OBEZİTE AMELİYATLARI MERDİVEN ALTINA İNDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Modern tıbbın beslenme tavsiyelerinin kurbanı olan obezlerin, otçu-çöpçü takımının abidik-gubudik kürleri ve ilaçlarıyla sömürüldükleri yetmiyormuş gibi şimdi de merdiven altı çalışan gayrı resmi obezite cerrahlarının ellerine düştükleri anlaşılıyor (1, 2).

Gayri resmi obezite ameliyatlarında da büyük artış yaşanıyor

Mide küçültme ameliyatı sayısının 1 yılda 4 kat arttığına dikkat çeken Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram, gayri resmi obezite operasyonlarında da artış yaşandığını söylüyor.

Mide küçültme operasyonlarının yarısının lüzumsuz yere yapıldığını belirten Bayram, “Obezite sorunu yaşayan insanlarımız endokrinoloji, kardiyolog ve psikiyatri uzmanlarından oluşan bütünsel bir uzman heyeti yerine direk olarak cerrahların kapısını çalmaya başladı. Mide küçültme ameliyatları, içerisinde farklı branş uzmanlarının olduğu tıbbi konsey kararı olmadan uygulanmamalı” diyor (1).

İlgili resim
 
Doktor diyor ki: Midenize kelepçe takamam çünkü sizde zaten iki tane var

Obezite ameliyatı olanların yüzde 10’ u ölüyor

Ülkemizde obezite cerrahisi geçiren hastaların yüzde 10’unun hayatını kaybettiğini söyleyen Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik, “Merdiven altı ameliyatlar yapılıyor” diyor ve şöyle devam ediyor:

250 cerrah obezite ameliyatı yapıyor ancak bunun eğitimini alan cerrah sayısı 40. Artık Youtube cerrahları var. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum ama ameliyatlarla ilgili çok fazla çarpıtılmış bilgi var. Maalesef bu iş de bir sanayiye dönüşmüş durumda”.

İlgili resim
 
Doktor diyor ki: Bu bizim en etkili kilo verdiren bandımızdır.

Gelelim neticeye

Modern tıbbın ulaştığı şu yüksek seviyeye bakın:

BİR: Her önüne gelen obezi ve hatta fazla kilolu olanı ameliyat eden cerrahlar var.

İKİ: Obezite ameliyatlarının bir kısmı merdiven altlarında gerçekleştiriliyor.

ÜÇ: Obezite ameliyatları youtube’ daki videolardan öğrenilebiliyor.

DÖRT: Bu tür ameliyatlar doğru dürüst denetlenmiyor.

BEŞ: Ameliyatlar risksiz ve fazla kilolardan kurtulmanın tek çaresi gibi sunuluyor.

Kaynaklar:

1.https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-gayri-resmi-obezite-ameliyatlarinda-da-buyuk-artis-yasaniyor-11-681-78718.html

2.http://www.ntv.com.tr/saglik/obezite-cerrahisi-gecirenlerin-10u-hayatini-kaybediyor,7Sgp1ti0JUKBE0V4OZkw5w

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ömer dedi ki:

    Merdiven altı falan değil hocam, resmen ülkenin en ünlü ve büyük hastanelerinde bıçak altına yatıp genç yaşta ölüme gidiyorlar. Kılıf da uydurulmuş; mide ya da pilör ameliyatı diyip yapılıyor konseye, endekse gerek yok…Ömer

  2. Mutlu dedi ki:

    Bunun merdiven altı veya üstü hiçbir farkı yok, her gün binlerce insan masaya yatırılıyor. Oysa bunları ameliyatsız ve ilaçsız tedavi etmek olası.

Siz de yorumunuzu paylaşın: