ÇOCUK FELCİ BENZERİ SALGININ SEBEBİ NE OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Amerika’ da çocuklar arasında bir garip salgın” başlıklı yazımda, USA’ da Minnesota eyaletinde eylül ayında 6 çocukta teşhis edilen akut flasit miyelit (AFM) hastalığının yarattığı endişeden söz etmiştim (1).

Kısa bir zamanda farklı eyaletlerde 155 hastanın daha AFM şüphesiyle inceleme altına alınması zaten paniklemeye hususi bir yatkınlığı olan bu ülkede kaygıları daha da artırdı (2).

Çocuk felcine benzer belirtileri olan AFM vakaları 18 yaşından küçüklerde ve özellikle de 4 yaşı civarında görülüyor.

Hastalığın kesin sebebi, risk faktörleri, neden sonbaharda daha çok görüldüğü, bazı çocuklar çabuk iyileşirken bazılarının neden felç ve kas zafiyeti yaşadıkları, hastalığın uzun vadedeki sonuçları bilinmiyor.

AFM nedir?

AFM, transvers miyelitin bir varyantı veya alt tipi olarak kabul ediliyor. AFM’ de omurilikteki enflamasyonun klasik transvers miyelit vakalarından farklı klinik ve MR bulguları var. AFM’ deki anormallikler daha ziyade omuriliğin gri dokusunda ortaya çıkıyor. 2013’ de Kaliforniya’ da çıkan salgının şimdi transvers miyelitin bir formu olduğuna inanılıyor. 2014 yaz ve sonbaharında USA’ da farklı yerlerde yeni vakalar da bildirildi. Bu vakaların çoğunda enterovirüs (EV-D68)’ den şüphelenildi. EV-D68 virüsü salgınlarıyla eşzamanlı olarak birçok AFM vakası görüldüyse de felçlerin sebebinin bu virüs olduğu kesin olarak ispatlanamadı (3).

AFM’ nin kesin sebebi bilinmiyor

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC, AFM’ nin ortaya çıkmasında virüslerin, çevresel toksinlerin ve genetik faktörlerin rolü olabileceğini bildiriyor ama hastalığın kesin sebebi bilinmiyor.

Literatürde transvers miyelit ile aşıları ilişkilendiren araştırma ve vaka bildirileri var (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10).

AFM’ nin de transvers miyelitin bir formu olduğu dikkate alındığında benzer bir ilişkinin AFM için de geçerli olabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Çok seyrek görülen bir hastalık için daha fazla kaynak bulmak mümkün değildir.

Aşılar USA’ da Papaz Bronson muamelesi görüyor

USA’ da bizde de olduğu gibi aşılar hakkında “olumsuz” açıklamaların ana akım medyada yer alması mümkün değil.

Aşılar için sadece “aşı yapılan yerde birazcık kızarma, ağrı, çok hafif ateş yapabilir” denmesine müsaade ediliyor.

Adeta serum fizyolojik muamelesi gören aşılar diğer taraftan da kanunen “kaçınılmaz olarak emniyetsiz” ürünler olarak kabul ediliyor, aşılardan zarar görenler aşı üreticisi şirketleri dava etmeleri de mümkün olmuyor.

Aşıların prospektüslerinde ise özellikle de ürün piyasaya çıkıp yaygın şekilde uygulandıktan sonra bildirilen onlarca ciddi yan etkileri yer alıyor.

Gelelim neticeye

Sadece grip için 6 aylıktan itibaren herkese her sene grip aşısı yapılması tavsiye edilen USA’ nın bu politikasını gözden geçirmesinde fayda var.

80 sene yaşayan birinin sadece grip için en az 80 defa aşı olması bana pek mantıklı gelmiyor, mantıklı gelen Amerikalı varsa kollarını açabilir.

Hep biz CDC’ den akıl alacak değiliz; bu sefer de ben CDC’ ye AFM salgınlarında aşıların rolünü araştırmalarını tavsiye ediyorum.

Kaynaklar:

1.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/10/09/yazilar/tip-yazilari/enfeksiyonlar/amerika-da-cocuklar-arasinda-bir-garip-salgin/

2.https://edition.cnn.com/2018/10/22/health/acute-flaccid-myelitis-cdc-stats/index.html

3.https://myelitis.org/living-with-myelitis/disease-information/afm/

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19880568

5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27023738

6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10210810

7.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3889594/

8.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24514081

9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12636241

10.https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/800879

***

EK 1 (21.3.2022): Afrika’daki çocuk felci vakaları, bu hastalığı önlemek için tasarlanan yeni ağız yoluyla uygulanan aşıyla bağlantılı bulundu.

Kaynak: https://www.science.org/content/article/first-polio-cases-linked-new-oral-vaccine-detected-africa

Makale: Polio cases in Africa linked to new oral vaccine

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. ARMAN dedi ki:

    Bu ilişki ispatlansa bile saklarlar, allem eder kallem eder, şöyle böyle der kıvırırlar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: