YABANCI DİL BİLMEK BEYNİ GENÇLEŞTİRİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Temel ve Dursun,  bir turistle karşılaşmışlar. Adam, ‘Do you speak Inglish? demiş. Temel’ de cevap yok. ‘Sprichst Du Deutsch? demiş. Cevap yok. ‘Parlez-vous Français?’ demiş. Cevap yok. ‘Parlare Italina? demiş? Gene cevap yok. Temel Dursun’a dönmüş: Bak, bir de bir dil bir insan, iki dil iki insan derler. Adam o kadar çalışmış çabalamış kaç dil öğrenmiş, ama bildiği diller hiçbir işine yaramıyor, demiş.

BİR DİL BİR İNSAN, İKİ DİL İKİ İNSAN

Atalarımız, Temel’in başına gelenleri bilselerdi  ‘Bir dil bir insan, iki dil iki insan’ demezlerdi elbette. Ancak, bilim adamları Temel ile aynı görüşte değil  !

Geçtiğimiz günlerde Toronto’da York Üniversitesi’ nde yapılan bir araştırmada, iki dil bilenlerin beyinlerinin daha genç kaldığı saptandı. Araştırma, yaşları 30 ile 88 arasında olan, orta tabakaya mensup ve hepsi de üniversite mezunu 104 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmaya katılanların yarısı sadece İngilizce bilirken, diğer yarısı ise çok iyi derecede İngilizce ve Tamilce (Hindistan’da konuşulan dil) biliyorlardı.

 Araştırmada, iki dil bilenlerin tüm testlerde bir dil bilenlere göre daha başarılı oldukları ve bunlarda yaşlanmayla ortaya çıkan beyin fonksiyonu kayıplarının daha az olduğu saptandı.

 Uzmanlar, çocukluk çağlarından itibaren iki dil bilmenin ve bunu sürekli olarak konuşmanın ideal bir beyin jimnastiği olduğunu vurguluyorlar. İki dil konuşanların beyninde kan akımında artış ve bazı fiziksel değişiklikler meydana geldiği ve beyne daha fazla oksijen taşındığını belirtiyorlar.

 Beyni genç tutmanın diğer yolları

 Daha önceden de, beyni aktif tutmanın yaşlılığın neden olduğu bunamayı önlediği belirlenmişti. Araştırmalara göre, müzik aleti çalanlar, dans edenler ya da düzenli olarak okuyanlar, bilmece çözenler, kağıt oyunu oynayanların da yaşlılık bunamasına yakalanmadıkları biliniyordu.

Hangi yabancı dil?

Bu araştırma, hangi yabancı dilleri konuşmanın beyni genç tuttuğu konusunda yapılmadığı için, size her hangi bir dili öneremiyoruz. Bu araştırma, ikinci dil olarak Tamilce konuşanlarda yapılmışsa da, beyni aktif tutan ikinci dilin mutlaka Tamil dili olması gerekmiyor !

Grameri ve kuralları olan her dil, işe yarayabilir, ama bazılarının yabancı dil saydığı ‘tarzanca’, ‘kuş dili’ ve ‘vücut dili’ bilmenin benzer etkileri olduğunu söylemek zor.

SONUÇ

Beyninizin yaşlanmasını geciktirmenin çeşitli yollarından biri de,  ikinci bir dil öğrenmek ve bunu sürekli olarak konuşmak. Bunun için çocuğunuzu küçük yaşlardan itibaren ikinci bir dil öğrenmeye ve bunu konuşmaya teşvik etmelisiniz.

Not: Bu yazı ilk defa 2.10. 2004′ de yayınlanmıştır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: