ENERJİ İÇECEKLERİ DAMARLARA ZARAR VERİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Monster ve Red Bull isimleriyle satılan enerji içeceklerinin damarların çapını daralttığı ve dokulara oksijen gitmesini azalttığı bildirildi (1).

18 yaşından küçük olanların, gebe ve emziren annelerin, kafeine hassasiyeti olanların, kalp hastaları ve uyarıcı ilaç alanların bu içeceklerden uzak durmaları isteniyor.

Enerji içeceklerinin damarları döşeyen endotel hücrelerine olan etkisini inceleyen araştırma sigara içmeyen, sağlıklı tığ fakültesi öğrencileri üzerinde yapıldı.

Bu hücrelerin fonksiyonlarını değerlendirmek için 24 onsluk bir enerji içeceğinden önce 90 dakika sonra ultrasonla genel olarak damar sağlığını gösteren bir değer olan flow-mediated dilatation” ölçüldü.

90 dakika sonra damarların iç çapının ileri derecede azaldığı görüldü.

Araştırma az sayıda katılımcı üzerinde yapıldığı ve sadece akut etkiler incelendiği için enerji içeceklerinin uzun vadedeki olumsuzlukları hakkında bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber damarlardaki daralmanın kalp-damar sağlığı için büyük risk yaratacağına şüphe yoktur.

Enerji içeceği içtikten sonra aniden vefat eden gençlerin haberleri medyamızda birçok kereler yer almıştı.

Uzmanlar damarların daralmasını, enerji içeceklerinde bulunan kafein, taurin, şeker ve diğer bitkisel katkılarla ilişkilendiriyorlar.

Enerjiyi artırdığına inanılan taurin, orijinal olarak boğa menisinden elde edilmişti; Red Bull (Kırmızı Boğa) ismi de buradan geliyor.

Enerji içeceği olarak adlandırılan meşrubatların atletik performans, konsantrasyon ve canlılığı artırdıklarına ya da sağlığa olumlu etkileri olduğuna dair kanıt bulunmadığı gibi özellikle kalp, böbrek, karaciğer, şeker ve ruhsal hastalıklar için risk yarattığını gösteren pek çok çalışma var (2).

Gelelim neticeye

Doğrusu enerji içeceklerinin tamamen yasaklanmasıdır ama ben bunların alkollü içecekler kapsamında alınmasına da razıyım.

Gençlerimizi bu içeceklere karşı korumamız şart.

Kaynaklar:

1. https://www.healthday.com/vitamins-and-nutrition-information-27/caffeine-health-news-89/a-single-energy-drink-might-harm-blood-vessels-study-739313.html

https://www.upi.com/Health_News/2018/11/06/One-energy-drink-enough-to-harm-blood-vessels-study-says/3731541509446/

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/?s=enerji+i%C3%A7ecekleri

***

EK 1 (8.11.2023): Energy drinks may contain a variety of ingredients including caffeine, sugars and herbal supplements. They often contain high concentrations of stimulants, and these can be potentially harmful to health and unlike vitamin waters and sport drinks they are not considered beneficial for rehydration. In energy drinks caffeine is often mixed with other powerful stimulants, which adversely affects the cardiovascular and nervous systems.

Several studies suggest that caffeine-laden energy drinks can harm blood vessels and energy drinks are linked to heart, nerve and stomach issues. Although the FDA regulates food and drink in the US, energy drinks manufacturers can get past ingredient restrictions and limits as they energy drinks can be classified as dietary supplements.

Makale: Do Energy Drinks Affect Blood Vessels?

Kaynak: https://www.news-medical.net/health/Do-Energy-Drinks-Affect-Blood-Vessels.aspx

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Haklısınız, ama kesinlikle yasaklanması gerek.

    ENERJİ İÇECEKLERİNİN, PROTEİN TOZLARININ, Kalp krizi nedeni olduğu kesin. 22 yaşındaki, 20 yaşındaki gençlerimizi korumak zorundayız.Bir kalp doktoru olarak konuşuyorum!

    Senelerce kolesterolden başka bir şey konuşulmadı! Bu gençlerin, kolesterolleri mi yüksekti acaba?

    Sokaklarda satılan ilaçlar da çok tehlikeli..Bu ilaçları içenler her türlü şiddet ve magandalık yapıyorlar!

    Cezaların yükseltilmesi yeterli olmuyor…Temelin kurutulması gerekiyor.

    Bakın Liseli öğrenciler artık birbirlerini bıçaklıyor, birbirlerini takip edip üzerine kurşun sıkıyorlar…Arkadaşı açıkladı cesaretlendirici ilaç almış diye….

    Bizleri AŞILARLA ANTİBİYOTİKLERLE, AĞRI İLAÇLARI VE ANTİDEPRESİF İLAÇLARLA UYUTMASINLAR, UYUTMASINLAR!

Siz de yorumunuzu paylaşın: