dahildir. Bu sistemin toparlanması sonucu bir miktar iyileşme sağlaması mantıklı ve makuldür;ki elbette önemli bir bulgudur bu.Ama depresyonun salt bağışıklığın çökmesi/zayıflaması değildir diye düşünüyorum…
    Zaten düşük düzey depresif belirtiler taşıyanlar da ilacın işe yaramaması bu dediğimle örtüşüyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: