USA, BİLİMİN DE SAHTEKÂRLIĞIN DA MERKEZİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

USA, şüphesiz ki bilimin ve tıbbın merkezi.

Neredeyse tüm icatlar, keşifler, ilerlemeler bu ülkede yapılıyor ama şu da bir gerçek ki USA aynı zamanda en büyük sahtekârlıkların yapıldığı da yer.

İşte buna dair yeni bir örnek.

Daha önce Harvard’ da ve Brigham and Women’s Hospital’ de çalışan, dünyanın önde gelen kardiyologlarından Piero Anverso’ nun yayınlanmış olan 31 çalışmasının uydurma ve tahrif edilmiş veriler kullanıldığı gerekçesiyle geri çekilmesi gerektiği bildirildi (1, 2).

Brigham and Women’s Hospital 2017’ de federal hükumete Anversa’ nın araştırma bursu almak için hileli veriler kullandığına dair suçlamalar için 10 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

Anversa, hasara uğramış olan kalp kası hücrelerinin kök hücrelerle rejenere edilebileceğini gösteren araştırmalar yapıyordu (3).

100’ den fazla bilimsel makalesi vardı ve Amerikan Kalp Derneği tarafından “muteber bilim adamı” olarak onurlandırılmıştı.

Onun metoduna göre kemik iliğinden alınan ve kalbe zerk edilen kök hücreler kalp kası hücrelerine dönüşüyor ve meydana gelmiş olan hasarı düzeltiyordu.

Sonuçları başka laboratuarlar tarafından doğrulanmamasına rağmen kalp krizi ve felçler için yeni tedaviler geliştiren şirketler kuruldu ve bir çalışması da NIH’ tan da destek aldı.

Ne var ki daha sonraki çalışmalar kalp kası hücrelerinin rejenere olabileceklerini ispatlayamadı.

Araştırmalar neden çarptılıyor, neden uydurma veriler kullanılıyor?

Bilimsel araştırmaların çarpıtılması ve verileriyle oynanmasının başlıca iki sebebi olabilir:

BİR: Bu sayede maddi menfaat temin etmek

İKİ: Bu sayede şöhret kazanmak

Gel gelelim gerçeklerin günün birinde ortaya çıkmak gibi önemli bir kusurları var!

Çalışma durduruldu

Bu gelişmeler üzerine, iki hücre tedavisinin tek başına ve birlikte plasebo ile kıyaslandığı kısa adı CONCERT-HF olan çalışmanın katılımcıların emniyeti ve bilimsel bütünlüğün sağlanması gerekçeleriyle durdurulduğu açıklandı (4).

Gelelim neticeye

USA’ dan gelen tıbbi ikazları, tavsiyeleri hemen ve olduğu gibi kabullenip hemen uygulamaya geçmenin doğru olmadığını bir kere daha anlamış oluyoruz.

Kaynaklar:

1.https://www.nytimes.com/2018/10/15/health/piero-anversa-fraud-retractions.html

2.https://www.washingtonpost.com/science/2018/10/15/harvard-investigation-finds-fraudulent-data-papers-by-heart-researcher/?noredirect=on&utm_term=.2d1aaaad2875

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11287958

4.https://www.medscape.com/viewarticle/904095

Siz de yorumunuzu paylaşın: