İNFLACORT İNHALER ARTIK ÜRETİLMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İnflacort-200 ve İnflacort-50 İnhaler isimli ilaçlar birkaç aydır zor bulunuyordu. 

Giderek eczanelerde kalmış olan son kutular da bitmiş olmalı ki artık hiçbir hastam bu ilaçları bulamıyor!

Herhalde üretimi veya fiyatıyla ilgili bir mesele var, nasıl olsa hallolur diye düşünüyordum ama öyle değilmiş.

İlacın üreticisi olan Bilim İlaç’ ın budesonide etken maddeli bu ilaçların “sprey” (aerosol) formunu üretmeme kararı aldığını, “toz” (kapsül) şeklini ise üretmeye devam edeceğini öğrendim.

7-8 sene kadar önce de aynı özelliklere sahip olan Pulmicort İnhaler’ in üretimi durdurulmuştu ve bunu benden başka da dert edinen olmamıştı (1).

Bu ikisi dışında “budesonide” etken maddeli hiçbir aerosol preparat yok; yani ilacın muadilini yazmak da mümkün değil.

Budesonide’ nin kuru toz ve nebülizatörlerle kullanılan “sıvı” formları ise eczanelerde rahatlıkla bulunuyor; demek ki etken madde ile ilgili bir problem yok.

Benzer bir durumun yakın zamanda “flutikazon” ihtiva eden sprey ilaçların da başına geleceğini görürsek şaşırmayalım.

Sprey kortizon bulunan ilaçlar neden üretimden çekiliyor?

Ben dünyanın her ülkesinde kullanılan bu ilaçların sprey formlarının üretilmeme kararlarının tamamen ticari olduğunu sanıyorum.

Sebebi de ilacın sprey şeklinin çok ucuz olması, üreticilere bekledikleri kazancı sağlamaması olmalıdır.

Eğer başka bir sebep varsa Bilim İlacı açıklama yapmaya davet ediyorum.

Şirketlerin sadece kortizon ihtiva eden ve solunum yoluyla kullanılan ilaçların sprey formlarını birer birer piyasadan çekmekle beraber ilacın diğer formlarını (kuru toz ve inhalasyon sıvısı) ve uzun etkili nefes açıcılarla (formeterol, salmeterol gibi) beraber olan formlarını üretmeye devam ediyorlar.

Amaçları iki ilacı birden satmak yani daha çok kazanmak.

Oysa birçok astım, KOAH ve İstanbul Bronşiti olan hastanın bu ilaçların kombine formlarına ihtiyaçları yok, onlara sadece sprey kortizon yeterli geliyor.

İlacın kombine formları solunum yollarında daralma olan hastalar için faydalı ama hasta rahatladıktan sonra nefes açıcı olanı kullanmaları gerekmiyor; bunun için de her iki ilacın ayrı ayrı kullanılması daha doğru.

Üstelik de bu uzun etkili nefes açıcı ilaçların fiyatlarının da yüksek olması bir tarafa ciddi yan etkileri var.

Bunların bilhassa çocuklarda uzun süre kullanılması bana göre son derecede sakıncalıdır.

Üstelik de bu ilaçların prospektüslerinde bile uzun etkili ilaçların, sadece sprey kortizonla beklenen fayda sağlanamayan hastalarda belirli bir süre kullanılması tavsiye edilmektedir.

Gelelim neticeye

BİR: Bir ilaç şirketi bir ilacı üretmeme kararı alabilir mi, bunun şartları nelerdir?

İKİ: Sağlık Bakanlığı’ nı bu meseleyi araştırmaya davet ediyorum. 

ÜÇ: Hep ilaç şirketleri doktorlara bizim ilacımızı yazın diye yalvarır, ben ilaç şirketine bu ilacı üretin diye rica ediyorum.

DÖRT: Bu ilacı tekrar üretmeye başlarsanız, sizi bedava kongrelere götüreceğim, bilgisayarlarınızı, cep telefonlarınızı yenileyeceğim.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/07/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/pulmicort-inhalerin-artik-uretilmiyecegeni-duyan-ve-sebebini-bilen-var-mi/

 

Yazı için 29 yorum yapılmış:

  1. Ali Terzioğlu dedi ki:

    Hocam yahu senin işin gücün mü yok üretmiyorsa üretmez, sana ne?
    Sana mı soracaklar?

  2. Mert dedi ki:

    Ahmet bey, siz yazdığınızla kalırsınız. ne bakanlık ne ilaç şirketi sizi takmaz. İyisi mi siz de onların istediği ilaçları yazın, hediyelerinizi alın. Yoruma kendini, böyle gelmiiiiş, böyle gider.

  3. İlker Emin dedi ki:

    Mert bey haklı çıktı, yazdığınızla kaldınız. Size mi kaldı ucuz ilaçların bulunmamasını dert etmek.

  4. Semiha avci dedi ki:

    Hocam öncelikle dusunceleriniz için çok teşekkür ederim.benim düşüncelerimi okumussunuz sanki.kizim astım hastası günlerdir bu ilacı arıyorum ama ne eczanelerde nede depolarda bulamadım muadili de yok.astim gibi önemli bir hastalığın ilacının bu tür şeylere maruz kalması çok acı.bir sağlıkçı olarak bu mesele kesinlikle arastirilmasi gerektiğini düşünüyorum.

  5. ömer kanat dedi ki:

    Hocam,kızım 8 yasında astım hastası .son bir yıldır inflacort 200 mcg kullanıyor.son 2 aydır malumunuz ilaç piyasada yok.ilaç ile ilgili bir gelişme var mı?? bu ilaca eşdeğer baska ilaç var mı.tesekkurler..

  6. Cevdet Tokat dedi ki:

    Ali Terzioğlu SEN BU İLAÇLARI KULLANMADIĞIN İÇİN SIKINTIYI ANLAYAMIYORSUN ANLAŞILAN.

  7. Oktay C. dedi ki:

    Değerli hocam, hekim olmanız ve insanlara daha sağlıklı bir yaşam sunma çabalarınızı çok takdir ediyorum. Özellikle hastaların, üretimden kalkan ilaçlar yüzünden ne kadar etkilendiklerini de göz önüne alarak, ilaç üreten firmalara çağrılar yapmanız bizleri o kadar duygulandırıyor ve s evindiriyor ki. İyi ki sizin gibi değerli hekimlerimiz var.
    Değerli hocam, inflacort aqua nazal sprey de sanırım üretimden kaldırılmış. Birçok eczaneye bu ilacı sorduğumda artık üretilmeyeceğini söylediler ve büyük bir yıkım yaşadım. Çünkü bu ilaç sayesinde burnumdaki problemleri aza indirgeyip rahat bir hayat sürüyordum. Senelerdir alerjik astım hastasıyım ve her geçen yıl astıma iyi gelen en iyi ilaçlar artık üretimden yavaş yavaş kalkıyor. Bu bizlerin artık rahat nefes alamaması demek. Sizin de bahsettiğiniz gibi bazı ilaçların muadili bile yokken bizler nasıl sağlıklı yaşayacağız?
    Bu konuda herhangi bir gelişme var mı hocam?
    İnflacort Aqua nazal sprey yerine ne kullanabilirim acaba? Doktorumun verdiği Rinoclenil bana hiç iyi gelmedi, aksine zararı bile oldu ve mecburen kullanmayı bıraktım.
    Şimdiden çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Allah size sağlıklı, uzun ömür kısmet etsin hocam.

    @Ali Terzioğlu, @ İlker Emin, @Mert, lütfen yaşamadığınız, sınanmadığınız sıkıntılar üzerine büyük konuşmayın derim. Siz, bir nefesin ne kadar zor alındığını asla tahmin bile edemezsiniz.

  8. Hüseyin Akın KARACA dedi ki:

    Hocam bana da sadece bu burun spreyi iyi geliyordu ve şimdi bulamıyorum. Yerini ne tutar yardımcı olmanız mümkün mü?

  9. Aysel Yiğit dedi ki:

    Hocam oglum Alerjik astım rahatsızlıgı var.Bizde inflacort 200 kullanıyorduk. Şu an bu ilacın bulunmaması beni çok üzüyor ve korkutuyor. Çünkü oğlumun ilaçlara karsı da sıkıntısı oluyordu. O yuzden yeni ilaç denemek beni korkutuyor.Lütfen ilacın temini için yetkililere çağrınızı yinelemekten ve bizlerin yanında olmaktan vazgeçmeyin. Sevgiler

  10. SULTAN dedi ki:

    Merhabalar hocam Teşekkür ediyorum size benim gibi alerjik astım hastalarının sesi olduğunuz için ama malesefki ne bilim ilaç firması nede sağlık bakanlığı bununla ilgili hiç birşey yapmıyor bilim ilaç sağlık bakanlığının maddi açıdan dolayı üretimini durdurduğunu söylüyorlar çok zor durumdayım yaşantımı çok kötü etkiliyor bu hastalık ve başka hiç bir ilacın faydası olmuyor?

  11. Mehmet korkmaz dedi ki:

    Merhabalar hocam.bende inflacort 200 ve nasonex kullanıyordum…su an ikisinide temin edemiyorum.önerebilceğiniz alternatifleri varmı acaba
    Teşekkürler

  12. Guner Dpham dedi ki:

    Hocaya katılıyorum

  13. Gündoğan cengiz dedi ki:

    Ali beyin yazısını üzülerek okudum mert beyin yorumunuda hepimizin hastaları var böyle duyarlı doktorlerımıxın olması ne kadar güzel tebrik ediyorum ahmet rasim profesörümü ben bilim ilaç’ıda aradım bilmiyoruz yanıtını aldım ?

  14. hatice durgut yılmaz dedi ki:

    hocam ben de bu ilacı kullanıyordum diğer spreyler bu kadar etkili değil allerjik rinitim geçmiyor inflacort aqua nasal spreyin tekrar satılmasını istiyorum ilgilerinize teşekkür ederim

  15. Naciye Parmaksız dedi ki:

    Alerjik riniti olan biri olarak 15 yıldır bu ilacı kullanıyorum.Bir yıldır yana döne piyasada arıyorum ama nafile bulamıyorum.Bu ilaç olmadan nefes alamıyorum özellikle geceleri uyuyamıyorum.Diğer hiçbir damla nefesimi açmıyor.Acaba yurt dışında bulabilir miyiz?İçeriden ümidim kalmadı.

  16. Nüket Çevik dedi ki:

    Bende alerjik astım ve rinit şikayeti olan bir hastayım Bu ilacın tekrar üretilmesi bizler için çok önemli Size çok teşekkür ediyorum hocam bu konuya dikkat çektiğiniz için

  17. haticedurgutyilmaz@gmail.com dedi ki:

    Üretin artık bu spreyi diğer spreyler den hiç fayda görmüyorum hastalığım ilerliyecek bu gidişle ucuza mâl oluyor fazla kazandırmıyor diye diye bizi böyle bırakamazsınız haksızlık bu

  18. haticedurgutyilmaz@gmail.com dedi ki:

    Üretin artık bu spreyi diğer spreyler den hiç fayda görmüyorum hastalığım ilerliyecek bu gidişle ucuza mâl oluyor fazla kazandırmıyor diye diye bizi böyle bırakamazsınız haksızlık bu yaptığınız.

  19. Suzan cardak dedi ki:

    Benim de allerjik rinitim var ve maalesef ki sadece inflacort nazal sprey iyi geliyordu hiçbir eczanede bulamıyorum.baska spreyler denedim ama olmadı ?

  20. Mehmet YILMAZ dedi ki:

    Fiyat ayarlamasi nasil yapilacaksa yapilsin. Bu ilaca ihtiyacimiz var.

  21. Şenol Aydoğdu dedi ki:

    Hocama çok teşekkür ediyorum. Bu ilaçı kullanmadığım için 4 aydır iyileşemedim, koku almayı unuttum artık,

  22. Mustafa Yavuz dedi ki:

    Kim nasıl yorumda bulunursa bulunsun hastalarını düşündüğü için Sayın Ahmet hocama tesekkur ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

  23. GÜRCAN ÇOŞKUN dedi ki:

    Hocam Allah sizden razı olsun bu konu hakkında destek olduğunuz için alerjik nezleme iyi gelen tek ilaçtı şuan yaşadığım zorlukları anlatamam iş yerinde vebalı gibi bakıyorlar resmen hapşırmalarımdan burun akıntımdan sebep bana farklı davranıyorlar günlük yaşantımda çocuklarıma bile bakacak gücüm kalmıyor alejim tuttuğunda kafamı kaldıramıyorum ama spreyi geceden kallanıyordum hiç alerjim tutmuyordu hocam bize yardım edin bana yardım edin yüzümde kaşınmayan zerrecik yok koku alamıyorum gözlerim burnum sürekli akıyor hapşırmaktan boğazım aşındı insanlar hele şu dönemde hastalıklı gibi davranıyo bana bu ilacın geri gelmesi benim günlük yaşamım için iş yaşamım için çok önemli 🙁 muadili de yok hadi kaldırdın bi muadil koymak gerekmez mi hiç bir ilaç kortizonlular dahil fayda etmiyor

  24. Umut Güney dedi ki:

    10 sene inflacort burun spreyi kullandım bana çok iyi geldi hatta normal insanlardan daha rahat nefes alıyordum.. Ta ki 2018 e kadar.üretim durdu ilaç bitti.. Onun gibi olmasa da n_cort kullanıyorum iyi geliyor burun akıntısı yok daha da kuru.. Hayat devam ediyor yani.

  25. İsmet Öztürk dedi ki:

    Hocam öncelikle bizleri düşündüğünüz için teşekkür ederim yorum yapan insanlar gerçekten çok garip ben bu inflacort u 16 yıldır kullanıyorum bulamadığım için değiştirdim fakat memnun değilim inşallah dizinde dediğiniz gibi tekrar üretim yaparlar

  26. Berna Bridge dedi ki:

    Ben de çok zordayım. Budesonide nasal sprey dışında hiçbir kortizonlu sprey burnumu açmıyor, polipleri kontrol edemiyor. Beclometasone, vb hiçbirinin faydası olmuyor. Çok sıkıntıdayım

  27. Mehmet ayhan dedi ki:

    Allerjik sinirim infilacort aqua nazal sprey gayet iyi geliyor.bilim ilaçtan ricam tekrar üretirse manevi olarak dua ederim. Sevgiler.

  28. levent sönmez dedi ki:

    Ali bey için; İnsanlar için bu kadar önemli olan birşey size ne bırakın üretmesin demekle olmaz. Sonuçta halk sağlığını ilgilendiren konularda şirketler keyfi karar veremez. Devlet gerekirse bu ilacı üretmeli yada üretilmesini sağlamalı. Çok büyük paralar dönen bu sektörde bunlara izin verilmemeli.

  29. Ebru Pelin dedi ki:

    Ahmet Hocam bu çok önemli mevzuyu dile getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. O kadar haklısınız ki. Yeni ve çok pahalı astım ilaçları çıkardılar ama hiçbir kıymeti yok. Fakat doktorlar da şirketlerle bir olup bunları reçete ediyor. Ben uzun senelerdir denediğim hiçbir inhaleri kullanamadım. Astımımı tetikledi. Tek kullanabildiğim ve fayda gördüğüm ilaç Inflacort. Ne yazık ki bakanlık işin bu kısmıyla ilgilenmiyor. Sadece bu değil, pekçok hastalıkla ilgili gerçekten şifa olan eski/ucuz ilaçlar piyasadan kalktı. Bazılarını Avrupa ülkelerinden bulmaya çalışıyoruz. Fakat Inflacort için bir çözüm bilmiyorum. Sizin talebiniz çok kıymetli (Biz sefil hastaları zaten kaale alan olmaz) Umuyorum ki artık bakanlık ses verir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: