GRİP AŞILARININ ETKİNLİĞİ BU SENE YÜZDE 20 OLACAK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bu sene grip aşılarının etkinliğinin, virüslerin yumurtada üreyebilmeleri için mutasyon geçirmeleri dolayısıyla ancak yüzde 20 olabileceği bildirildi.

Rice Üniversitesi tarafından 10 sene evvel geliştirilen ve pEpitope adıyla bilinen yöntem sayesinde aşıların etkinliği kısa sürede ve fazla masrafa gerek kalmadan tahmin edilebiliyor.

Clinical Infectious Diseases isimli dergide yayınlanan en son pEpitope araştırması bu yöntemin aşı etkinliğinin tespit edilmesinde dağ gelinciklerinde yapılan araştırmalardan daha doğru sonuçlar verdiğini gösteriyor.

pEpitope yönteminde aşı etkinliği, H3N2 ve aşı virüsü arasındaki antijenik mesafenin dominant epitoptaki amino asit substitüsyonları temel alınarak ölçülmesiyle yani genetik sekanslardaki farklılıkla belirleniyor.

2016-2017 sezonunda bu yöntemle aşı etkinliğinin yüzde 19 olacağı öngörülmüş ve tespit edilen etkinlik de yüzde 20 olarak bulunmuştu.

Virüsler yumurtada ürerken iki mutasyon oluyor

Araştırmaya göre aşıdaki virüsler değiştirilmiş olmakla beraber virüslerin yumurtada üretimi sırasında ortaya çıkan iki kritik mutasyon aşıların etkinliğini son iki sezonda yarı yarıya azalttı.

Önümüzdeki sene de aynı durumun gerçekleşmesi ve aşının H3N2 türü virüse karşı etkinliğinin (efficacy) yüzde 19 olması bekleniyor.

Aşı etkinliği nedir?

Etkinlik, bir aşının genel nüfusu ne oranda koruyacağını gösteriyor.

Yüzde 20 etkinlik de bir toplumda aşı olmayanlara göre aşı olanların yüzde 20 daha az gribe yakalanacakları anlamına geliyor.

Aşı için virüsler yumurtada üretiliyor

Grip aşılarının çoğu virüslerin yüz milyonlarca yumurtada kültürü ile elde ediliyor.

Bu mutasyonlar daha önce canlı dağ gelincikleri ve laboratuarda hücre kültürlerinde üzerinde pahalı ve çok zaman alıcı yöntemlerle gerçekleştiriliyordu.

pEpitope yöntemi sayesinde insanlarda aşının etkinliğini azaltan yumurta pasaj mutasyonları hızlı bir şekilde tayin edilebiliyor.

Gelelim neticeye

Dürüst bilim adamlarının yaptığı bilimsel araştırmalar yere göğe sığdırılamayan ve mutlaka yaptırın denilen aşıların işe yaramadığını, bunların tamamen ticari aşılar olduğunu gösteriyor ama bu araştırmalardan halkın haberi yok.

Bugünlerde kuzey yarıkürede grip aşısı olun kampanyaları tüm hızıyla sürüyor.

Bir taraftan bu aşılar hakkında halktan saklanan gerçekleri dile getirenlere “aşı karşıtı” diye îtibar suikastı yapılırken diğer taraftan da bu aşıları 6 aylıktan itibaren herkesin yaptırması için vahşi reklâm kampanyaları düzenleniyor.

Bilim adamları grip aşıları yüzde 70-80 etkili diye bülbül gibi şakıyorlar.

İsteyen kol kaslarını çalıştırır, aşı olmak üzere kolunu açar; isteyen bacak kaslarını çalıştırır aşı yapanlardan kaçar!

Ben en çok aşı için virüs üretmek üzere heba edilen yüz milyonlarca yumurtaya üzülüyorum.

Kaynaklar:

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180419131015.htm

https://academic.oup.com/cid/article-abstract/67/7/1129/4972858?redirectedFrom=fulltext

Siz de yorumunuzu paylaşın: