EKMEK ÜZERİ MARGARİN: DÜNYA İŞTE BÖYLE KALP HASTASI YAPILDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Alon Watson’ un şu tiviti dünyanın nasıl aldatıldığını, nasıl kalp hastası yapıldığını fazla söze gerek bırakmadan mükemmel bir şekilde özetliyor:

Amerikan Kalp Derneği (AHA) azalarından Jeremiah Stamler & Ancel Keys 1961’ de “kötü” doymuş yağların “iyi” çoklu doymamış yağlarla değiştirilmesi tavsiye ettikleri AHA’ nın ilk Diyet Kılavuzunu kaleme aldılar.

Metin iki sayfa idi ve tek bir refarans bile yoktu.

Amerikan Gıda Bakanlığı (USDA) 1980’ de hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bu kılavuzu “kopyaladı ve yapıştırdı”.

Amerikan Tıbbı’ nın dünyanın en ileri tıbbı olduğuna kimsenin itiraz edeceğini sanmam ama aynı şey bu tıbbın genel manada insan sağlığına faydası için asla söylenemez.

FDA’ dan CDC’ ye Amerikan tıp kurumlarının tümü endüstri tarafından ele geçirilmiştir.

Bu kurumlar öncelikli hedefi insan (buna Amerikan vatandaşları da dahildir) sağlığını değil endüstrinin menfaatini gözetmektir.

Günümüzde dünyayı salgın bir hastalık gibi saran obeziteden diyabete, kalp hastalıklarından kanserlere kadar tüm kronik hastalıkların baş müsebbibi Amerikan Tıbbıdır.

Amerikan Tıbbı hayranlarına, onların tavsiyelerini emir kabul eden bilim dünyasına bir kere daha hatırlatırım.

Kaynak: https://twitter.com/DietHeartNews/status/1048654143353540608

***

EK 1 (11.7.2021): Sırlar margarin gibidir, kolay yayılır ve kalbe zarar verir. Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1413875467216687105?s=20

***

EK 2 (7.6.2022): Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği MÜMSAD, son yıllarda margarinden uzaklaşan tüketicileri yeniden margarinle buluşturmak amacıyla bir kampanya düzenliyor. Yani, amaç kalp sağlığına zararlı olduğunu düşündüğümüz için uzak durduğumuz margarine, yeniden dönüşü sağlamak. Yıllardır trans yağların zararlı olduğunu söyleyen uzmanlar şimdi neden margarine yönelik olumlu açıklamalar yapıyor. Bir süre önce ‘margarinden kaçınılmalı’ diyen Taylan Kümeli, bu kampanyada yer alıyor. Prof. Dr. Ayşe Baysal, Neşe Erberk ve diyetisyen Salahattin Dönmez de bu kampanyaya destek oluyor. Özellikle ‘Çocuklarınızı katkı maddeler içeren yiyeceklerden uzak tutun’ diyerek yıllardır bu konuda halka bilgiler veren Prof. Dr. Rasim Küçükusta, margarini asla tüketmediğini söylüyor: “Sağlıklı beslenme için benim yediğim ve hastalarıma tavsiye ettiğim iki yağ var. Biri zeytinyağı diğeri hakiki tereyağı. Ben margarin yemiyorum ve kimseye de tavsiye edemem. Bana göre diyetisyenler margarin üreticilerine yağ çekiyor” dedi.

MASUM YAĞ YOK

Beslenme Diyet uzmanı Gürsel Doğan’a göre her şeyin aşırısı riskli. ‘Margarin sağlık açısından riskli’ denilebilmesi için günlük kullanım miktarını aşmamak gerekiyor. Doğan, “Tereyağı, zeytinyağı ve margarinin de dozu olmalı. Biz, yemeklerde 10 gram öneriyoruz. Oran önemlidir. Eğer 30 gram olursa kalp- damar riski taşıyor. Aslında biz toplum olarak zeytinyağının da ölçüsünü bilemedik. Zeytinyağı da masum değil” şeklinde konuştu.

MARGARİNDE 10 YILDIR TRANS YAĞI YOK

MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, son yıllarda kamoyunda margarin ile trans yağ arasında yanlış bir algılamanın oluştuğuna da dikkat çekiyor. Yurdagül, “Türk margarin sanayisinin önde gelen temsilcileri bu sorunu 1990’ların sonunda çözdüler. Ancak Türk margarin üreticileri trans yağ sorununu çözdüğü dönemde kamuoyunda trans yağa ilişkin yeterli bilinç yoktu. Şimdi yeni devreye giren etiketleme tebliğine göre ürünlerimizde ‘Trans Yağ Yoktur’ amblemini kullanarak sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” dedi.

Zeytinyağını öneriyorum

Dr. Ender Saraç ise, 2000 yılından sonra margarinlerde iyi firmaların trans yağ oranını ya en aza indirdiğini ya da tamamen yer almadığını söyledi. “Ben yine de zeytinyağını öneriyorum” diyen Saraç, mutlaka margarin kullanmak isteyenlere önerilerde bulundu: Saraç, “Marketten margarin alırken, iyi firmaların ürettiklerini satın almalısınız. İçiriğinde trans yağın var olup olmadığına bakmalısınız. Ama trans yağı yoksa margarin gönül rahatlığı yenilebilir. Margarinler kolesterol de içermiyor.” Beslenme uzmanları margarin hakkında bunları söylüyor. Kardiyoloji uzmanı Ferhan Meriç, ise “İçinde trans yağı varsa, zararlıdır. Ancak burada önemli olan bu maddenin varlığı. Firmalar trans yağının artık olmadığı söylüyor. Yani kalp-damar hastalığına neden olan madde trans yağıdır. Eğer içinde yoksa risk aza iniyor” dedi.

Kaynak: https://www.yenisafak.com/hayat/diyetisyenler-margarincilere-yag-mi-cekiyor-112971

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Bize tere yağını karaladılar mis gibi yağımızı terk ettik margarine başladık. Şimdi anlıyorum nasıl kandırıldığımızı ve bizi margarin satmak için aldatanlara lanet okuyorum.

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    Türk Kardiyoloji Derneği de senelerce Transyağlarla Dolu, Margarinleri KALP DOSTU diye sundu.

    Senelerce, Kalp Dostu Margarinlerin tanıtımı Kardiyoloji kongrelerde ve televizyon kanallarında yapıldı!

  3. AMERİKAN DEĞİL ROCKEFELLER TIBBI!

    American Heart Asssociation (AHA)’un marifetlerinin American Academy of Pediatrics (AAP)’e yetişebileceğini hiç sanmam!

    Bu kurumun, AŞI DAYATMASI’nın mucidi olması bir tarafa belgeleri ile neler yumurtladığını buyrun muhterem Asena Devlet’in kaleminden okuyun;

    https://vitamingiller.com/emzirmeye-dogal-demek-etik-acidan-sikintili/

  4. Tahir Tahir dedi ki:

    Genç doktorlar korkak. Konuşamıyor maalesef.
    Yetişkin olanların bazıları konuşuyor. Onlarda adliyele koridorlarında koşturuyor. Sermayeye karşı halk olarak bizlere çok vazife düşüyor.

  5. FACEBOOK dedi ki:

    Sündüz Erarslan Ekmeğimize sürerdik sanayı üstünüde tuz ohh ne güzel yerdik hem ksrnımız doyardı hemde mutlu olurduk şimdi mutsuzluktan hem hasta hem mutsuz
    ***

    Fatma Menteş Çok sürüp yedik çünkü vanilyanın kokusu çok güzeldi biz margarin alabilecek paramız vardı köyde hava atıyorduk sağa sola çok kişi alamıyordu margarin yemek modenliğin göstergesidi ?

    ***

    Hasan Bingöl Gecmisteki yonetiler ne kadar beceriksizse, simdikilerde oyle malesef.gida teroru hortlamis durumda ama hala umursayan kimse yok.belki 30 yil sonrada su an yediklerimiz icin pismanlik duyulacak.her kurumda nerede olursa olsun liyakat onemli

    ***
    Aliye Mistik Maalesef çok yedik küçükken

    ***
    Şennur Yurdakul Bunu yedirenlere dava açılmalı.halk sağlığı hiçe sayılmıştır

    ***
    T.c. Birlik Ucar Güzelim tereyağlarımıza zararlı dediler

    ***
    Sumeyye Hatun Valla çok da güzeldi bizde üstüne şeker serperdik gerçektende çok mutlu çocuklardik

    ***
    Yalman Portal Cahil ve mutlu tahıl beyin bir nesil…

    ***
    Perniyan Akaltun
    Perniyan Akaltun Güzelim tereyağını bıraktık.
    Yatacak yeri yok bu !Amerikanın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: