KOLESTEROL HAPLARI İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kolesterol hapı olarak bilinen statin grubu ilaçların kalp-damar hastalıklarını önlemesi yanında Alzheimer’ den kansere birçok hastalığa da iyi geldiği iddia edilir.

Annals of Internal Medicine’ de yayınlanan makalede statinlerin kalp-damar hastalıkları dışında sağlıkla ilgili 278 parametre üzerine olan etkileri 112 gözleme dayalı ve 114 randomize kontrollü araştırmanın analizi ile değerlendirildi ve statinlerin bu faydalı etkilerini ispatlayan yeterli veri olmadığı sonucuna varıldı (1).

Kanser ölümlerinde azalma ve KOAH ataklarının azalma için gözleme dayalı çalışmaların sadece ikisinde oldukça anlamlı sonuç (klas II) çıkarken kesin inandırıcı (klas I) hiçbir sonuç bulunamadı; 21 anlamlı (klas III) ve 42 de zayıf (klas IV) sonuç olduğu belirlendi.

Randomize kontrollü çalışmalarda ise statinlerin kronik böbrek hastalığı olanlarda tüm sebeplere bağlı ölümleri azalttığına dair yeterli delil olduğu tespit edildi ama bu ilaçların böbrek fonksiyonlarını düzelttiğini gösteren delil yoktu ve ölüm oranlarındaki azalma da büyük ölçüde kalp-damar hastalığına bağlı olayların önlenmesiyle ilgiliydi.

Randomize kontrollü çalışmalarda statinlerin miyopati (kas hastalığı), miyalji (kas ağrısı) ve rabdomiyolize (kas hasarına bağlı böbrek yetersizliği) sebep olduğuna dair istatistiksel anlamlı veri yoktu.

Gözleme dayalı çalışmalarda statinlerin diyabet ve miyopati riskini artırıyordu ama bunun güvenirliği çok düşük idi.

Uzmanlar bu sonuçları, statinlerin kalp-damar hastalığına bağlı komplikasyonları önlemede faydalı olduğunu ama bunun dışında kalan durumlar için statin kullanılması tavsiyesinin yapılamayacağı şeklinde yorumluyorlar.

Gelelim neticeye

Bu vesileyle kolesterol hapları ile alâkalı düşüncelerimi özetlemek istiyorum.

BİR: Kalp krizi ve felçlerin altında yatan temel olay ateroskleroz (damar sertliği) kronik enflamasyona (mikropsuz iltihap) bağlı olarak gelişir. Bunun doğrudan kolesterol seviyeleri ile bir ilgisi yoktur, kalp krizi geçirenlerin en az yarısının kötü kolesterol (LDL) değerleri normaldir.

İKİ: Damarı tıkayan da kolesterol değil kan pıhtısıdır. Burada asıl önemli olan kolesterolün okside olmasıdır. Buna yol açan başlıca faktörler ise sigara, işlenmiş un, şeker, trans yağlar ve bunların yol açtığı insülin direncidir.

ÜÇ: Kolesterol ilaçlarının, sadece daha önce kalp krizi ve felç geçirmiş olanlarda ikinci bir krizi önleyebileceği gösterilmiştir ama aynı netice hiçbir yan tesirleri olmadığı gibi birçok kronik hastalığın oluşumunu da engelleyen her gün yarım saat yürümekle ve Akdeniz Diyeti ile de alınabilir. Kolesterol ilaçlarının, kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümleri önlediğini gösteren hiçbir çalışma yoktur.

DÖRT: Kalp-damar hastalıklarının sebebi kanda statin (kolesterol ilacı) eksikliği olmayıp yanlış beslenme, hareketsizlik, sigara, obezite, stres gibi faktörlerdir ve yapılması gereken de bu olumsuzlukların ortadan kaldırılmasıdır.

BEŞ: Kolesterol ilaçları sadece kolesterol sentezini azaltmaz aynı zamanda bu metabolizma yolunda üretilen ko-enzim Q10, kortizon, seks hormonları, D vitamini, safra asitleri yapımı da azalır. Kolesterol vücuttaki tüm hücrelerin duvarlarının temel maddesidir. Kolesterol sentezinin baskılanması kısaca vücudun temel ayarlarının bozulması demektir.

ALTI: Kolesterol ilaçlarının bunun dışında diyabet, hafıza kaybı, iktidarsızlık, böbrek ve karaciğer hasarı, katarakt başta olmak üzere sayısız ve çok riskli yan tesirleri vardır.

YEDİ: Kalp-damar hastalıklarının hem oluşumunun önlenmesi ve hem de kalp krizi ve felç gibi komplikasyonlarının önlenmesi ancak doğru beslenme, hareket ve sağlıklı hayat tarzıyla mümkündür.

SEKİZ: Kan yağlarının “fırlamasından” endişe edenler önce adam gibi beslensinler, hayatlarından işlenmiş tahılları, şekeri, trans yağları, katkı maddelerini yani hazır gıdaları çıkarsınlar; her gün en az yarım saat yürüsünler, sigara alkol kullanmasınlar, bunlar yeter de artar bile!

DOKUZ: 2015 senesinde BÜYÜK KOLESTEROL YALANLARI isminde bir kitap yazdım ama yalanlar bir bir deşifre olmaya devam ediyor, yeni kitabımın adı KALLAVİ KOLESTEROL YALANLARI olacak.

Kaynak:

http://annals.org/aim/article-abstract/2706169/statins-multiple-noncardiovascular-outcomes-umbrella-review-meta-analyses-observational-studies

***

EK 1 (24.3.2022): NTV’ de Prof. Dr. Burak Çatakoğlu ile “Kolesterol ilaçları: İçelim mi, keselim mi? Riskleri, faydaları nelerdir?” başlıklı konuşmamız.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=AzLLGUPL-9M

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Raşit Yüksel dedi ki:

    Yakın zamanlara kadar kolesterolü yüksek olan herkese muayene bile etmeden mutlaka kolesterol ilacı yazılıyordu. Bu artık bitti. Hasta da uyandı doktor da. Bu uyanış rahmetli Mevlut Durmuş, Ahmet Aydın ve Karatay ve Küçükusta hocaların sayesinde oldu. Sizlere minnettarız.

  2. Ümit Yıldırım dedi ki:

    2 adet stentim var, kolesterol ilacımı içmeyi bıraktım.sadece 1 ay içtim.22 aydır içmiyorum.Acaba doğru mu yapıyorum.

  3. H. Abdurrahman dedi ki:

    Sayın hocam Büyük Kolestrol Yalanları kitabınızı okudum. 1998 yılında 40 yaşında kalp krizi sonucu 3 damara stent takılarak kriz anında 330 olan kolestrol seviyesine göre Lipitor 20 mg. başladım o gün bu gün 20 yıldır kolestrol ilacı kulkaniyorum.
    Hastalandigimda sigara içiyordum ve bıraktım. 20 yıldır sigara içmiyorum.

    İlk kriz geçirdiğinde bu güne 20 yılda kolestrol ilacı kullandığım halde 3 kriz 1 de mesane kanseri oldum yani kitabınız bahsettiğiniz gibi kolestrol ilacı damar sertliğini onlemiyor. Üstüne usluk devamlı kas zayıflığı, kramp,ağrı, acı, eklem sorunu, burkulma, eklem arısı, yorgunluk,unutkanlık, cinsel isteksizlik, kaşıntı, uyku düzeninde bozukluk, karaciğer enzimlerinde düzensizlik gibi sorunları sürekli yaşıyorum. Size ve araştırmalarına ışık tutması amacı ile yazıyorum.Kitabınızı okuduktan sonra kafam karıştı ne yapacağımı bilmiyorum.Kolestrol ilacını kesmeyi düşünüyorum Bana yardımcı olup yol gösterirseniz çok sevinirim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygılarımla.

  4. Hasan dedi ki:

    Peki soruyorum sıze neden akışkanlıgı sureklı olan bır damarda kan pıhtısı damarı tıkar. Ben cvp verım cunku damar endotelınız bozuktur . O nıye bozulur damar sertlıgı defıgımız kotu huylu kolesterol un damar endotelınde plak yapması . Demek plak önemlı. 2 yıl once acıle göğüs ağrısı şikayetı ıle gelen acıl amelıyat ettığım 5 damar hastasında o gun ne olduda bu krızı gecırdı. Damarlarını actıgımda anladım. 24 yasında dınamık pazarcı fıt bırı ıdı ama 35 yasında abısını kay betmıştı en onemlı ortak yanları genlerı ve mevcut kollesterol işlevının bozuk olmasıydıakışkan mekanığını okuyun neden daralan yerde pıhtı olur ? Iyı gunler.(baska bır yazınızda taktır ettım ama burda malesef kötu tasa bastınız. Krızsız gunler dılerım. .

Siz de yorumunuzu paylaşın: